28 Δεκεμβρίου 2019

Politico: Η Ευρώπη χάνει τα σκήπτρα της οικονομικής υπερδύναμης

Επί αιώνες, οι χώρες που απαρτίζουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ενωση συγκαταλέγονταν στις πιο πλούσιες και ισχυρές του κόσμου. Αυτό, όπως παρατηρεί το Politico, αναμένεται σύντομα να αλλάξει, καθώς κράτη της Αφρικής και της Ασίας παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής πίτας χάρη στον αυξανόμενο πληθυσμό τους που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δημογραφικό μαρασμό της Ευρώπης. 

Οι 28 χώρες της σημερινής EE αντιστοιχούσαν στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη δεκαετία του ’60. Μέχρι το 2100 αναμένεται να αντιστοιχούν σε μόλις 1/10, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Ντένβερ.

Η Ευρώπη έχει πλέον πάρει την κατηφόρα και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μόνο μια χώρα της ΕΕ αναμένεται να σημειώσει βελτίωση και να γίνει ακόμα πλουσιότερη στα τέλη του αιώνα που διανύουμε: η Βρετανία που από την 7η θέση σήμερα με τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, θα ανέβει στην 6η θέση. Ωστόσο, σύντομα η Βρετανία δεν θα ανήκει στους κόλπους της ΕΕ, συρρικνώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ της. 


Οι χώρες της Αφρικής από την άλλη ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία: από τις 10 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο ΑΕΠ το 2011, οι εννέα είναι στην Αφρική. Η Ρουάντα αναμένεται να κάνει άλμα από το Νο140 το 2020 στο Νο54 το 2100.

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πριν τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Η Ινδία θα είναι η κορυφαία οικονομία στα τέλη του αιώνα. 

Το μερίδιο της Ουγκάντα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι 30 φορές μεγαλύτερο το 2100 σε σχέση με το 2020. Η συνεισφορά της στο παγκόσμιο ΑΕΠ του χρόνου θα είναι στο 0,03% και το 2100 στο 0,94%! Αφρικανικά κράτη όπως η Αιθιοπία, η Γκάμπια και η Τανζανία αναμένεται να 20πλασιάσουν αυτό το ποσοστό. 


Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, στην Ευρώπη μόνο οκτώ χώρες αναμένεται να δουν αύξηση πληθυσμού μέχρι το 2100. Μεταξύ αυτών, το Λουξεμβούργο (+60%), η Σουηδία (+30%) και η Δανία (+19%). Βουλγαρία, Κροατία και Λιθουανία όμως θα δουν μείωση κατά 50%. 

Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 41% μέχρι το 2100, αλλά η Ευρώπη θα είναι η μοναδική ήπειρος όπου θα σημειωθεί μείωση του πληθυσμού. Ετσι, ενώ τη δεκαετία του 1960 η ΕΕ αντιστοιχούσε στο 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 2020 θα αντιστοιχεί σε μόλις 7% και το 2100 στο 4%. Η Αφρική αντιθέτως θα αυξήσει τον πληθυσμό της κατά τρεις φορές ως τα τέλη του αιώνα. 

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου