10 Μαρτίου 2020

Ιερά Σύνοδος: Ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία!

Ανακοίνωση για το ζήτημα του κορωνοϊού, στην οποία εμμένει στη θέση ότι είναι ασφαλείς όσοι μεταλαμβάνουν, εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Πλήθος οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση αυτή, όμως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πάρει θέση.

Η Ιερά Σύνοδος

«Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: "φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο" (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία». 

Ηλ. Μόσιαλος: Να σταματήσει η Θεία Κοινωνία κατά την επιδημία του κορωνοϊού. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να σκεφτεί πιο ασφαλείς τρόπους τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, πχ σε εξωτερικούς χώρους όπως έπραξε η Καθολική Εκκλησία» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκε δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα διακοπής της Θείας Κοινωνίας. Προσωπικά έθεσα πρώτος το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο με ήπιο τρόπο αναμένοντας τη συγκεκριμένη στάση της Εκκλησίας, ενώ δεν υπάρχει επίσημη στάση της Πολιτείας ή άλλου κρατικού οργανισμού. Απευθυνόμουν κυρίως στους βαθύτερα θρησκευόμενους που είναι πολύ πιθανόν να ακούσουν τις απόψεις της Ιεραρχίας. Σε μια χώρα που οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας είναι τόσο στενές θα περίμενε κανείς και κυβερνητική τοποθέτηση» τονίζει.

«Η γνώμη μου είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες των πιστών που είναι και η πλειοψηφία όσων πηγαίνουν στην εκκλησία, θα πρέπει να παρακολουθούν την λειτουργία από την τηλεόραση, ότι η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει κατά την διάρκεια της επιδημίας και - στην ακραία περίπτωση που θα έχουμε φαινόμενα Ιταλίας - η Εκκλησία θα πρέπει να σκεφτεί πιο ασφαλείς τρόπους εκτέλεσης της θείας λειτουργίας π.χ. σε εξωτερικούς χώρους όπως έπραξε η Καθολική Εκκλησία» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος

ΣΥΡΙΖΑ: Συμφωνεί η 
κυβέρνηση ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία;

«Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία; Την ώρα που κλείνουν προληπτικά και ορθώς σχολεία, πανεπιστήμια, γήπεδα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα ακόμη και για την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιμένει ότι το μυστήριο της θείας κοινωνίας δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού, καλώντας όμως τις ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή τους και συνεχίζει: 

«Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τι λέει η Ιερά Σύνοδος, αλλά τι λέει η Πολιτεία και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, που έχουν και την αποκλειστική κοινωνική ευθύνη για τη μη εξάπλωση του ιού και την προστασία των πολιτών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «οφείλουν να πάρουν δημόσια μια ξεκάθαρη θέση και να μη θυσιάζουν τη Δημόσια Υγεία στο βωμό του πολιτικού κόστους. Συμφωνούν ότι η Θεία Κοινωνία δεν εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού;
»

Πηγές: kathimerini.gr, tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. «Τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι», είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του με αφορμή τις τελευταίες εξελξεις για τον κορωνοϊό. «Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών» ανέφερε σήμερα η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή