6 Απριλίου 2020

'Αλμα 8,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 6.4.2020

Έντονα ανοδικά και πάνω από τις 580 μονάδες κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), χωρίς να καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τη συναλλακτική του δραστηριότητα, ωθούμενο από την επίσης μεγάλη ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών μετά τις πρώτες ενδείξεις που συνηγορούν στον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας στην Ευρώπη.

Η αισιοδοξία σήμερα ξεκίνησε από την Ασία, επεκτάθηκε στην Ευρώπη, μια κίνηση που ακολούθησε και το Χ.Α., ενώ έντονα θετικό ήταν και το ξεκίνημα στη Νέα Υόρκη. 


Συγκεκριμένα σήμερα, μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη κέρδισε 5,77%, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 4,61%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κέρδη 3,08%. Νωρίτερα ο δείκτης Νikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε άνοδο 4,24%. Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα κινούνται σήμερα και οι βασικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) στη Νέα Υόρκη*.

Ειδικότερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,46% στις 586,46 μονάδες και στα υψηλά της ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στα 61,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 8,83%, ενώ στο +5,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 8,95% στις 332,61 μονάδες. 


 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις 6.4.2020

Όπως όμως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, "προς το παρόν κάθε αντίδραση που έχει παρατηρηθεί στην εγχώρια αγορά προέρχεται από… βραχυπρόθεσμη φθήνια ή από την αντανακλαστική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων".

Πάντως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα βλέμματα των ευρωπαίων επενδυτών θα παραμείνουν στραμμένα στις αποφάσεις του αυριανού Eurogroup, δεδομένου ότι "η διαφωνία για το ευρωομόλογο έχει πάρει διαστάσεις που επηρεάζουν το ευρώ και τείνουν να εξελιχθούν σε συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη" σύμφωνα εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών.

Τι λένε οι αναλυτές 

“Σήμερα η αγορά κινήθηκε ανοδικά, λόγω της μείωσης των θυμάτων από την πανδημία στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο αυριανό Eurogroup”, επισημαίνει η Eurobank Eq.

“Ιδιαίτερα δυσοίωνες προβλέψεις δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, ανεβάζοντας τη φετινή υποχώρηση του ΑΕΠ μέχρι το 35%. Όλα τα βλέμματα στρέφονται προς το Eurogroup της Τρίτης, που καλείται να διαμορφώσει πειστικό πακέτο στήριξης για τις πληττόμενες από την πανδημία οικονομίες της Ευρωζώνης”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιταλική Unicredit αναμένει ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά, σχεδόν, 20% το 2020 (την περίοδο των μνημονίων χάθηκε το 25% του ΑΕΠ), την υψηλότερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρακολουθεί, ενώ η Ευρωζώνη θα σημειώσει αρνητική επίδοση 13%. ΟΙ ΗΠΑ θα κινηθούν καλύτερα με -10,8% και η παγκόσμια ύφεση θα κινηθεί το 6%, σύμφωνα πάντα με την ιταλική τράπεζα.

“Καταγράφηκαν τα πρώτα σημάδια κορύφωσης των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ το εγχώριο σκηνικό με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού δείχνει να κερδίζει σταθερά έδαφος, καθώς φαίνεται ότι αποφεύγουμε την εκθετική αύξηση", τονίζει η Leon Depolas Sec και προσθέτει: "Είναι πιθανή η αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου μετά την σταθεροποίηση την προηγούμενη εβδομάδα". Σημειώνει ωστόσο ότι ο βαθμός αυτονόμησης του Χ.Α. είναι περιορισμένος.

Στο ταμπλό του Χ.Α. τώρα 

Οκτώ τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν με διψήφια ποσοστά ανόδου, με τον Σαράντη να κλείνει στο +13,88%, τον Μυτιληναίο στο +11,31%. Ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 10% οι μετοχές σε: Εθνική (10,78%), Motor Oil (10,17%), ΑΔΜΗΕ (10,16%), Λάμδα (10,15%), Coca Cola (10,07%) και ΓΕΚ Τέρνα (10,00%).

Τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Jumbo, Titan, ΔΕΗ, Πειραιώς και Βιοχάλκο ξεπέρασαν το 9%, με τον ΟΤΕ και τον Ελλάκτωρ να κλείνουν με άνοδο 8,34% και 8,16% αντίστοιχα. Άνω του 6% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια. Ο ΟΛΠ ενισχύθηκε κατά 5,89% και οι ΟΠΑΠ, Φουρλής και Τέρνα Ενεργειακή σημείωσαν κέρδη άνω του 4%. Η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 3,30%. 


* (upd) Άλμα και στη Wall Street

Σε ένα ξέφρενο ράλι επιδόθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να κερδίζει πάνω από 1.600 μονάδες εν μέσω προσδοκιών ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στην πόλη της Νέας Υόρκης - η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας - έχει αρχίσει να επιβραδύνει. Και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν άλμα πάνω από 7%.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 1.627,46 μονάδες ή 7,73% και έκλεισε στις 22.679,99 μονάδες. 
Και οι 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 175,03 μονάδες ή 7,03% και έκλεισε στις 2.663,68 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 540,15 μονάδες ή 7,33% για να κλείσει στις 7.913,24 μονάδες. 

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr, euro2day.gr, investing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου