7 Απριλίου 2020

Εκτιμήσεις για την ύφεση στην Ελλάδα λόγω Covid19

Χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα οδεύει φέτος σε βαθιά ύφεση, με το χρέος να αυξάνεται σημαντικά και τον τουρισμό να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα. Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για το σοκ που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού σημειώνουν μεγάλες αποκλίσεις. Ωστόσο προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα αναρρώσει δυναμικά το 2021, με τους περισσότερους οίκους να συμφωνούν ότι θα έχουμε ανάπτυξη τύπου V και μάλιστα με ρυθμούς από τους πλέον δυναμικούς παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την νεότερη εκτίμηση της HSBC, η ύφεση φέτος στην Ελλάδα στο σύνολο του έτους θα φτάσει το 6%, με το β΄ τρίμηνο του έτους να είναι το δυσκολότερο καθώς η ύφεση θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ΄ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%. Ωστόσο, για το 2021 αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,8%. Σύμφωνα με την HSBC ο τουρισμός θα είναι ο κλάδος που θα δεχθεί φέτος το ισχυρότερο πλήγμα, όπως θα συμβεί και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η HSBC εκτιμά ότι θα εκτοξευθεί στο 191,8% φέτος, από 176,1% το 2019 και, όπως προειδοποιεί, τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Την ίδια στιγμή, η HSBC εκτιμά ότι, λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης της οικονομίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γυρίσει σε έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ.

Ελαφρώς ευνοϊκότερη είναι η εκτίμηση της αμερικανικής Morgan Stanley, που βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται φέτος κατά 5,3%. Οι αναλυτές της Morgan ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2021 προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 6,3%.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Scope Ratings προέβλεψε ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7% τη χρονιά που διανύουμε, ενώ η Citi τοποθέτησε τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος από το 4,4% έως και το 12,4%, ανάλογα με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Από την πλευρά της η Goldman Sachs βλέπει βαθύτερη ύφεση, με το ΑΕΠ να χάνει 9% φέτος.

Όλες οι παραπάνω εκτιμήσεις μπορούν να θεωρηθούν έως και αισιόδοξες, εάν τις συγκρίνει κανείς με την πρόβλεψη της ιταλικής UniCredit. Στην τελευταία έκθεσή της για την ελληνική οικονομία βλέπει μια άνευ προηγουμένου βουτιά 18,6% για το σύνολο του έτους 2020 (ενώ το β΄ τρίμηνο 
φέτος θα φτάσει στο 35%), την ώρα μάλιστα που για το σύνολο της Ευρωζώνης προβλέπει ύφεση 13% για το σύνολο του έτους. Το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα αναμένεται με ένα άλμα 15,5% να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους υπολογίζει η Unicredit.

Ακόμη και για την ιταλική οικονομία η UniCredit βλέπει μικρότερη (από ότι στην Ελλάδα) συρρίκνωση της τάξης του 15% φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 10% και το γαλλικό περίπου 13%.

Οι αναλυτές του ιταλικού οίκου εξηγούν πως το γεγονός ότι ο τουρισμός και οι συνδεόμενοι με αυτόν κλάδοι καλύπτουν σχεδόν το 35% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης καθιστά την Ελλάδα από τις πλέον ευάλωτες οικονομίες στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί επίσης συνεχώς τις δικές της εκτιμήσεις. Όταν η πανδημία άρχισε να σαρώνει την Ευρώπη είχε εγκαταλείψει το στόχο για ανάπτυξη έως και 2,8%, κάνοντας λόγο για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ ή και ελαφρά συρρίκνωση φέτος. Τώρα πια ούτε αυτό το σενάριο είναι βεβαίως εφικτό, αφού η σφοδρότητα της πανδημίας και η ανάγκη για ολοένα και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα παγώνουν μεγάλος μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 4% 
για το σύνολο του έτους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τα έως τώρα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου