8 Απριλίου 2020

Eurogroup: Λήξη χωρίς συμφωνία

Η χρυσή τομή, στην τηλε-συνεδρίαση του Eurogroup, που κράτησε όλη την περασμένη νύχτα, δεν βρέθηκε. Οι θέσεις της Ιταλίας από την μια πλευρά – δάνεια από τον ESM, ουσιαστική χωρίς αιρεσιμότητα και ρητή αναφορά στην κοινή έκδοση χρέους – και της Ολλανδίας από την άλλη – όροι μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής για ESM, «όχι» στην αμοιβαιοποίηση του χρέους –αποδείχθηκαν αγεφύρωτες. 

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο. 

Ο κ. Σεντένο δήλωσε (μέσω tweet) ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί αύριο και ο σκοπός είναι ένα «ισχυρό δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες απέναντι στην πανδημία, αλλά και «η δέσμευση σε ένα ευμεγέθες σχέδιο ανάκαμψης».

Τα μέτρα που συζητήθηκαν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το πρώτο μέτρο που συζητήθηκε ήταν οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (
ESM) έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας. 

Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα κάθε χώρας να χρησιμοποιήσει ένα ποσό του εν λόγω ταμείου ίσο με το 2% του ΑΕΠ της, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας γύρω στα 4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα έχουν τη μορφή δανείου για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης, ενώ δεν θα συνοδεύονται από προϋποθέσεις, όπως μνημόνια ή μεταρρυθμίσεις, απλώς θα διατεθούν αποκλειστικά στους τομείς της υγείας και για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το δεύτερο μέτρο είναι μία συμφωνία για τη χορήγηση πρόσθετων εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορέσει να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 200 δισ. ευρώ, 
με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, πέραν της αύξησής του κατά 40 δισ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη. Το ποσό θα διατεθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω δανείων προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ.

Το τρίτο μέτρο αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.


Οι διαφωνίες

Οι διαφωνίες σχετικά με τους όρους της χορήγησης των δανείων του ΕSM προς τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία αλλά και ο προσδιορισμός της διατύπωσης για το ενδεχόμενο κοινής έκδοσης χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας στη μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup, σήμφωνα με τη 
Deutsche Welle.

Αναφορικά με τις διαφωνίες σε σχέση με την αξιοποίηση των 410 δισ. ευρώ του ESM οι υπουργοί συμφωνούν ότι κάθε χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πόσο ίσο με το 2% του ΑΕΠ της από τους πόρους του ταμείου χωρίς υποχρέωση μνημονίου ούτε ελέγχους από τρόικα.

Εκείνο που ζήτησε η Ολλανδία υποστηριζόμενη και από άλλες χώρες του βορρά είναι να υπάρχει ρητή δέσμευση των χωρών που θα συμμετάσχουν ότι μόλις περάσει η κρίση θα επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε ισορροπία. Η Ιταλία δεν δέχεται καμία δέσμευση θεωρώντας ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν χωρίς κανέναν όρο. Είναι προφανές ότι οι διαφωνίες έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στα κράτη- μέλη παρά με την ουσία.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου