31 Αυγούστου 2020

Αύγουστος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα

Δέκα σκίτσα του μήνα Αυγούστου από την επικαιρότητα κυρίως στη χώρα μας, που ξεχωρίσαμε. Στα γεγονότα, εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού που παρουσιάζει νέα έξαρση, δεσπόζει η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά τον 15αύγουστο από την Παναγιά να κάνει το θαύμα της! Ποιο από όλα όμως; Στο σκίτσο επάνω αριστερά του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή».

Ακολουθούν τα υπόλοιπα από τα 10 Σκίτσα του Μήνα με χρονολογική σειρά:

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού στο «Έθνος της Κυριακής» (2.8.2020). Μετά την τραγωδία της Επιδαύρου, (ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολούθησε εκεί στο αρχαίο θέατρο, όπου πήγε με ελικόπτερο, τους «Πέρσες» του Αισχύλου), η παράσταση που ακολουθεί (την ετοιμάζει ο Γιανν. Βρούτσης) είναι η τραγωδία των συνταξιούχων! 

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου από το tvxs.gr (4.8.2020). Ξεφεύγει ο κορωνοϊός, κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας από τις αρχές Αυγούστου και η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε «ατομική ευθύνη». Σωστά, αφού τους ψηφίσαμε! 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (5.8.2020). Ένας υποθετικός διάλογος μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον ανασχηματισμό της προηγούμενης ημέρας, που με τις ελάχιστες αλλαγές είναι σαν να μην έγινε. Για «λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το τελευταίο σκίτσο, ο "αποχαιρετισμός" του Πάνου Μαραγκού στο "Έθνος" (9.8.2020). Ο σκιτσογράφος, σε ανάρτησή του στο fb γράφει: «Μια φωνή σίγησε. Τελευταία έντυπη έκδοση του ΕΘΝΟΥΣ σήμερα στα περίπτερα και τελευταίο δικό μου σκίτσο. Μια συναρπαστική εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων ολοκληρώνεται.(...)» 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (11.8.2020). Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» βρήκε ...αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική ΑΟΖ. Αλλά ήταν ο «ασκός του Αιόλου»! 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (12.8.2020). Κάπου στην Μεσόγειο, εντός του ανατολικού άκρου της ελληνικής ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» (εδώ σαν μια μικρή βάρκα με ένα απλό τρυπάνι) ρωτά την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ (γοργόνα) αν «ζει η Ευρωπαϊκή Ένωση» που φαίνεται να απουσιάζει από την νέα Ελληνοτουρκική κρίση. 

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού στην «ΕφΣυν» (17.8.2020). Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εγκρίνει το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας», προστατεύει την κυβέρνηση από τις ... ευθύνες της, σύμφωνα με το σκίτσο. 

Σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή» (20.8.2020). Αντιδράσεις στα μέτρα για τον κορωνοϊό και στις μάσκες, από ηλίθιους! Στο σκίτσο ο σκύλος φαίνεται να λέει: «Υπάρχουν δυο είδη ηλιθίων, οι ηλίθιοι από φανατισμό και οι φανατικοί από ηλιθιότητα»! (προσέξτε, σε εκείνον που λέει "όχι στα μέτρα", τη ...μεζούρα!) 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην «Καθημερινή» (22.8.2020). Το «σκέφτομαι (μόνο τον εαυτό μου) άρα υπάρχω» μας τελείωσε. Πλέον ισχύει το: Εγώ «σκέφτομαι (και φοράω μάσκα) άρα εσύ υπάρχεις», καθώς και το: Εσύ «σκέφτεσαι (και φοράς μάσκα) άρα και εγώ υπάρχω». 

Σημείωση: Τα παραπάνω σκίτσα τα έχουμε παρουσιάσει και στην καθημερινή μας ανάρτηση με τίτλο "Η Γελοιογραφία (ή το Σκίτσο) της Ημέρας". 

Επιλογή σκίτσων από Takis Ant για το afirimeno.com

Σχετικές αναρτήσεις:
Ιούλιος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα
Ιούνιος 2020: Τα 10 Σκίτσα του Μήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου