25 Αυγούστου 2020

FT: Η κρίση στη Λευκορωσία και ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης»

FT.COM / euro2day


Συνολικά 26 χρόνια συμπλήρωσε ως ηγέτης της Λευκορωσίας ο Alexander Lukashenko. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή και συχνά τον αποκαλούν «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης».

Σήμερα όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Προηγήθηκαν οι εκλογές της 29ης Αυγούστου τις οποίες υποστηρίζει ότι κέρδισε με 80%, παρά την μαζική υποστήριξη των πολιτών στην αντιπολίτευση.

Η ηγέτης της τελευταίας, η 37χρονη Svetlana Tikhanovskaya κατέφυγε στην Λιθουανία. Ζητά την στήριξη της Ευρώπης και καταγγέλλει ότι ο Lukashenko στερείται κάθε νομιμοποίησης.

Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα. Εκατοντάδες συλλήψεις και ξυλοδαρμοί, όμως, δεν έκαμψαν το ηθικό. Εργάτες ξεκίνησαν απεργία σε κρατικές επιχειρήσεις που άλλοτε ήταν το προπύργιο του νυν προέδρου της χώρας. 

Ο Lukashenko (Λουκασένκο) ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία το 1994. Πιστώθηκε την σταθεροποίηση της χώρας που αναδύθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Στην πορεία όμως εξαφάνισε την αντιπολίτευση και νόθευσε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων. 

Οι κάτοικοι της χώρας ωστόσο κουράστηκαν από την οικονομική στασιμότητα, τη διαφθορά και την εκκεντρική συμπεριφορά του αυταρχικού ηγέτη. Το ΑΕΠ της χώρας δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική πορεία γειτονικών κρατών, ενώ η άρνηση του Lukashenko να αντιμετωπίσει σοβαρά την πανδημία ήταν για πολλούς το «κερασάκι στην τούρτα».

Η Λευκορωσία βιώνει μια δημοκρατική αφύπνιση, αλλά ο Lukashenko οχυρώνεται και οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν πιστές. Η τύχη του πιθανότατα βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο κρατών αν και αρκετές φορές η Λευκορωσία προσέγγισε την Δύση και τις ΗΠΑ, παίζοντας ένα παιχνίδι που είχε στόχο να εξασφαλίσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τη Μόσχα.

Η Ρωσία πουλά φθηνά καύσιμα στην Λευκορωσία, αλλά οι εταιρείες της τελευταίας πωλούν σε τιμές αγοράς. Ο Putin ίσως να βαρέθηκε τις «χαζομάρες» του Lukashenko και περιόρισε τις επιδοτήσεις. Ο ηγέτης της Λευκορωσίας κατηγόρησε τη Μόσχα για παρέμβαση στις εκλογές. Τώρα λέει ότι η αντιπολίτευση συνωμοτεί με τη Δύση για να αποδυναμώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημάδια αντι-ρωσικών αισθημάτων μεταξύ των διαδηλωτών και ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να δώσουν διαβεβαιώσεις στη Ρωσία ότι δεν σκοπεύουν να ευθυγραμμίσουν τη χώρα τους με τη Δύση. Αν ο Putin παρέμβει για να στηρίξει το σημερινό καθεστώς ρισκάρει ένα αντι-ρωσικό κύμα. Οι Ευρωπαίοι, ελπίζουν να τον πείσουν να στηρίξει μια μετάβαση και νέες εκλογές, αλλά ο ηγέτης της Ρωσίας θα ήθελε έναν υποψήφιο για την Προεδρία με τον οποίο θα αισθάνεται άνετα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός. Εν τω μεταξύ υπάρχει κίνδυνος ο απελπισμένος Lukashenko να επιχειρήσει βίαια καταστολή.

Η επανάσταση στη Λευκορωσία ίσως έχει δρόμο μπροστά της, αλλά η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Πηγή: euro2day.gr/ftcom


Σχετική ανάρτηση: ΕΕ: Κυρώσεις στη Λευκορωσία και μόνο εκκλήσεις στην Τουρκία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου