6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνια με εικόνες συνωστισμού έξω από εκκλησίες

Οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές, αψηφώντας την κυβερνητική απόφαση, για τον εορτασμό των Θεοφανίων με τη συμμετοχή μικρού αριθμού πιστών στη Λειτουργία. Ωστόσο φαινόμενα συνωστισμού, με την ατομική ευθύνη απούσα, παρατηρήθηκαν εκτός των ναών.

Οι ναοί λειτούργησαν με λίγους πιστούς και υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε στο εσωτερικό τους.

Μετά την χθεσινή συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, δεν επετεύχθη συμβιβασμός και η κυβέρνηση υπαναχώρησε έναντι των πιέσεων της Eκκλησίας, καθώς δυο μέρες νωρίτερα κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί»*. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, με εγκύκλιό του προς τις μητροπόλεις της χώρας, προέτρεπε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες και με περιορισμένο αριθμό πιστών μέσα σε αυτές, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την ΚΥΑ, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας εντός των ναών, ενώ προβλέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ, με μέγιστο αριθμό στους ιερούς ναούς τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς τα 50.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -σε ένδειξη καλής θέλησης (όπως ερμηνεύθηκε) προς την Πολιτεία- δεν έκανε χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί σε εξωτερικό χώρο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών. 


Συνωστισμός όμως παρατηρήθηκε έξω από αρκετούς ναούς κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, παρά την παρουσία της αστυνομίας. Ενδεικτικά, έξω από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι, σχηματίστηκε μεγάλη ουρά πιστών (φωτογραφίες επάνω). Δεκάδες άτομα επίσης περίμεναν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη για να λάβουν τον αγιασμό, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα από τις 7 π.μ. Ενταση σημειώθηκε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου ομάδα περίπου 10 ατόμων έφθασε στη Νέα Παραλία περί τις 11 το πρωί και παρά τη σχετική απαγόρευση, προχώρησαν σε ρίψη του Σταυρού στον Θερμαϊκό. 

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο ζήτημα που προέκυψε με το άνοιγμα των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια αναφέρεται με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσιπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου». 

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω;».


(Upd) Διεθνή Μέσα: Η Εκκλησία στην Ελλάδα αψήφησε τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Τα διεθνή πρακτορεία σχολιάζουν τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Ελλάδα παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό, τα οποία ισχύουν αυτήν την εβδομάδα.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σχολιάζει τον χθεσινό εορτασμό των Θεοφανείων στην Ελλάδα, αναφέροντας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία αψήφησε την κυβερνητική απόφαση για lockdown. Η Ελλάδα ενίσχυσε τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό για μια εβδομάδα από την Κυριακή απαγορεύοντας τους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων.

«Οι ελληνικές εκκλησίες ανοίγουν κατά τη γιορτή των Θεοφανίων παρά το σφιχτό lockdown» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Associated Press.

Στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-εκκλησίας στέκεται ο Guardian, τονίζοντας: «Τελικά, ήταν η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού ο κλήρος ορκίστηκε ότι θα τηρήσει μια απόφαση της ιεράς συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, και θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια, αν και με περιορισμούς στις εκκλησίες». «Η αντιπαράθεση κατέδειξε την τεράστια επιρροή της εκκλησίας σε μια χώρα όπου θρησκευτικές εικόνες κοσμούν ακόμα δημόσια κτίρια και ο αρχιεπίσκοπος επιβλέπει την ορκωμοσία των υπουργών της κυβέρνησης», καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian.

Πηγές: Στοιχεία από in.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr, naftemporiki.gr

* Σχετική ανάρτηση: Μετωπική Κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θε­ο­φάνεια με φόντο την πανδημία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου