5 Ιανουαρίου 2021

Μετωπική Κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θε­ο­φάνεια με φόντο την πανδημία

Εκκλησία: «Ανοιχτοί οι ναοί τα Θεοφάνεια»
Κυβέρνηση: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».


Αντιδρά η Εκκλησία

Τη διαφωνία της με την απόφαση για κλείσιμο των ναών τα Θεοφάνεια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Σάββατο η κυβέρνηση, εκφράζει στην απόφασή της μετά τη χθεσινή συνεδρίαση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιερά Συνοδος «δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμ­μέ­νει σε όσα συμ­φω­νή­θη­καν αρ­χι­κώς με την Πο­λι­τεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Α­γι­α­σμό των υ­δά­των εν­τός των Ι­ε­ρών Ναών της Ε­ορ­τής των Θε­ο­φα­νείων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Μαξίμου προς Ιερά Σύνοδο

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδουκα, που ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία δεν συναινεί στα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, ζητώντας επιπλέον, να ανοίξουν οι ναοί για τα Θεοφάνεια.

Αφού αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές ότι «Η κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών» και επισημαίνουν την «ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού» καταλήγουν τονίζοντας τα εξής:

«Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας». 

Σχόλιο

Δεν θα σχολίασουμε το κατά πόσον είναι υπεύθυνη η στάση της Ιεράς Συνόδου απέναντι στην πανδημία, αλλά θα σταθούμε στο θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Και θα επισημάνουμε το γεγονός ότι με κανέναν άλλον κλάδο, επαγγελματικό ή πολιτιστικό ή οτιδήποτε άλλο, δεν διαπραγματεύτηκε η Πολιτεία τα εξ ορισμού οδυνηρά μέτρα που λαμβάνει για την καταπολέμηση του ιού και την μη εξάπλωση της πανδημίας, παρά μόνο με την Εκκλησία. Και το ερώτημα είναι «γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπραγματεύεται;», τη στιγμή που μόνον αυτή (η κυβέρνηση) είναι υπεύθυνη. 

Πηγές: Με πληροφορίες από kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου