6 Ιανουαρίου 2021

Ο Μάικ Πομπέο θυμάται και αποχαιρετά Μητσοτάκη και Ελλάδα

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μάικ Πομπέο, με αναρτήσεις του στο Twitter θυμάται και αποχαιρετά ηγέτες και πολιτικούς με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του οποίου στα Χανιά φιλοξενήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα, στα τέλη Σεπτέμβρη. Επίσης, ειδική αναφορά κάνει στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας τον εκπληκτικό επαγγελματία, ενώ συνοδεύει δε την ανάρτησή του με φωτογραφίες από την επίσκεψή στην Κρήτη. 


Η ανάρτηση Πομπέο:

Secretary Pompeo @SecPompeo
US government account
The tour of Crete, your home, was memorable. The work that the U.S. & Greece do together in the Eastern Med and elsewhere secures America’s freedom alongside that of the Greek people. Blessings to you and Maraeva @kmitsotakis. And my counterpart, FM Dendias, is a spectacular pro.


«Η περιήγηση στην Κρήτη, το σπίτι σας, ήταν αξέχαστα. Η δουλειά που κάνουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού διασφαλίζει την ελευθερία της Αμερικής παράλληλα με αυτήν του ελληνικού λαού. Ευλογίες σε εσάς και τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Και ο ομόλογός μου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι ένας εκπληκτικός επαγγελματίας» γράφει στην ανάρτησή του ο Μάικ Πομπέο.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνοδεύει την ανάρτησή του με φωτογραφίες κατά την επίσκεψή στην Κρήτη, και ειδικότερα από την οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά, όπου φιλοξενήθηκε και από την ξενάγησή του στο νησί, ενώ επισυνάπτει και μία φωτογραφία κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. 


Κάποιες αναφορές στον Μάικ Πομπέο σε αναρτήσεις μας:

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 13.3.2018: 
Νέος Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ ο διευθυντής της CIA, ο Μάικ Πομπέο. «Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα, η WASHINGTON POST επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου δημοσίευσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ότι προτίθεται να τον αντικαταστήσει με τον αρχηγό της CIA Μάικ Πομπέο. 

5 Οκτωβρίου 2019
Πομπέο: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις.
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, σήμερα στην Αθήνα. «Υπάρχουν κάποια όρια και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, τόνισε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δραστηριότητες σε διεθνή ύδατα δέπονται από κανόνες και έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες».

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 6.10.2019:
M. Πομπέo: Θα προστατεύσουμε τις βασικές αξίες του κράτους Δικαίου. Ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας εξέπεμψε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, στην Αθήνα. Ερωτηθείς τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, απάντησε: «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας». 

Πρωινό με θέα την Ακρόπολη για τον Μάικ Πομπέο, επίσκεψη στη Μητρόπολη και βόλτα στην Πλάκα. Πρωινό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Σε συνέχεια των επίσημων συνομιλιών οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο αντήλλαξαν κατά τη διάρκεια του πρωινού, απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 9.1.2020:
Εύσημα Πενς - Πομπέο για τον ρόλο της Ελλάδας και την ελληνική οικονομία. Tον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης υπογράμμισαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επίσημη δεξίωση που παρέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά σχόλια στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. «Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

2 Ιουλίου 2020
Αγία Σοφία, θα την μετατρέψει σε τζαμί ο Ερντογάν;
Χθες, παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υπονόμευση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος». 

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 28.9.2020:
Δένδιας-Πομπέο: Το διεθνές δίκαιο «οδηγός» στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις εξαιρετικές διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό επιβεβαίωσαν Ελλάδα και ΗΠΑ, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη. Όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση, «Ελλάδα και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο». kathimerini.gr

Η Γελοιογραφία της Ημέρας 29.9.2020.
Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Κυριάκου Μητστοτάκη με τον Μάικ Πομπέο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα: Ντολμαδάκια (συνταγή της μαμάς) προσφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξοπλισμούς (συνταγή του μπαμπά) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Αυτά στο σκίτσο του Ηλία Μακρή στην «Καθημερινή»:  

29 Σεπτεμβρίου 2020
Πομπέο: Μόνιμα στην Σούδα το πολεμικό πλοίο Hershel «Woody» Williams.
Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, ανακοίνωσε και επίσημα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. «Είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου “USS Hershel «Woody» Williams” στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται» είπε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ. Ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φιλοξενία του επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται στο απόγειό τους», όπως ανέφερε.

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 1.12.2020: 
Πομπέο: Η Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της, αναφέρουν διπλωματικές πηγές και επισημαίνουν ότι υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγές: Πληροφορίες κυρίως από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Twitter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου