23 Ιανουαρίου 2021

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ, μια μυθική μορφή της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας

Από την εκπομπή στο CNN του πολύπειρου παρουσιαστή, που νοσηλευόταν με Covid-19, πέρασαν χιλιάδες πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι του θεάματος και πρόσωπα της επικαιρότητας


Ενας από τους θρύλους της αμερικανικής τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, ο Λάρι Κινγκ, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών. Ο Κινγκ είχε εισαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου σε νοσοκομείο στο Λος Αντζελες με Covid-19. Η υγεία του ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη τα τελευταία χρόνια, καθώς έπασχε από διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο στους πνεύμονες.

Η καριέρα του κάλυψε πάνω από έξι δεκαετίες, πριν αποσυρθεί το 2010. Εγινε γνωστός τη δεκαετία του ‘70 με τη ραδιοφωνική του εκπομπή «The Larry King Show», την οποία αργότερα μετέφερε στο CNN, τo 1985, όταν το κανάλι ήταν στα πρώτα του βήματα. Μέχρι το 2010, όταν και αποσύρθηκε, είχε πάρει χιλιάδες συνεντεύξεις από πολιτικούς, επιχειρηματίες και ανθρώπους του θεάματος ή του αθλητισμού.

Υπολογίζεται ότι είχε πάρει 50.000 συνεντεύξεις στις έξι δεκαετίες της καριέρας του, πάντα με το ίδιο χαρακτηριστικό στιλ που καθιέρωσε στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, που πολλοί μιμήθηκαν. 

Καθόταν απέναντι από τον συνεντευξιαζόμενο, με σηκωμένα τα μανίκια του πουκαμίσου του, γέρνοντας πάνω από το γραφείο του με τους αγκώνες στο τραπέζι, φορώντας τιράντες και τα χαρακτηριστικά γυαλιά του, με ένα ραδιοφωνικό μικρόφωνο ανάμεσά τους. Στη φωτογραφία αριστερά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000.

Μετέτρεψε την εκπομπή του σε έναν από τους σηματικούς πόλους τηλεθέασης για το αναφερόμενο τηλεοπτικό δίκτυο, παρουσιάζοντας ένα μίγμα συνεντεύξεων, πολιτικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, αλλά και δεχόμενος τηλεφωνήματα από το τηλεοπτικό ακροατήριο του.

Ακόμη και στο αποκορύφωμα της καριέρας του, οι επικριτές του, κατηγορούσαν τον Κινγκ ότι έκανε ελάχιστη έρευνα πριν από τις συνεντεύξεις του και έθετε εύκολες ερωτήσεις στους καλεσμένους του, που ήταν ελεύθεροι να δώσουν επίσης, εύκολες απαντήσεις, προβάλλοντας τους εαυτούς τους. Ο ίδιος, απαντούσε στους επικριτές του, παραδεχόμενος ότι δεν έκανε και πολλή έρευνα, ώστε να μπορούσε να μάθει από τους τηλεθεατές του. Πέραν τούτου, όπως έλεγε ο Κίνγκ, ο ίδιος, δεν ήθελε ποτέ, να περάσει στην αντίληψη του κόσμου, ως ένας δημοσιογράφος. 

«Το καθήκον μου, όπως το βλέπω, είναι ότι είμαι ένα μέσο μετάδοσης» είχε δηλώσει ο ίδιος, στην εφημερίδα «The Hartford Courant», τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα του Κονέκτικατ, το 2007. «Κάνω τις καλύτερες ερωτήσεις που μπορώ να κάνω. Ακούω τις απαντήσεις. Προσπαθώ να τις ακολουθήσω. Και ευτυχώς, το ακροατήριο φτάνει σε ένα συμπέρασμα. Δεν είμαι εδώ για να βγάζω συμπεράσματα. Δεν είμαι ένας παρουσιαστής μιας εκπομπής σαπουνόπερας... Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω, είναι να παρουσιάζω κάποιον με τον καλύτερο τρόπο» είχε δηλώσει ο Κίνγκ, για την τηλεοπτική του παρουσία και τον τρόπο δουλειάς του.

Ο Κινγκ είχε παντρευτεί συνολικά οκτώ φορές, και είχε πέντε παιδιά: τον Αντι, την Κάια, τον Λάρι Κινγκ Τζούνιορ με την πρώην σύζυγό του, Ανέτ Καγιέ, τον Κάνον και τον Τσανς με την πρώην σύζυγό του, Σον Κινγκ. 

Τον περασμένο Αύγουστο είχε χάσει μέσα σε 23 ημέρες δύο από τα παιδιά του, τον 65χρονο Αντι που πέθανε από καρδιακό επεισόδιο και την 51χρονη Κάια, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο. «Η απώλειά τους με συνέτριψε. Κανένας πατέρας δεν θα έπρεπε να θάβει το παιδί του», είχε γράψει τότε σε ένα σύντομο μήνυμα. 

Πηγές: protagon.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ , wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου