8 Ιανουαρίου 2021

Καταδίκη Λ. Λαυρεντιάδη της Proton Bank

Την καταδίκη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 κατηγορουμένων για δάνεια 701 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι δικαστές καταδίκασαν τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς και στελέχη της Τράπεζας μόνο για το αδίκημα της απιστίας. Ωστόσο, όλοι τους αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Για τους υπόλοιπους 34 κατηγορουμένους, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. 

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012 ενέκριναν δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρίες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη. 

Οι δικαστές κατέληξαν στην ετυμηγορία τους μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε 4 χρόνια. Ο επιχειρηματίας και οι 8 συγκατηγορούμενοι του που καταδικάστηκαν, έχουν ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν οι καταδικασθέντες, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου.

Οι αθωωθέντες

Για δικαίωση τους κάνουν λόγο οι 34 εμπλεκόμενοι που αθωώθηκαν, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες.

«Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος υπεράσπισης αθωωθέντα κατηγορουμένου.

Η 
εισαγγελική πρόταση 

Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει το περασμένο καλοκαίρι την ενοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος είχε αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, όσο και ακόμα 26 προσώπων από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Είχε δε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρώην επικεφαλής της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μαζί με διοικητικά στελέχη της τράπεζας καθώς και στενούς συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Proton Bank. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τα επίδικα δάνεια δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν. 

Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, τα δε κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS. Η ναυαρχίδα του ομίλου επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη, η Αlapis, παρά την κραταιή εικόνα που παραπλανητικά εμφάνιζε καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και δη εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr , naftemporiki.gr , capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου