1 Μαρτίου 2021

Χακάν Τσελίκ: «Ο Μπάιντεν θορυβεί την Τουρκία»

Μια άποψη από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ο πολιτικός αναλυτής του CNN Turk, Χακάν Τσελίκ, μιλάει στην «Καθημερινή»:

«Η σκληρή ρητορική Ερντογάν έναντι της Ελλάδας οφείλεται στην ενόχληση της Αγκυρας λόγω της προσπάθειας της Αθήνας να απομονώσει την Τουρκία διεθνώς, αλλά και στην άποψη που επικρατεί στο τουρκικό κατεστημένο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι φιλέλληνας, πολιτικά και πολιτιστικά». Αυτά υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής του CNN Turk και ανταποκριτής της εφημερίδας Posta στην Αγκυρα, Χακάν Τσελίκ, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και θεωρεί πως οι δύο χώρες αναπτύσσοντας τις εμπορικές, τουριστικές, πολιτιστικές σχέσεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν ή έστω να παρακάμψουν κάποια από τα προβλήματα και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

«Υπάρχει η άποψη στην Τουρκία πως ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι αντικειμενικός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι φιλέλληνας, και πολιτικά και πολιτιστικά. Υπάρχει μια αμφιβολία στην Αγκυρα πως οι ΗΠΑ θα χάσουν την ουδέτερη στάση τους. Αυτό το βλέπουν ως παράγοντα που μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις τους με την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη προκαλούν εντύπωση. Αυτά έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά στην Αγκυρα και στα τουρκικά ΜΜΕ», σημειώνει.

Στην ερώτηση της εφημερίδας για τους στόχους της έντονης ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, αλλά και για τη σκληρή πολιτική που ασκεί η Αγκυρα έναντι της Αθήνας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσελίκ υποστηρίζει πως «στην Τουρκία υπάρχει ενόχληση, καθώς επικρατεί η άποψη πως η Ελλάδα εμφανίζεται με μαξιμαλιστικές θέσεις. Η άποψη της Τουρκίας είναι πως “είμαι μια μεγάλη χώρα που έχω ακτές στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, έχω τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Ομως, η προσπάθεια και η πολιτική της Ελλάδας δεν μου αναγνωρίζουν χώρο επιβίωσης. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και ενέργειες που αγνοεί τα δικαιώματά μου στους υδρογονάνθρακες, αλλά και την έξοδο της Τουρκίας στις θάλασσες”.

Από την άλλη, ωστόσο, η Αγκυρα βλέπει πως η Ελλάδα ξεκίνησε συνεργασίες με όλες τις χώρες που έχουν διαφορές με την Τουρκία, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ. Θεωρεί πως η Αθήνα προσπαθεί να απομονώσει την Τουρκία και ότι αυτό δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Στην πραγματικότητα, τώρα πια τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος, αλλά και η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να εκμεταλλευθεί τη γεωστρατηγική συγκυρία. Αυτή είναι η εικόνα στην Αγκυρα».

Παράλληλα, με έμφαση αναφέρει πως «η θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας δεν είναι μόνο στο μυαλό των ακραίων στοιχείων της χώρας. Τώρα πια και σοβαροί αναλυτές έχουν αυτήν την άποψη. Διότι πράγματι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να είναι διαφορετική με αυτή της Τουρκίας. Στο Ιράκ, στο PKK, στη Συρία. Μέσα σε αυτά προστέθηκε και η Ελλάδα, κι έτσι η θεωρία της πολιορκίας ενισχύθηκε περισσότερο».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου