2 Μαΐου 2022

Στο στρατηγείο του Ζελένσκι: Ο πόλεμος και οι αναφορές στην Ελλάδα

Τι είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για Ελλάδα, Τουρκία, Πούτιν και Azov, στην τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ μέρος της οποίας δημοσιεύει η «Καθημερινή». 
Ένα απόσπασμα:

(...) Τι λέει ο Ουκρανός πρόεδρος στα παιδιά του, τους φίλους και κοντινούς του ανθρώπους όταν τον ρωτούν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; «Όλοι με ρωτούν, όλοι, όλοι» λέει χαμηλόφωνα με την χαρακτηριστική κάπως ένρινη και βραχνή φωνή του. «Αυτό που τους απαντώ είναι ότι ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε».

Νωρίτερα είχε αναφερθεί λεπτομερώς στα σενάρια ρωσικής πυρηνικής επίθεσης και τη χρήση απαγορευμένων όπλων.

«Από την αρχή του πολέμου έχουμε αρχίσει να επεξεργαζόμαστε σενάρια για όλων των ειδών τις επιθέσεις. Η εμπιστοσύνη εξάλλου στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τις ρωσικής πλευράς είναι μηδενική. Ο Πούτιν έλεγε ότι δεν θα επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία (…) και έχουν χρησιμοποιηθεί απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο, τη Ζαπορίζια και αλλού» είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Εκτίμησε ότι το κόστος του πολέμου στις υποδομές της Ουκρανίας ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια και δέχτηκε να απαντήσει σχετικά με το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα μαχητή της ταξιαρχίας του Azov, που προβλήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο με αφορμή τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο ίδιος στους Έλληνες βουλευτές.

Με διπλωματικό αλλά αρκετά σαφή τρόπο διευκρίνισε ότι στην αρχή του πολέμου (το 2014) όταν η Ουκρανία δεν διέθετε αρκετά ικανό στράτευμα συγκροτήθηκαν διάφορες εθελοντικές ομάδες για να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή, μεταξύ των οποίων και η ταξιαρχία του Azov. «Σήμερα όμως, θέλω να υπογραμμίσω, ότι η ταξιαρχία του Azov είναι κομμάτι της Εθνικής Φρουράς, των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δηλαδή επαγγελματίες στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Αντίθετα, οι Ρώσοι είναι αυτοί που συμπεριφέρονται ως Ναζί».


«Ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων»

Στη διάρκεια της κουβέντας επανέλαβε δύο – τρεις φορές ότι είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, ενώ για την ανταπόκριση της Δύσης απάντησε λέγοντας ότι «ως πρόεδρος μιας χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο είναι φυσιολογικό να θέλω περισσότερα και πιο γρήγορα».

Όταν ρωτήθηκε εάν εντοπίζει κάποια αντίφαση ανάμεσα στον ρόλο που διεκδικεί η Τουρκία ως εγγυήτρια της ειρήνης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο την ώρα που προχωρά σε στρατιωτικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, άφησε μια σαφή αιχμή προς τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε:

«Όταν είσαι σε πόλεμο, πρέπει να κάνεις το μέγιστο που μπορείς για να ενώσεις τα κράτη γύρω σου, ακόμα και εκείνα που ιστορικά έχουν δύσκολες σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έχουμε όλα αυτά τα κράτη στο πλευρό μας, γιατί η Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους.

Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία που μας επιτέθηκε. Θα είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – για παράδειγμα, έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και έχουμε την υποστήριξη της Ελλάδας. Θα σας πω ειλικρινά, ότι έχουμε ερωτήματα και προς την Τουρκία και προς την Ελλάδα. Έτσι είναι η ζωή και το κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Από την άλλη – έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης, της ηγεσίας του κράτους και έχουμε λάβει αυτήν τη βοήθεια. Είμαι ευγνώμων για αυτό. Εδώ βρισκόμαστε. Θα ήθελα να μας στηρίζουν όλοι στην Ελλάδα, θα ήθελα να επιλέξουν την πλευρά μας, έγινε ότι έγινε, το κυριότερο είναι ότι τώρα έχουμε την υποστήριξη. Και το πιο σημαντικό είναι ότι ο λαός της Ελλάδας μας υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων για αυτό. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνω, ότι στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού προέρχεται από τον τουρισμό. Φυσικά, ο ρωσικός τουρισμός έχει φέρει πολλά χρήματα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Πιστεύουμε ότι βγάζουν χρήματα, χύνοντας αίμα, και αυτά τα χρήματα ξοδεύουν. Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Αφενός η Τουρκία λειτουργεί ως μεσολαβητής και στηρίζει την Ουκρανία με σημαντικά βήματα και αφετέρου βλέπουμε, για παράδειγμα, να ετοιμάζει, παράλληλα, αρκετές τουριστικές διαδρομές. Ειδικά για τον ρωσικό τουρισμό. Το βλέπουμε και αυτό. Και εγώ ως Πρόεδρος, αν θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις, πρέπει να τα λέω αυτά, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται έτσι. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις έτσι, είναι διπλά στάνταρντ. Δεν είναι δίκαιο αυτό. Γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοια ενδεχόμενα, πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, γιατί πρέπει να γίνει επιλογή – είστε υπέρ της αλήθειας ή όχι».

Πηγές: ertnews.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου