21 Μαΐου 2022

Σε Σκίτσα: Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου ή απλά «Vangelis» όπως έγινε γνωστός στο εξωτερικό, σε ηλικία 79 ετών. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όχι απλά με διεθνές εκτόπισμα, μιας και η μουσική του ακούστηκε ως και στο διάστημα το 2001, στην αποστολή της NASA «2001 Οδύσσεια στον Άρη».

Επάνω αριστερά ο Αγιος Πέτρος υποδέχεται στον παράδεισο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου σε σκίτσο του Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή"

Κάποια ακόμη σκίτσα:

Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα παιδικά του χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ «2001: Οδύσσεια στον Άρη». Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη. Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή" με αναφορά στο έργο του «Nocturne» (Νυχτερινό):

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη: Βαγγέλης Παπαθανασίου(1943-2022). "Εκτός από την βράβευσή του με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» και τις υπόλοιπες κινηματογραφικές ταινίες για τις οποίες έγραψε μουσική, συνεργάστηκε και με την NASA..." σημειώνει 
σε αναρτησή του στο facebook ο σκιτσογράφος:

Σκίτσο του Ηλία Ταμπακέα: "RIP Vangelis Papathanasiou . I really loved his music from the old old days when he was in the Forminx and Aprodite’s Child up to his music scores for NASA missions!" αναφέρει σε αναρτησή του στο facebook ο σκιτσογράφος:


Vangelis 1943-2022. Σκίτσο του Carlos Latuff:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου