7 Μαΐου 2011

Leangains - Η επαναστατική δίαιτα!

Η συγκεκριμένη δίαιτα, δημιούργημα του Martin Berkhan,  πάει κόντρα στα περισσότερα πράγματα που ακούει κανείς στο γυμναστήριο και άρα χρειάζεται ανοιχτό μυαλό για να τη δοκιμάσει κανείς. Το μεγάλο θετικό είναι πως έχει πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα και είναι η πιο άνετη & εύκολη δίαιτα που έκανα ποτέ!



Καταρχήν, αυτή η δίαιτα εντάσσεται στις δίαιτες τύπου intermittent fasting, στις οποίες υπάρχουν μεγάλες περίοδοι (συνήθως 16 - 24 ώρες), κατά τις οποίες δεν πρέπει να τρώει κανείς τίποτα απολύτως (εννοείται ούτε να πίνει κάτι που έχει θερμίδες - π.χ. ο καφές επιτρέπεται, αλλά όχι ένας χυμός). Στη Leangains, κάθε μέρα θα τρώτε όλες τις θερμίδες σας σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Η πιο εύκολη τακτική για να το πετύχετε είναι απλώς να παραλείψετε το πρωινό.

Αυτό είναι και το σημείο που οι περισσότεροι θα είναι σκεπτικοί. Σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι πως πρέπει να τρώμε κάθε 3 ώρες, αλλιώς οι μύες μας θα "καταστραφούν"** και άλλους τέτοιους μύθους. Ο τύπος που είναι "φέτες" στο γυμναστήριο και τρώει 1.000 γεύματα κάθε μέρα (και ορκίζεται πως είναι ο μόνος τρόπος για να φτιάξεις σώμα), απλώς δεν έχει δοκιμάσει ποτέ μία τέτοιου τύπου δίαιτα. (και ατάκες του τύπου "χωρίς κόπο δεν έχεις αποτέλεσμα" κλπ απλά λέγονται για να δικαιολογήσουν τις πρακτικές του ατόμου που το λέει και τίποτα περισσότερο). Αν θέλετε αποδείξεις, δείτε πως ήταν πριν και πως μετά, το σώμα του martin berkhan, δημιουργού αυτής της δίαιτας. Παρατηρείστε επίσης πως δεν "γεννήθηκε" με χαρισματική προδιάθεση για μυικό όγκο. Το γεγονός πως μένετε 16 ώρες χωρίς φαγητό, όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά έχει μερικές πολύ ευεργετικές επιπτώσεις.

Πέρα από τη "νηστεία" για 16 ώρες, θα πρέπει να τηρηθούν και οι παρακάτω κανόνες προκειμένου να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα:
  • Η πρωτεΐνη (συνολική) θα πρέπει να είναι σε ψηλά επίπεδα (προσωπικά πέρνω ~2,8γρ ανά κιλό μυικού όγκου)
  • Συμπληρώματα δεν είναι απαραίτητα, αλλά αν δεν έχετε ποικιλία στη διατροφή σας (όπως και εγώ και μάλλον και οι περισσότεροι), τότε 6γρ ωμέγα και 1 πολυβιταμίνη κάθε μέρα είναι μία καλή αρχή.
  • Τις μέρες που κάνετε βάρη, θα τρώτε περισσότερες θερμίδες, με πολλούς υδατάνθρακες (ιδίως αμέσως μετά τα βάρη) και ελάχιστα λιπαρά.
  • Τις ημέρες που κάνετε αερόβια (ή δεν κάνετε τίποτα), θα τρώτε λιγότερες θερμίδες και λιγότερους υδατάνθρακες
  • Η αερόβια πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι και καλή ιδέα είναι να πιείτε έναν καφέ 1 ώρα πριν και να μη φάτε αμέσως μετά.


Από προσωπική μου εμπειρία (~2 μήνες σε αυτή τη δίαιτα) και μαρτυρίες άλλων, παρατηρώ τα εξής θετικά και αρνητικά σημεία:

ΘΕΤΙΚΑ:
  • Η πιο άνετη δίαιτα που έχω κάνει ποτέ. Δεν αφιερώνω πλέον ατελείωτες ώρες ούτε στην κουζίνα, προετοιμάζοντας και καταμετρώντας το φαγητό μου.
  • Εστιάζεται στην ουσία και σου αποβάλει το άγχος πως ΠΡΕΠΕΙ να τρως συγκεκριμένες τροφές.
  • Όταν δεν έχω φάει (ειδικά τις τελευταίες ώρες της νηστείας) η παραγωγικότητα και η συγκέντρωσή μου ανεβαίνουν κατακόρυφα (πολύ καλό στη δουλειά).
  • Πρόκειται για δίαιτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να χάσετε λίπος, είτε για να αυξήσετε το μυικό σας όγκο, είτε για να κάνετε recomposition*. Άρα δίαιτα που δε θα χρειαστεί ποτέ να αλλάξετε.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ:
  • Πήγε κόντρα σε πολλά που μου είχαν μάθει και χρειάστηκε καιρός για να την εμπιστευθώ.
  • Δεν έχει σαφής αριθμούς και είναι εύκολο να γίνουν κάποια μικρά λάθη (πχ εγώ έτρωγα λιγότερο υδατάνθρακα απ ότι έπρεπε και οι μύες μου φαίνονταν "άδειοι"). Δηλ. χρειάζεται κάποια πειράματα και δοκιμές μερικές φορές.
  • Αν δεν κάνετε βάρη δε θα δείτε ιδιαίτερα αποτελέσματα (αυτό ισχύει για όλες τις δίαιτες βέβαια).

* Recomposition είναι όταν χάνουμε λίπος και αυξάνουμε το μυικό μας όγκο ταυτόχρονα. Σε αντίθεση με τα όσα ακούγονται στο γυμναστήριο, δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς μία περίοδο όγκου και μία περίοδο γράμμωσης - είναι ακόμη ένας μύθος του γυμναστηρίου (αν και αληθεύει ότι η πρόοδος θα είναι λίγο πιο αργή). Το μόνο που χρειάζεται είναι να τρώτε περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες τις ημέρες που κάνετε βάρη (κυρίως μετά το γυμναστήριο) και λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες τις ημέρες που κάνετε αερόβια (ή ξεκουράζεστε). Φυσικά και είναι πιο πολύπλοκα τα τα πράγματα, αλλά αυτό είναι το βασικότερο σημείο.

** Αυτό είναι ένας μύθος που προέρχεται από το γεγονός πως η πρωτεΐνη whey βρέθηκε σε ένα πείραμα να απορροφάται σε 4 ώρες. Αυτό που δεν αναφέρουν βέβαια οι εταιρείες συμπληρωμάτων είναι πως η πρωτεΐνη στο πείραμα αυτό είχε ληφθεί με άδειο στομάχι, σε μικρή ποσότητα και χωρίς να συνοδεύεται από άλλο φαγητό. Αν πάρετε πχ πολύ πρωτεΐνη που έχει και καζεΐνη (αντί για μόνο whey) θα κάνει περισσότερη ώρα να απορροφηθεί. Αν έχετε ήδη φάει πιο πριν, ακόμη περισσότερη ώρα. Αν φάτε μαζί και άλλα φαγητά (ιδίως όσα περιέχουν ίνες) ακόμη περισσότερη ώρα. Εν ολίγοις, οι μύες σας είναι ασφαλείς ακόμη και για 24 ώρες, αρκεί το τελευταίο σας γεύμα να έχει αρκετή πρωτεΐνη και να συνοδεύεται από θρεπτικούς υδατάνθρακες και λιπαρά. Αν θέλετε και λίγη τροφή για σκέψη, σκεφθείτε πως κυνηγούσαν οι άνθρωποι πριν τον πολιτισμό. Δεν έτρωγαν κάθε 3 ώρες - ήταν τυχεροί αν έτρωγαν 1 φορά τη μέρα και φυσικά έτρωγαν τεράστιες ποσότητες όποτε έβρισκαν φαγητό. Αν ίσχυαν όσα μας λένε στο γυμναστήριο, απλώς δε θα είχαμε επιβιώσει ως ανθρώπινο είδος. Επίσης, το γεγονός πως οι Άραβες έχουν το Ραμαζάνι, όπου δεν τρώνε τίποτα από ανατολή μέχρι και δύση του ηλίου και μετά τρώνε πάρα πολύ και συνήθως μη-ποιοτικά και παρόλα αυτά δεν "παχαίνουν" όπως οι Έλληνες στο πασχαλινό τραπέζι, κάτι λέει και αυτό.