22 Ιανουαρίου 2013

Η είδηση περνάει πλέον από τα social media

Είναι λοιπόν ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης η έντυπη δημοσιογραφία; Είναι θέμα χρόνου οι έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων, να αντικατασταθούν ολοκληρωτικά από τις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις;  Είναι πλέον τα κοινωνικά δίκτυα ένας αποτελεσματικός δίαυλος ενημέρωσης;

Κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις πάνω στα θέματα αυτά, διατυπώνονται από τον κ. Μπιλ Γκρούσκιν, καθηγητή και πρώην διευθυντή της WSJ Online, που επισκέφθηκε την Αθήνα για μια σειρά από διαλέξεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης.


Το "Βήμα" δημοσίευσε πρόσφατα (20.1.2013) συνέντευξή του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Οι έντυπες εφημερίδες βρίσκονται τα τελευταία χρόνια κάτω από τρομακτική πίεση, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασική αιτία είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στο Διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους".

"Πριν από περίπου 15 χρόνια οι εφημερίδες αποφάσισαν να προσφέρουν το περιεχόμενό τους online δωρεάν. Τώρα που αισθάνονται την ανάγκη να χρεώσουν, οι αναγνώστες είναι απρόθυμοι να πληρώσουν".

"Σίγουρα, αν οι έντυπες εφημερίδες συνεχίσουν να υφίστανται τις πιέσεις που δέχονται, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς με ποιον τρόπο θα επιβιώσουν στο μέλλον".

"Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να διαδώσουν το περιεχόμενό τους σε περισσότερους χρήστες. Είναι ένας τρόπος για να συμβάλουν οι αναγνώστες μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού στη διάδοση μιας είδησης και να την προωθήσουν σε ακόμη περισσότερους αναγνώστες. Διαβάζεις μια είδηση και την ανεβάζεις στο Facebook ή στο Twitter, με αποτέλεσμα να διαδίδεται σε ευρύτερο κοινό. Τα δίκτυα αυτά είναι επίσης ένας αποτελεσματικός δίαυλος ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν σε μέρη του κόσμου όπου η ενημέρωση υπόκειται σε περιορισμούς".

Τέλος σχολιάζοντας ο 
κ. Μπιλ Γκρούσκιν τα ελληνικά media αναφέρει: "Είμαι εντυπωσιασμένος από το πόσο πολλές εφημερίδες υπάρχουν στην Ελλάδα. Για μια πόλη με το μέγεθος της Αθήνας το να έχει όλες αυτές τις διαφορετικές φωνές είναι ασυνήθιστο. Δεν το βλέπεις αυτό σε πόλεις της Αμερικής με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από της Αθήνας".


Σημείωση: Ο κ. Μπιλ Γκρούσκιν, πρώην διευθυντής της Wall Street Journal Online, είναι καθηγητής της Σχολής Δημοσιογραφίας και πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στην Columbia Journalism School της Νέας Υόρκης.

______________
Πηγή αλλά και ολόκληρο το άρθρο με τίτλο "Μπιλ Γκρούσκιν: Η είδηση περνάει πλέον από το Twitter και το Facebook" στο:
http://www.tovima.gr/media/article/?aid=493616

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου