9 Ιανουαρίου 2013

Οι καλύτερες χώρες για να γεννηθεί ένα παιδί

Η Ελβετία, η Αυστραλία και η Νορβηγία, είναι οι τρεις καλύτερες χώρες για να γεννηθεί σήμερα ένα παιδί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Πληροφοριών του Economist, ενώ η Ελλάδα είναι στην 34η θέση. 

Η έρευνα εξέτασε 80 χώρες παγκοσμίως, βαθμολογώντας τες σύμφωνα με 11 παράγοντες για να καθορίσει «ποια χώρα θα παρέχει τις καλύτερες ευκαιρίες για μια υγιή, ασφαλή και ευημερούσα ζωή στα χρόνια που έρχονται».

Η μελέτη ενσωματώνει αντικειμενικά δεδομένα που αφορούν οικονομικές ευκαιρίες, στάνταρ υγείας και πολιτικές ελευθερίες, υποκειμενικές έρευνες ποιότητας ζωής και οικονομικές προβλέψεις για το 2030, όταν θα ενηλικιωθεί ένα παιδί που θα γεννηθεί εφέτος. Άλλα δεδομένα που λήφθηκαν υπόψη αφορούσαν την ισότητα των φύλων, τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων και το κλίμα.

Ένα από τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα είναι ότι ο πλούτος (σύμφωνα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και η ευτυχία, είναι δύο δεδομένα που σχετίζονται άμεσα, όχι όμως τόσο όσο θα περίμενε κανείς. 

Αν κοιτάξει κάποιος τον χάρτη θα καταλήξει ότι οι πλούσιες χώρες βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη, όχι όμως στην κορυφή. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, δύο παγκόσμιες οικονομικές υπερδυνάμεις, ισοβαθμούν στην 16η θέση, η Ιαπωνία βρίσκεται στην 25η και η Γαλλία και η Βρετανία στην 26η και 27η θέση αντιστοίχως, ενώ οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Μέσης Ανατολής εμφανίζουν αρκετά χαμηλό σκορ.

Σε γενικές γραμμές οι καλύτερες χώρες για να γεννηθεί κανείς είναι μικρές, ειρηνικές, ομοιογενείς και φιλελεύθερες δημοκρατίες. Έτσι, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην κορυφή μαζί με την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Στις πρώτες 15 χώρες φιγουράρουν επίσης η Αυστρία και η Ελβετία.

Η έκπληξη είναι ότι στις κορυφαίες χώρες συμπεριλαμβάνονται και δυο πλούσιες ασιατικές πόλεις-κράτη, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και η Ταϊβάν.

Όσο για τις χειρότερες χώρες, είναι εκείνες που συνδυάζουν φτώχεια, λίγες ελευθερίες και ανισότητα. Συγκεκριμένα οι χειρότερες πέντε χώρες είναι η Ανγκόλα, το Μπαγκλαντές, η Ουκρανία, η Κένυα και τέλος η Νιγηρία.

_____________
Πηγές: Economist και 
tovima.gr (8.1.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου