7 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί δε χρειαζόμαστε το iPad...

Για όσους δεν γνωρίζουν, το iPad είναι η νέα συσκευή της apple. Κάτι μεταξύ κινητού τηλεφώνου και φορητού υπολογιστή, ή αλλιώς ένα πολύ μεγάλο iphone. Με αυτό η apple προσπάθεί να καλύψει την ανάγκη την οποία, κατά τα λόγια του γενικού διευθυντή της apple - Steve Jobs, απέτυχαν να καλύψουν τα netbooks. Ο συγγραφέας αυτού του άρθρου διαφωνεί...

Πρωτού ξεκινήσω, να πω πως ο ίδιος είμαι σχεδόν fan-boy της apple - στο σπίτι υπάρχουν ένα macbook, ένα ipod touch και ένα ipod nano. Θεωρώ ότι τα προϊόντα της apple, αν και ακριβά είναι όλα ποιοτικά και πολλά από αυτά τα θεωρώ μια μικρή επανάσταση στο χώρο τους. Το τελευταίο προϊόν της ...όχι τόσο.

Για να είναι πετυχημένο το iPad θεωρώ ότι θα πρέπει να πετύχει δύο πράγματα:
  1. Να είναι καλύτερο από ένα netbook
  2. Να έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του συνδιασμού κινητό & laptop.
iPad ή Netbook?

Αυτός που αγοράζει ένα netbook θέλει συνήθως κάτι που είναι φθηνό, τα κάνει όλα και μεταφέρεται εύκολα. Όσον αφορά στην τιμή, Netbook βρίσκεις και με 300€, ενώ το iPad (θα) ξεκινάει από 500€

Όσο για τις δυνατότητες του καθενός ένα netbook κάνει όλα όσα κάνει ένας υπολογιστής, έστω και με δυσκολία, ενώ το iPad περιορίζεται στις εφαρμογές που προσφέρονται στο app store του itunes ή που προσφέρει προεγκατεστημένες η apple. Σίγουρα οι εφαρμογές θα είναι ταχύτερες και ποιοτικότερες στο iPad, αλλά σκοπός εδώ είναι να μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Τέλος η μεταφορά και των δύο είναι παρομοίως εύκολη. Το ipad θα είναι λεπτότερο μεν, αλλά αυτό είναι κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα αν μιλάμε για κάτι που θα βάλουμε στην τσέπη μας, όπως μια φωτογραφική μηχανή ή ένα mp3 player. Τα χιλιοστά που κερδίζει σε πάχος το iPad δε μετράνε ιδιαίτερα όταν πρόκεται να μπει σε μια τσάντα μεταφοράς.

iPad ή κινητό + laptop?

Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται άδικη, αφού συγκρίνουμε δύο συσκευές μαζί από τη μία πλευρά και μία από την άλλη. Δεδομένου όμως ότι και για το laptop και για το ipad θα "κουραστούμε" το ίδιο για να τα μεταφέρουμε και να τα στήσουμε και το κινητό μας είναι πάντα στην τσέπη μας και ανοιχτό, η σύγκριση είναι εφικτή. Δίνουμε απλά στο ipad το πλεονέκτημα ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι μας στην τσέπη και να βγάλουμε μια δεύτερη συσκευή.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει κανείς με το iPad και ας αντιπαραθέσουμε τις δυνατότητες των άλλων δύο επ' αυτού:
  • Internet: Με το iPad είναι κανείς αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα που έρχεται προεγκατεστημένο (safari) και είναι και περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ στο laptop χρησιμοποιεί όποιο θέλει και πλήρως λειτουργικό. Με το iPad θα σερφάρει κανείς πιο άβολα, δεδομένου ότι μέρος της οθόνης θα είναι το πληκτρολόγιο και θα πρέπει να το κρατάς με το ένα χέρι (και να μη μπορείς να πληκτρολογείς καλά) ή να το αφήσεις σε κάποια από τις επίπεδες επιφάνειες κοντα σου (και να είσαι αναγκασμένος να σκύψεις) - μπορείς φυσικά να το βάλεις στα γόνατά σου και να τα λυγίσεις κατάλληλα, αλλά μετά απο πολύ ώρα σερφάρισμα θα πιαστείς λογικά. Μπορείς πάντα βέβαια να αγοράσεις κάποια βάση για το iPad η οποία και ακριβή θα είναι και πάλι δε θα ρυθμίζεται όπως ένα laptop.
  • Multimedia: Με το iPad μπορείς να απολαύσεις τις φωτογραφίες σου πιο άνετα ίσως, αλλά ούτε να τραβήξεις φωτογραφίες μπορείς (κινητό), ούτε να τις επεξεργαστείς (laptop). Μπορείς να δεις ταινίες, αλλά μόνο αφότου τις μετατρέψεις (από ένα laptop!) ώστε να τις υποστηρίζει το iPad και δυστυχώς σε μία οθόνη 4:3 αντί για 16:9 που προβάλλονται οι ταινίες και που είναι οι οθόνες των περισσότερων laptop. Με το iPad μπορείς να ακούσεις μουσική, αλλά θα περιοριστείς στο προεγκατεστημένο πρόγραμμα (iTunes) και - όπως και στις φωτογραφίες - δεν μπορείς να την επεξεργαστείς.
  • Τηλεφωνικές κλησεις: Το iPad δεν λειτουργεί ως τηλέφωνο και ο μόνος τρόπος να καλέσεις κάποιον είναι μέσω Voip (κλησεις μέσω internet). Σε αντίθεση με το κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο internet και σε αντίθεση με το laptop, θα πρέπει να περιοριστείς στις εφαρμογές voip που θα βρεις στο app store (και ο θεός βοηθός).
  • Σύνδεση άλλων συσκευών: Στο iPad δε μπορείς να συνδέσεις τη φωτογραφική σου μηχανή, ούτε την βιντεοκάμερα, ούτε το usb stick σου. Θα πρέπει να περάσεις τις φωτογραφίες και τα βίντεο στο laptop και μετά από το laptop στο iPad (γιατί να μη τα δείς στο laptop λοιπον?) και αν ένας φίλος σου ζητήσει να του αντιγράψεις κάτι στο usb stick δε θα έχεις ούτε τη δυνατότητα να τα περάσεις σε ένα laptop πρώτα και μετά στο usb stick του - θα πρέπει να πας το usb stick στον αρχικό υπολογιστή από τον οποίο πήρε τα δεδομένα του το iPad! Ίσως βέβαια να μπορείς να στείλεις με bluetooth κάποια αρχεία στο κινητό του φίλου σου, αλλά θα πρέπει να κάνεις jailbrake τη συσκευή (να την ξεκλειδώσεις), κάτι που δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνεται, πότε θα γίνει και τι κινδύνους θα έχει. Μήπως να χρησιμοποιούσες καλύτερα το bluetooth του κινητού ή του laptop σου και εδώ?
Πριν κλείσω θα κάνω και ένα μικρό αντίλογο υπέρ του iPad - για να είμαστε και δίκαιοι: Το iPad είναι πανέμορφο, ποιοτικό και η χρήση του σίγουρα θα είναι διασκεδαστική πολύ περισσότερο απ όσο ένα laptop ή ένα κινητό ή ένα netbook. Θα είναι το οποίο με περηφάνεια θα αφήνεις στο σαλόνι να προβάλει slideshow οικογενειακών φωτογραφιών, με άνεση θα πιάνεις για να παραγγείλεις εισητήρια ή φαγητό μέσω internet και με χαρά θα κουβαλάς ως τους φίλους σου για να τους δείξεις τι ανακάλυψες στο internet.

Και με αυτό βγαίνει και το συμπέρασμά μου: 
Το ipad είναι μια κομψή πολυτέλεια για όσους ήδη έχουν ένα καλό κινητό τηλέφωνο και laptop. Είναι το στυλ που θα συμπληρώσει την ουσία που ήδη υπήρχε. Σε όσους όμως δεν έχουν laptop ή ένα καλό κινητό τηλέφωνο και αγοράζουν πρακτικά σκεπτόμενοι, προτείνω την αγορά ενός από τα δύο αντί του iPad - αν επίσης θέλετε την εμπειρία του ποιοτικού "apple" προϊόντος, αγοράστε ένα iphone ή ένα macbook.

Ορίστε και ένα διασκεδαστικό video που βρήκα από ένα forum όπου συμμετέχω 

2 σχόλια:

  1. Επειδή παρέλειψα να αναφερθώ στο επιχείρημα της apple ότι είναι και ιδανική συσκευή για βιβλία:

    Το μειονέκτημα του iPad είναι ότι - σε αντίθεση με τους κλασσικούς ebook readers, όπως το kindle του amazon - δεν διαθέτει οθόνη με τεχνολογία e-ink. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά από κάποια ώρα τα μάτια θα κουραστούν όπως κουράζονται μετά από αρκετή ώρα σερφαρίσματος στο internet.

    Για σχετικά σύντομες αναγνώσεις ίσως είναι εντάξει. Αφενός μεν όμως δεν αξίζει τα λεφτά του ως συσκευή για σύντομες αναγνώσεις, αφετέρου υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις πιο προσιτές και άνετες (π.χ. ο ίδιος χρησιμοποιώ το ipod touch με την εφαρμογή stanza, η οποία είναι δωρεάν, για να διαβάσω 15-30 λεπτά πριν με πάρει ο ύπνος κάθε βράδυ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιό πολλά και πιό φθηνά.. Ανταγωνισμός για το iPad?

    http://gizmodo.com/5471559/notion-ink-adam-tablet-caught-on-video-specs-finalized

    ΑπάντησηΔιαγραφή