25 Σεπτεμβρίου 2010

Fatsecret.com: Αποτελεσματική δίαιτα και όχι μόνο

Για όσους ψάχνουν ένα τρόπο να βάλουν τη δίαιτά τους στο σωστό δρόμο, μπορώ ανεπιφύλακτα να προτείνω την ιστοσελίδα www.fatsecret.com. Είναι κατάλληλη ακόμη και για όσους βρίσκουν ανιαρή την καθημερινή πολύωρη ενασχόληση με την καταγραφή δίαιτας / γυμναστικής, καθώς έχει την κατάλληλη οργάνωση και εργαλεία, ώστε να αρκούν λίγα λεπτά για να συμπληρώσετε αυτά που χρειάζονται.

Έχω δοκιμάσει αρκετά προγράμματα και ιστοσελίδες περί fitness και δίαιτας έχω καταλήξει στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ως την πιο πλήρη και ουσιαστική βοήθεια που μπορεί κανείς να έχει στην προσπάθειά του.

Τι προσφέρει λοιπόν αυτή η ιστοσελίδα;

Καταγραφή Βάρους:

Για πολλούς δεν ακούγεται χρήσιμο, αλλά συνδυάζοντάς την εξέλιξη του βάρους σας σε σχέση με το τι και πόσο τρώτε και το τι και πόσο γυμνάζεστε, μπορεί κανείς να εξάγει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και να διορθώσει ή να βελτιώσει παραμέτρους της δίαιτας ή της γυμναστικής του. Συνοδεύεται από γραφήματα και στατιστικά στοιχεία.

Ημερολόγιο:

Ίσως και το σημαντικότερο μέρος της ιστοσελίδας - εδώ μπορείτε να καταγράψετε τι τρώτε κάθε μέρα και τι γυμναστική/ασχόλιες κάνετε.

Υπάρχουν φυσικά τα κατάλληλα εργαλεία ώστε αυτά να γίνονται όσο το δυνατόν συντομότερα. Μπορείτε να εισάγετε τα δικά σας φαγητά ή να διαλέξετε από μία τεράστια βάση δεδομένων. Μπορείτε να δημιουργήσετε δικά σας γεύματα. Μπορείτε να καταγράψετε ένα συγκεκριμένο σύνολο ασχολιών/γυμναστικής για κάθε ημέρα της εβδομάδας και ύστερα αυτό να επαναλαμβάνεται αυτόματα.

Groups:

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορα γκρουπ, τα οποία αναζητάτε εύκολα με κριτήριο την ηλικία, το φύλο, τους στόχους, τη χώρα κ.α. Επίσης μπορείτε να ξεκινήσετε το δικό σας γκρουπ.

Δοκιμασίες (challenges):

Για όσους θέλουν να δουν και λίγο σαν παιχνίδι το όλο θέμα, υπάρχει ειδικό μέρος της ιστοσελίδας το οποίο θέτει στόχους που - αν διαλέξετε να συμμετέχετε σε αυτούς - θα προσπαθείτε να πετύχετε. Μπορεί κανείς να αναζητήσει τους στόχους που του ταιριάζουν και αυτοί ποικίλουν από τους πολύ απλούς (όπως πχ να χάσει κανείς συγκεκριμένο βάρος σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), μέχρι τους πολύ εξειδικευμένους (πχ δίαιτα με περιορισμένο αλάτι και σάκχαρα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Forum:

Φυσικά και μια τέτοια ιστοσελίδα δε θα ήταν πλήρης χωρίς ένα οργανωμένο φόρουμ. Οι ενότητες του φόρους (με τις δικές του υπο-ενότητες η κάθε μία) είναι Δίαιτα, Fitness, Κίνητρα, Ζωή γενικά. Σχεδόν πάντα υπάρχουν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

Δίαιτες:

Δε ξέρετε από που να ξεκινήσετε; Ποίους διατροφικούς κανόνες να ακολουθήσετε; Εδώ μπορείτε να βρείτε τις δημοφιλέστερες ανά τον κόσμο δίαιτες (πχ atkins, south beach) και προγράμματα (πχ weight watchers) για να ξεκινήσετε σωστά.

Μάλιστα κατά την επιλογή δίαιτας, αναγράφεται δίπλα πόσο βάρος χάνουν ή παίρνουν κατά μέσο όρο τα μέλη που συμμετέχουν σε αυτήν.

Συνταγές:

Θέλετε να μοιραστείτε τις συνταγές σας με άλλους ή να μάθετε καινούργιες; Εδώ είναι ένα από τα λίγα μέρη στο web που υπάρχουν τόσες πολλές συγκεντρωμένες συνταγές.

Σημειώσεις:

Ένα απλό ημερολόγιο για να σημειώνεται ότι θεωρείτε σημαντικό.

Φίλοι (buddies):

Επειδή πολλές φορές η δίαιτα γίνεται ομαδικό σπορ, μπορείτε να βρείτε ποιοι φίλοι σας χρησιμοποιούν το ήδη το fatsecret.com (βάση διευθύνσεων email που έχετε καταχωρήσει στο gmail, hotmail, yahoo mail κλπ) ή να προσκαλέσετε κάποιον να συμμετέχει και να έχετε στη συνέχεια άμεση επικοινωνία μέσω του fatsecret.com.

Fatsecret οπουδήποτε!

Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές για το iphone, ipod touch, android κ.α., οι οποίες σας επιτρέπουν να συμμετέχετε από οπουδήποτε θέλετε. Προσωπικά το χρησιμοποιώ στην πλατφόρμα android για να εισάγω τα φαγητά που τρώω και είμαι ικανοποιημένος με τη χρησιμότητά του.

Συμπέρασμα:

Ασχολούμενος αρκετά με θέματα διατροφής και γυμναστικής, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι καταπληκτική για πολλούς διαφορετικούς στόχους. Αν και η δύναμή του βρίσκεται κυρίως στην καταγραφή φαγητών και γυμναστικής και επομένως την αύτο-βελτίωσή σας, είναι επίσης κατάλληλο για όσους θέλουν:
  • Να ανακαλύψουν νέες δίαιτες
  • Να ρωτήσουν και να λάβουν απαντήσεις σε απορίες τους
  • Να κάνουν παιχνίδι την πρόοδο τους
  • Να κρατήσουν ένα ημερολόγιο παρατηρήσεων
  • Να ανακαλύψουν νέες συνταγές
Δεδομένου ότι δεν κοστίζει τίποτα και δεν πρόκειται να σας βομβαρδίσει με διαφημίσεις, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε πρωτάρηδες και έμπειρους του θέματος. Καλή τύχη σε όσους διαλέξουν να ξεκινήσουν τώρα!