20 Σεπτεμβρίου 2010

Brut Navigation (google maps): Δοκιμή

Αν ψάχνετε για ένα δωρεάν και αξιόπιστο πρόγραμμα πλοήγησης και διαθέτετε κινητό τηλέφωνο με Android, η πλοήγηση της Google έρχεται για μα καλύψει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η "επίσημη" εφαρμογή έχει δύο βασικότατα μειονεκτήματα:
  1. Δεν παίζει σε χώρες όπως η Ελλάδα,
  2. Χρησιμοποιεί το ίντερνετ για να κατεβάσει τους χάρτες επιτόπου στη συσκευή (αντι να τους έχει φορτώσει από πριν).
Τη λύση σε αυτα τα δύο προβλήματα έρχεται να δώσει η έκδοση brut της πλοήγησης Google, η οποία παίζει σε όλες τις χώρες και επιτρέπει να αποθηκεύσουμε στο κινητό μας το χάρτη της διαδρομής που θα κάνουμε, πρωτού ξεκινήσουμε.

Λόγω του γεγονότος πως η εν λόγο έκδοση βρίσκεται στα πρώτα της βήματα, η αποθήκευση των χαρτών γίνεται για την ώρα με έναν απλοϊκό και κουραστικό τρόπο:

Ο χρηστης θα πρέπει να εμφανίσει κομμάτι-κομμάτι τη διαδρομή στο κινητό του και μάλιστα πολλές φορές και σε διαφορετικά επίπεδα zoom, ώστε να καλυψει όλα τα πιθανό στοιχεία (tiles) τα ποιά ενδέχεται να χρειαστεί το πρόγραμμα, διαφορετικά ενδέχεται να χρησιμοποιήσει δεδομένα από το ίντερνετ.

Δοκίμασα λοιπόν το πρόγραμμα σε πραγματικές συνθήκες και σε διαδρομή που δεν είχα ξανακάνει. Συγκεκριμένα έκανα τη διαδρομή Άρτεμις-Ερέτρια, όπου ήταν περίπου μιάμιση ώρα και παραθέτω την εμπειρία μου:

Προετοιμασία:

Το βράδυ πριν φύγουμε έκατσα να φορτώσω τους χάρτες στο κινητό. Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα χαρτών brut Google maps και όχι το πρόγραμμα πλοήγησης καθεαυτό, γιατί το τελευταίο ήθελε να βρει και σήμα gps για μα ξεκινήσει (ενώ εγώ ήθελα να τους φορτώσω από το άνετο κρεβάτι μου..).

Ανοιξα το πρόγραμμα και το έβαλα να βρει τη διαδρομή από την τρέχουσα θέση μου, μέχρι Ερέτρια. Τη βρήκε ταχύτατα και μετά άρχισε το βασανιστήριο:

Με το χέρι μου ακολούθησα κομμάτι-κομμάτι όλη τη διαδρομή εφτά φορές, για να καλύψω τα επίπεδα zoom από το 13ο μέχρι το 19ο. Η όλη διαδικασία μου πήρε περίπου μίση ώρα. Το 19ο επίπεδο zoom χρειάστηκε περίπου 100 mb χώρο στην κάρτα SD του κινητού μου και κάθε επόμενο επίπεδο περίπου τα μίσα από το προηγούμενο.

Παρεμπιπτόντως, για όσους απορούν πως θα καταλάβουν σε πιο επίπεδο zoom βρίσκονται, απλώς ζουμάρετε όσο πιο πολύ γίνεται και τότε βρίσκεστε στο 20ο επίπεδο. Από εκεί και πέρα κάνετε μιά φορά zoom out για να πάμε στο 19ο και αρχίζετε να "τρέχετε" τη διαδρομή,κάνοντας μιά φορά zoom out κάθε φορά που την τελειώνετε και μετά πάλι από την αρχή, μέχρι να φτάσετε στο 13ο.

Διαδρομή:

Το πρωί της επόμενης μέρας είχε αρκετά καλό καιρό και το gps βρήκε σήμα παρά πολύ γρήγορα. Ξεκίνησα τη διαδρομή μέσα από κάποιους στενούς δρόμους που ηξερα, μέχρι να εγώ σε κεντρικές οδούς.

Εδώ παρατήρησα ότι το πρόγραμμα δεν έλαβε υπόψη του μιά μονοδρόμηση. Τουλάχιστον όμως έκανε ταχύτατο επανυπολογισμό της διαδρομής μόλις απέφυγα τον απαγορευμένο δρόμο.

Η συνέχεια του ταξιδιού ήταν ομαλή, αλλά θα πρέπει μα αναφερθεί ότι το σήμα gps χανόταν σε αρκετές περιπτώσεις (3-4) και από μόνο του δεν το ξανάβρισκε με τίποτα. Ευτυχώς η διαδικασία επανεκκίνησης χρειάζεται μολις μερικά κλικ και ήταν εύκολο εν κινήσει να το ξαναρυθμίσω. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του προγράμματος.

Η φωνητικές οδηγίες δυστυχώς δε λειτουργούν για κάποιο λόγο στο κινητό μου, αλλά ενδεχομένως μα φταίω ο ίδιος με τη χρήση κάποιων task-killers προγραμμάτων. Αν επανεκκίνηση το κινητό συνήθως δουλεύουν. Επομένως δε μπορώ δυστυχώς να εκφέρω γνώμη πάνω στο θέμα.

Όταν έφτασα στον προορισμό μου συνειδητοποίησα πως είχα καταναλώσει μόλις 1-2 mb δεδομένων και αυτό γιατί οι χάρτες της Google δεν είχαν μιά νέα εθνική οδό στη Χαλκίδα και εκεί αναγκάστηκε το πρόγραμμα να μεταβάλει επιτόπου μερικά δεδομένα.

Συμπεράσματα:

Γενικά.η εμπειρία ήταν καλή λοιπόν. Το θετικότερο για μένα ήταν η ταχύτητα του προγράμματος και το γεγονός ότι είναι δωρεάν. Το αρνητικότητα ήταν που το gps έχανε συχνά το σήμα (περιέργως όμως ήταν εντάξει κάτω από το μεγάλο τούνελ της αττικής οδού).

Αλλά μικρα προβλήματα είναι το γεγονός πως δεν βρήκα τρόπο αποφυγής της χρήσης πλοίου και σε συνδιασμό με το γεγονός ότι δε μπορείς μα διαλέξεις ενδιάμεσες στασεις μέχρι τον τελικό προορισμό σου, είναι ένα θέμα αυτό.

Γενικά προτείνω να το έχετε διαθέσιμο σε περιτωση που έχετε ξεχάσει το κανονικό gps σας ή για όταν το τελευταίο αρνείται να βρει σήμα. Επίσης, το Google maps είναι πολύ καλό για μα βρεις το δρόμο σου ως πεζός (ναι,κατάφερα να χαθώ στην Ερέτρια...).

Κάντε κλικ εδώ για την επίσημη "συζήτηση" του brut google maps (όπου υπάρχουν links για να κατεβάσετε το πρόγραμμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου