31 Ιανουαρίου 2011

Δοκιμή της δίαιτας του Tim Ferriss (“Slow-carb Diet”, από το βιβλίο ”The 4h Body”)

Αφότου διάβασα μερικά κεφάλαια από το best seller του Tim Ferriss, “The 4h Body”, αποφάσισα να δοκιμάσω τη δίαιτά του και να κρατήσω ένα online ημερολόγιο, ώστε να μοιραστώ τα αποτελέσματά μου με άλλους. Ελπίζω να καταγράφω αρχικά κάθε εβδομάδα και μετά βλέπουμε.

Περιεχόμενα: Εισαγωγή | Εβδομάδα 1 | Εβδομάδα 2 | Εβδομάδα 3

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει πολλούς υποστηρικτές και πολλούς εχθρούς και στο internet υπάρχουν αρκετά debate και ημερολόγια-ιστορίες ήδη.

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες ιστορίες επιτυχίας προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι είναι υπέρβαροι ή/και δεν αθλούνται, οπότε τα εντυπωσιακά ποσοστά μείωσης σωματικού λίπους είναι του στυλ «από 25% έφτασα 18%».

Ομοίως, οι περισσότεροι εχθροί της δίαιτας είναι απλά άνθρωποι οι οποίοι χωρίς επιχειρήματα ή/και δοκιμές υποστηρίζουν την υφιστάμενη δίαιτά τους, χωρίς να προσδίδουν κάτι ουσιαστικό σε όσους θέλουν να μάθουν αν η δίαιτα αυτή δουλεύει σε ανθρώπους που ήδη ασχολούνται εντατικά με το γυμναστήριο και το σώμα τους.

Η διαφορά του δικού μου ημερολογίου είναι λοιπόν πως εγώ ασχολούμαι ήδη αρκετό καιρό με το γυμναστήριο και τη διατροφή, έχω ήδη ένα πετυχημένο πρόγραμμα (το οποίο με έφτασε πέρυσι το καλοκαίρι στο αξιοπρεπές 11% σωματικού λίπους) και είμαι διατεθειμένος να δοκιμάσω πλήρως τη δίαιτα / πειράματα του Tim Feriss και να δω αν όντως δουλεύει.

 Η πειθαρχία δεν ήταν ποτέ πρόβλημα και η συγκεκριμένη δίαιτα χρειάζεται ακόμη λιγότερη από την υφιστάμενή μου, οπότε θεωρώ τα αποτελέσματά μου θα είναι αρκετά αξιόπιστα.


ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΟΣ

Πριν ξεκινήσω, θα περιγράψω με λίγα λόγια την υφιστάμενη δίαιτά / γυμναστική μου και τις τωρινές μετρήσεις βάρους και σωματικού λίπους, για να έχουμε ένα σημείο εκκίνησης. 

Υφιστάμενη Δίαιτα:
  • 6 ημέρες την εβδομάδα ακολουθώ αυστηρό πρόγραμμα με διατροφή που βασίζεται σε 5 γεύματα/ημέρα με τουλάχιστον 30γρ καθαρής πρωτεΐνης και περιέχει βρώμη (quaker και πίτουρο βρώμης), καστανό ρύζι, τόνο, γαλοπούλα, συμπλήρωμα πρωτεΐνης (nutrisport 90+, nutrisport whey, optimum whey), ελαιόλαδο, αμύγδαλα. 
  • Πίνω πάρα πολύ νερό και όταν είμαι έξω πάντα διαλέγω κρασί (κόκκινο, λευκό, σαγκρία). 
  • Από συμπληρώματα χρησιμοποιώ πολυβιταμίνες, ωμέγα-3 και λίγη κρεατίνη (2gr/μέρα). 
  • 1 ημέρα την εβδομάδα (Σάββατο) τρώω ότι θέλω, όσο θέλω, αρκεί να μη σκάσω εντελώς. 

Υφιστάμενη γυμναστική:
  • 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Πέμπτη) πηγαίνω γυμναστήριο για 1 ώρα περίπου και εκτελώ πρόγραμμα τύπου Dorian Yates (1 σετ προθέρμανσης, 1 σετ μέχρι τελικής πτώσεως, μεγάλα διαλείμματα 1-3 λεπτά). Αμέσως μετά πίνω συμπλήρωμα whey πρωτεΐνης (40γρ καθαρά) μαζί με μαλτροδεξτρόζη / ζάχαρη (ανάλογα με το τι έχω διαθέσιμο).
  • 3 φορές την εβδομάδα (διαφορετικές μέρες από το γυμναστήριο) κάνω αεροβική στο ποδήλατο που έχω σπίτι μου (40-60 λεπτά σταθερού ρυθμού στο 50-60% του μέγιστου καρδιακού παλμού μου). 

Στατιστικά:

Αυτή τη στιγμή ζυγίζω 73,3 κιλά και είμαι περίπου στο 15-16% λίπους. Οι μετρήσεις βάρους και λίπους είναι σχεδόν καθημερινές, με μεζούρα στο λαιμό και την κοιλιά. Βρίσκομαι ήδη σε ένα πρόγραμμα γράμμωσης και θα συνεχίσω με του Ferriss από εδώ και στο εξής.


ΗΜΕΡΑ 1η - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

Δε θα εφαρμόσω κατευθείαν όλες τις συμβουλές του Tim Ferriss, καθώς δεν έχω ακόμη τα κατάλληλα υλικά (συμπληρώματα κυρίως) και θα αναφέρω ανάλογα. Μέσα στην εβδομάδα ελπίζω να έχουν φτάσει τα συμπληρώματα που έχω παραγγείλει (βάση του περίφημου PAGG του Ferriss: σκόρδο, πολυκοσανόλη, αλανίνη, εκχύλισμα πράσινου τσαγιού).

Για την ώρα το μόνο που αλλάζω είναι οι τροφές μου και τον αριθμό των γευμάτων σε 4 (από 5). Αντί για βρώμη, ρύζι κλπ θα χρησιμοποιώ μόνο όσπρια (φακές, κόκκινα φασόλια) και λαχανικά (κυρίως σπανάκι), ενώ στις πρωτεΐνες μου θα χρησιμοποιώ κυρίως αυγά, τόνο και συμπλήρωμα πρωτεΐνης. 

Δε μετράω θερμίδες, απλά προσπαθώ να νοιώθω χορτάτος (να μην πεινάω και να μη σκάω). Τηρώ όμως τις δόσεις πρωτεΐνης που συνιστά ο Ferriss, δηλαδή 30γρ καθαρή πρωτεΐνη στο πρωινό και 20γρ σε κάθε από τα υπόλοιπα 3 γεύματα.

Οι πρώτες μου παρατηρήσεις είναι πως αισθάνομαι πολύ πιο ζεστός και ώρες-ώρες νομίζω ότι δεν έχω καθόλου ενέργεια, σαν να νυστάζω. Αυτό όμως είναι ψευδαίσθηση, γιατί αφότου ξεκινήσω κάτι έχω πάντα πάρα πολύ ενέργεια, περισσότερη μάλιστα από πριν. Απλά νοιώθω πραγματικά αυτή την υπερβολικά αργή καύση υδατανθράκων μέσα μου από τις φακές / φασόλια. Στο internet διάβασα κάπου πως κάποιος ένοιωθε παρόμοια ζεστός / χωρίς ενέργεια για τις πρώτες 4-5 μέρες και μετά ένοιωθε άλλος άνθρωπος. Για να δούμε… (συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα)