22 Ιουνίου 2016

ΕΚΤ: Επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΣ της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) υπό τον Μάριο Ντράγκι έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναφορά του waiver, της δυνατότητας δηλαδή να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Εκτιμάται ότι ρευστότητα της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα «μεταφερθεί» από τον ELA, ο οποίος σήμερα φθάνει τα 68 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού προηγηθεί η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστούν και οι πιθανές αγορές των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιου τομέα (PSPP).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αναγνώρισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου