10 Απριλίου 2011

Ultmate Diet 2.0 - Ο σίγουρος (αλλά και δύσκολος) τρόπος για να κάψετε το τελευταίο λίπος

Το internet και τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα με βιβλία για δίαιτες. Όλες δουλεύουν σε κάποιο βαθμό, αλλά συνήθως είναι απλά ένας ακόμη τρόπος για να βγάλει ο συγγραφέας εύκολο χρήμα, παρέχοντας λίγες ουσιαστικές συμβουλές και πολύ σάλτσα και μάρκετινγκ.

Συνήθως μάλιστα οδηγούν σε απώλεια βάρους - όχι απώλεια αποκλειστικά λίπους και απευθύνονται στο ευρύ παχύσαρκο κοινό και όχι σε ήδη γυμνασμένους που θέλουν να βελτιώσουν τη γράμμωση ή τη μυική τους μάζα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω σε ποιούς απευθύνεται αυτή η δίαιτα, τι την κάνει τόσο ξεχωριστή και τέλος μία περίληψη της δίαιτας καθεαυτής.



Γιατί Ultimate Diet 2.0?

Εξαρχής θα πω πως η συγκεκριμένη δίαιτα είναι για όσους έχουν ~15% λίπους και κάτω. Για τους υπόλοιπους είναι απλώς πολύ δουλειά και θα ήταν καλύτερο να εφαρμόσουν κάτι πιο απλό μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον σε αυτό το ποσοστό. Επίσης είναι κατάλληλη για όσους δε θέλουν να ξοδέψουν μια περιουσία σε συμπληρώματα, καθώς χρησιμοποιεί ελάχιστα και τονίζει πως είναι προαιρετικά μόνο.

Έχοντας δοκιμάσει πάρα πολλές δίαιτες, με σκοπό τη μείωση του λίπους, μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η συγκεκριμένη δίαιτα είναι η πιο αποτελεσματική, πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη δίαιτα που δοκίμασα ποτέ.

Είναι όμως επίσης και μία από τις πιο δύσκολες δίαιτες. Ο συγγραφέας της, Lyle McDonald, είναι ένας άνθρωπος που μιλάει έξω από τα δόντια και δε τον ενδιαφέρει αν η πραγματικότητα θα τρομάξει τον αναγνώστη. Στη συγκεκριμένη δίαιτα κατευθύνει τον αναγνώστη λεπτομερώς στο τι τρώει, σε τι ποσότητα και - το κυριότερο - πότε. Επίσης συνοδεύεται από λεπτομερώς διαμορφωμένα προγράμματα εκγύμνασης.

Το βιβλίο ουσιαστικά σας κρατάει το χέρι και σας κατευθύνει στα πάντα. Όλα εξηγούνται με μεγάλο βαθμό ανάλυσης με αναφορές σε μελέτες, πειράματα και κείμενα, τόσο που πολλοί θα προσπεράσουν αρκετές παραγράφους. Επίσης υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα (www.bodyrecomposition.com) και το forum των βιβλίων του (www.lylemcdonald.com/forums), τις οποίες αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε, ειδικά για τα άρθρα του.



Περίληψη του Ultimate Diet 2.0

Κάθε μέρα της εβδομάδας είναι λεπτομερώς διαμορφωμένη. Περιληπτικά έχει ως εξής (υπάρχουν μερικές παραλλαγές, παραθέτω αυτή που εφάρμοσα ο ίδιος):

Γενικά:

  • Ακολουθείται το πρόγραμμα για 4-8 εβδομάδες και μετά χρειάζονται 2 εβδομάδες συντήρησης
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αύξηση μυικής μάζας, κυρίως ανεβάζοντας τις θερμίδες και κάνοντας κάποιες άλλες μικρές διαφοροποιήσεις.
  • Πρόσληψη πρωτεΐνης ~2,8γρ. ανά κιλό μυικού μάζας κάθε μέρα
  • Πρόσληψη 1 πολυβιταμίνης & 6γρ. Ωμέγα-3 λιπαρών κάθε μέρα
  • Εκτός από την 5η ημέρα, όπου καλό θα ήταν να κάνετε 8-10 γεύματα, τις υπόλοιπες ημέρες 3 γεύματα είναι καλά.
1η & 2η ημέρα:

  • Μειωμένες θερμίδες, στο 50% του επιπέδου συντήρησης
  • Μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, ~20% των θερμίδων
  • Ασκήσεις με βάρη (~10), με πολλά σετ (~5 κάθε άσκηση), επαναλήψεις (~15) και μικρά διαλείμματα (~1 λεπτό) ώστε να αδειάσει από γλυκογόνο το σώμα σας. Είναι η πιο μίζερη στιγμή όλου του προγράμματος και στους περισσότερους προκαλεί λίγη ναυτία.
3η & 4η ημέρα:
  • Πάλι μειωμένες θερμίδες και υδατάνθρακες, όπως τις πρώτες δύο ημέρες
  • Πολύ χαλαρή αερόβια γυμναστική (τύπου απλό περπάτημα) για 45-60 λεπτά, καθώς είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καεί το "δύσκολο" λίπος.
5η ημέρα:
  • Το πρωί ένα shake πρωτεΐνης και μετά από μισή ώρα ασκήσεις με βάρη (~10 ασκήσεις, 2 σετ των ~8 επαναλήψεων κάθε μία, 2 λεπτά διαλείμματα ανάμεσα), ώστε το σώμα να αδειάσει εντελώς από γλυκογόνο και να προετοιμαστεί για την τεράστια λήψη υδατανθράκων που ακολουθεί. Μπορεί να γίνει και την 4η ημέρα το βράδυ.
  • Αυξημένη λήψη υδατανθράκων (~14γρ. ανά κιλό μυικής μάζας), διαιρεμένη σε 8-10 γεύματα, ώστε να γεμίσει σταδιακά το γλυκογόνο και να είμαστε έτοιμη για την αυριανή άσκηση με βάρη.
  • Ελάχιστη λήψη λιπαρών (μέγιστο 50γρ. όλη τη μέρα), ώστε να μην αποθηκευτεί ιδιαίτερο λίπος.
6η ημέρα:
  • Λήψη υδατανθράκων ~4-5γρ. ανά κιλό μυικής μάζας
  • Ελάχιστη λήψη λιπαρών, όπως και την 5η ημέρα.
  • Ασκήσεις με βάρη, με λίγα σετ (3-6) και λίγες επαναλήψεις (3-6). Αυτή είναι και η πιο κρίσιμη γυμναστική και πρέπει κάθε βδομάδα τα βάρη να αυξάνονται ή τουλάχιστον να μένουν σταθερά.
7η ημέρα:
  • Λήψη υδατανθράκων ~2-3γρ. ανά κιλό μυικής μάζας και ξεκούραση.


Αποτελέσματα:

Τη βδομάδα που την εφάρμοσα λεπτομερώς ο ίδιος, έχασα ~800γρ λίπους (κατέβηκα στο ~13% από ~14%)και  διατήρησα τη μυική μου μάζα ίδια.



Συμπέρασμα:

Αυτή η δίαιτα / τρόπος γυμναστικής είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο αποτελεσματικός, επιστημονικός τρόπος για να διώξετε το τελευταίο "δύσκολο" λίπος από πάνω σας. Δεν απαιτεί συμπληρώματα και ιδιαίτερη αερόβια γυμναστική, αλλά απαιτεί πολύ χρόνο και καλό προγραμματισμό.

Ταιριάζει σε ανθρώπους που ήδη έχουν καλή φυσική κατάσταση (<15% λίπος) και έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο αυστηρό αυτό πρόγραμμα.

Με λίγα λόγια: "Τ' αγαθά κόποις κτώνται ..."


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://www.bodyrecomposition.com/ultimate-diet-20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου