4 Απριλίου 2022

ΤτΕ: Ενα συλλεκτικό νόμισμα για τον Βύρωνα

Το πρώτο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα της σειράς «Φιλέλληνες», αφιερωμένο στον Λόρδο Βύρωνα, που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ιδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ).

Η Ελλάδα είναι το πρώτο επίσημο κράτος, πριν και από την πατρίδα του τη Βρετανία, που αφιερώνει συλλεκτικό νόμισμα στον Βύρωνα, τον άνθρωπο που άλλαξε με την επιρροή του και κυρίως με τον θάνατό του την εικόνα πολλών Ευρωπαίων για τον ελληνικό ξεσηκωμό. 

Το μικρό αυτό «έργο τέχνης» υπογράφουν δύο πολύ χαρισματικοί καλλιτέχνες του ΙΕΤΑ, ο Γιώργος Σταματόπουλος και η Μαρία Αντωνάτου, ένας ανά όψη, σε μια προσπάθεια να δοθεί διαφορετική καλλιτεχνική οπτική σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Στην παρουσίαση, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στάθηκε στην ιδιαίτερη μορφή του Βύρωνα: «Υπήρξε η πλέον χαρακτηριστική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ρομαντισμού. Η ταραχώδης προσωπική του ζωή, η αντισυμβατικότητα και ο παρορμητισμός του, η ροπή προς το περιπετειώδες και το εξωτικό, αλλά και η συμμετοχή του σε επαναστατικά και απελευθερωτικά κινήματα διαμόρφωσαν τον βυρωνικό ήρωα ως την εμβληματική μορφή του ρομαντισμού».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Roderick Beaton, που φώτισε μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του Βύρωνα, δηλαδή τη συμβολή του στα οικονομικά του Αγώνα: «Δούλευε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσει πόρους. Οταν πέθανε η πρώτη δόση του ποσού των 800.000 στερλινών –περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ σήμερα– που είχε συγκεντρωθεί στο Λονδίνο, είχε ήδη σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση» είπε.

Τεχνικές προδιαγραφές νομίσματος:
Ονομαστική αξία: €10
Διάμετρος: 40 χιλ. Βάρος: 34,10 γρ.
Μορφή στεφάνης: λεία
Υλικό: άργυρος (Ag) 92,5%
Συσκευασία: ξύλινο κουτί με πιστοποιητικό γνησιότητας
Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 2.000 τεμάχια
Ποιότητα τύπωσης: επιμελημένης κοπής (proof)
Καλλιτέχνες νομίσματος: Γ. Σταματόπουλος - Μ. Αντωνάτου
Τιμή διάθεσης: 64,52€ + ΦΠΑ
Ημερομηνία διάθεσης: 12 Απριλίου 2022

Δείτε τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής του αναμνηστικού νομίσματος στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος: https://www.youtube.com/embed/npxK5efw554

O Λόρδος Βύρων

O Λόρδος Βύρων (George Gordon Byron, Λονδίνο 1788-Μεσολόγγι 1824) ήταν εμβληματική μορφή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 19ου αιώνα. Από πολύ νέος έτρεφε φιλελεύθερα και φιλελληνικά αισθήματα. Γνώρισε από κοντά την Ελλάδα το 1809 στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του (Grand Tour) στη Μεσόγειο. Καρπός αυτού του ταξιδιού ήταν το ποιητικό έργο που τον καταξίωσε, «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», το δεύτερο άσμα του οποίου είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης συνεπήρε τη ρομαντική ψυχή του Βύρωνα, ο οποίος τελικά το 1823 αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να στηρίξει πιο ενεργά τον αγώνα.

Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, όπου ξόδεψε μεγάλα ποσά από την προσωπική του περιουσία για τη συγκρότηση στρατιωτικών και ναυτικών μονάδων. Όμως, δεν πρόλαβε να πολεμήσει, γιατί αρρώστησε και εν τέλει πέθανε στις 19 Απριλίου 1824. Ο πρόωρος θάνατος του Βύρωνα αποτέλεσε τραγική απώλεια που συγκλόνισε τον ελληνισμό, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσε το φιλελληνικό κίνημα παγκοσμίως.

Πηγές: Στοιχεία από bankofgreece.gr , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου