1 Μαΐου 2015

Η Πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Με πρωτοβουλία του "Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου" του Σταύρου Καλλέργη, οργανώθηκε στις 2 Μαΐου 1893, μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με συμμετοχή περίπου δύο χιλιάδων ατόμων, η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα. Αίτηματά τους: οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Ύστερα από ομιλία που εκφώνησε ο Σταύρος Καλλέργης οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου διάβασαν το ψήφισμα, το οποίο όμως ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να το δεχθεί.

Κατά την επόμενη χρονιά, την 1η Μάη του 1894, η συγκέντρωση της δεύτερης Πρωτομαγιάς που έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός ήταν πιο οργανωμένη, πιο ενωτική και πολύ πιο μαζική αφού συμμετείχαν περίπου 6000 άτομα. Ομιλητές ήταν ο Σταύρος Καλλέργης και ο Πλάτωνας Δρακούλης, το δε ψήφισμα ήταν πληρέστερο από εκείνο της πρώτης Πρωτομαγιάς και ανέφερε τα ακόλουθα αιτήματα:
  • Την Κυριακή να κλείνουν τα καταστήματα και οι εργάτες να αναπαύονται. 
  • Οι εργάτες να εργάζονται επί 8 ώρες την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία στους ανηλίκους.
  • Να απονέμεται σύνταξη στους παθόντες στην εργασία.
  • Να καταργηθούν οι θανατικές εκτελέσεις
  • Να καταργηθεί η προσωπική κράτηση για χρέη. 
Όμως κατά την Πρωτομαγιά του 1894 έγιναν πολλές συλλήψεις (μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Καλλέργης) και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς απαγορεύτηκε στη συνέχεια.

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org και tvxs.gr 


Διαβάστε και το: Πρωτομαγιά 1944: Η εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου