22 Απριλίου 2022

Σολτς: Να αποφύγει το ΝΑΤΟ στρατιωτική σύγκρουση με Ρωσία που θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο

«Δεν νομίζω ότι δικαιολογείται η Γερμανία και το ΝΑΤΟ να γίνουν μέρη του πολέμου στην Ουκρανία» κάτι που θα μπορούσε «να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Η κριτική του γερμανικού τύπου στον Γερμανό καγκελάριο για διστακτική πολιτική απέναντι στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Σολτς: Κορυφαία προτεραιότητα η αποφυγή αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
από την kathimerini.gr

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο Der Spiegel όταν ρωτήθηκε για την αποτυχία της Γερμανίας να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς σε μια εκτενή συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Μ. Παρασκευή γιατί πίστευε ότι η παράδοση τανκς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, είπε ότι δεν υπάρχει κανένα βιβλίο κανόνων που να αναφέρει πότε η Γερμανία θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γι’ αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να εξετάζουμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να συντονιστούμε στενά μεταξύ μας», είπε.

«Η αποφυγή μιας κλιμάκωσης προς το ΝΑΤΟ είναι κορυφαία προτεραιότητα για μένα. Γι’ αυτό δεν επικεντρώνομαι στις δημοσκοπήσεις ή δεν αφήνω τον εαυτό μου να εκνευρίζεται από ηχηρές εκκλήσεις. Οι συνέπειες ενός λάθους θα ήταν δραματικές», τόνισε.

Ο Σολτς τόνισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει το εμπάργκο στο φυσικό αέριο της Ρωσίας ως όχημα για να σταματήσει ο πόλεμος. Ο ίδιος προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει μία ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της στο μέλλον.


Ο Σολτς και η Γερμανία ως αμφιλεγόμενη ηγέτιδα δύναμη
από την 
Deutsche Welle 

To θέμα που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι οι δηλώσεις του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι ο γερμανικός στρατός δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να διαθέσει όπλα στην Ουκρανία αλλά αντ΄ αυτού μπορεί να διαθέσει χρήματα, ώστε η Ουκρανία να αγοράσει όπλα. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος έχει δεχθεί μεγάλη κριτική στο εσωτερικό ότι καθυστερεί να πάρει αποφάσεις. Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Μετά την συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν και αρκετούς Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Όλαφ Σολτς διεκδίκησε ηγετικό ρόλο στην προμήθεια βαρέων όπλων. Και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Γερμανία δεν έχει ενεργήσει διαφορετικά σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο κυρίως λόγω της κακής επικοινωνιακής πολιτικής του καγκελαρίου και των κακών χειρισμών των υπουργείων σχετικά με τις επιθυμίες του Κιέβου, η Γερμανία φαίνεται και πάλι ως μια απρόθυμη ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη».

Η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου επιγράφει το άρθρο της «υπερβολική η κριτική στον Σολτς». Σημειώνει πως δεν είναι καλή η επικοινωνιακή πολιτική του καγκελαρίου, ωστόσο ο γερμανικός στρατός έχει σημαντικές αδυναμίες. Η εφημερίδα γράφει: «Στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό. Για να το θέσω ωμά, ο γερμανικός στρατός δεν έχει σχεδόν τίποτα που θα μπορούσε να προσφέρει. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστιες περικοπές, το υλικό είναι φθαρμένο. Δεν υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά και ανταλλακτικά για το τανκ Marder, τα οποία τόσο πολύ θέλει η Ουκρανία. Η Μπούντεσβερ χρειάζεται τα λίγα που έχουν απομείνει. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ταξιδεύει στις χώρες της Βαλτικής για να υποσχεθεί στρατιωτική υποστήριξη και εκεί. Ωστόσο, τα Marder δεν μπορούν να βρίσκονται σε δύο μέρη ταυτόχρονα, στη Λιθουανία και την Ουκρανία».

Τέλος για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει : «Αν το δούμε με νηφαλιότητα, δύο πτυχές πρέπει να ληφθούν υπόψη. Από τη μία πλευρά, ο ήδη κακώς εξοπλισμένος γερμανικός στρατός πρέπει να παραμείνει λειτουργικός. Κανείς δεν ξέρει αν τελικά ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί και δυτικά. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο συντονισμένα, μόνο και μόνο για να μην δώσουν στη Μόσχα την ευκαιρία να μπορέσει να προκαλέσει διάσπαση. Ακόμη και οι σύμμαχοι δεν εκπληρώνουν κάθε επιθυμία του Κιέβου. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι πάντως πως ό,τι μπορεί να προσφέρει η Αμερική, μπορεί να προσφέρει και η Γερμανία».

Πηγές: kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου