16 Απριλίου 2022

Τα «αγγούρια της θάλασσας», ένας πολύτιμος θησαυρός

Ο θησαυρός του Ιονίου: Πωλούνται στα 2.800 δολάρια το κιλό


Σε ορισμένους προκαλεί ανατριχίλα, ενώ για άλλους έχει τεράστια αξία και για την τοπική κουζίνα, αλλά και για την εναλλακτική ιατρική. Ο λόγος για τον πολύτιμο θησαυρό που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο Ιόνιο και στις ιταλικές ακτές, τα λεγόμενα «αγγούρια της θάλασσας», τα οποία πωλούνται έναντι αστρονομικών ποσών ιδίως στις αγορές της Ασίας.

Το 2020, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αποτέλεσαν με διαφορά τους μεγαλύτερους αγοραστές "ολοθουροειδών" – κατά την επίσημη ονομασία τους – εισάγοντας τουλάχιστον το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, με αξία περίπου 270 εκατ. δολαρίων. Η λατρεία που τρέφει η Κίνα για τα «αγγούρια της θάλασσας» έχει δημιουργήσει μία τουλάχιστον προβληματική αλυσίδα προσφοράς από την Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Νότια Ασία και την Μεσόγειο.

Ένα κιλό ολοθουροειδών μπορεί να πιάσει έως και 3.000 δολάρια στην κινεζική αγορά. Για τον λόγο αυτό και την τελευταία δεκαετία, τα «αγγούρια της θάλασσας» έχουν γίνει στόχος εγκληματιών από την Ιταλία, οι οποίοι με την βοήθεια Τούρκων και Ελλήνων λαθρεμπόρων, έχουν στήσει ολόκληρες επιχειρήσεις και «χτενίζουν» την ακτή της νοτίου Ιταλίας.

Εξ ου και η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία απαγόρευσε πλήρως την αλιεία και πώληση των ολοθουροειδών από το 2018, ενώ περιβαλλοντικές ομάδες επιβλέπουν την τήρηση του νόμου στην ευρύτερη περιοχή. 
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2021, κατασχέθηκαν τρεις τόνοι ζωντανών ολοθουροειδών σε 144 πλαστικούς κουβάδες, που είχαν ως επόμενο προορισμό την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η απαγόρευση αυτή είναι προσωρινή και πρόκειτια να λήξει αυτόν τον Δεκέμβριο.

Τα ολοθουροειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλάσσιων υδάτων, η οποία είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στο νερό.

Παρότι όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία, η προστασία των ολοθουροειδών κατέστη σχετικά δύσκολη σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μόλις 35 περίπου χώρες ψάρευαν τα αγγούρια της θάλασσας, ενώ σήμερα τουλάχιστον 70 χώρες ψαρεύουν και τα εμπορεύονται.

«Είναι εύκολο να τα μαζέψει κανείς με το χέρι. Δεν ξεγλιστρούν. Απλώς κάθονται εκεί. Και εάν μπορείς να βουτήξεις σε μεγάλο βάθος, όπου και τα συναντάς, απλώς πρέπει να τα σηκώσεις από το έδαφος», δηλώνει στο Bloomberg o Steven Purcell, καθηγητής θαλάσσιας οικολογίας στο πανεπιστήμιο Southern Cross University της Αυστραλίας.

Παρότι η αλιεία ολοθουροειδών συνιστά κακούργημα στην Ιταλία, η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει. Τον Ιούλιο του 2019, μία γυναίκα συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης, διότι επιχείρησε να περάσει από τον έλεγχο μία βαλίτσα γεμάτη με αποξηραμένα αγγούρια της θάλασσας. Μάλιστα, ήταν φυλαγμένα τόσο προσεκτικά, σαν να ήταν διαμάντια.

Τι ακριβώς είναι τα Ολοθουροειδή (από τη Βικιπαίδεια):

Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή, (Holothuroidea), είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Απαντώνται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό
.Το σώμα τους είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές. Έχουν μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο. Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. 

Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες. Η δίαιτά τους περιλαμβάνει νεκρή και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη που βρίσκεται στη θάλασσα, στη λάσπη του βυθού, την οποία καταπίνουν ολόκληρη, ενώ η σύλληψη της τροφής γίνεται με τη βοήθεια των κεραιών τους. Στη φωτογραφία αριστερά ένα θαλάσσιο αγγούρι την ώρα της τροφής.

Υπάρχουν περί τα 500 είδη ολοθουροειδών, ενώ γνωστότερο είδος είναι η ολοθούρια η σωληνωτή, η οποία φθάνει σε μήκος τα 30 εκατοστά. Τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. 

Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Πιστεύεται μάλιστα ότι τα ζώα περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών. Ερευνάται η χρήση των ολοθουροειδών και στη θεραπεία της ελονοσίας.

Γνωστότερο είδος είναι η ολοθούρια η σωληνωτή, η οποία φθάνει σε μήκος τα 30 εκατοστά. Το είδος αυτό ζει σε βάθος μέχρι 80 μέτρα.

Πηγές: moneyreview.gr , wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου