5 Απριλίου 2022

Το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Με ένα ξεχωριστό «Μουσικό Κουτί» η ΕΡΤ, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Ρένα Μόρφη (φωτο αριστερά) και περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες τραγούδησαν χθες, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άμαχους και τους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Ο εμπνευστής της τηλεοπτικής αυτής συναυλίας, Διονύσης Σαββόπουλος, έστειλε το δικό του μήνυμα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μην σιωπήσετε. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας».

Το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου:

«Τι μας φέρνει κοντά απόψε, στην εκπομπή του Νίκου, τόσους πολλούς, λες και ήτανε διαδήλωση; Κάποιος θυμός; Κάποια οργή; Όχι, μας φέρνει απλούστατα η συγκίνηση για τον πανέμορφο λαό της Ουκρανίας και για τη γενναία ηγεσία του. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο Αρμαγεδδών. Διότι όπως όλοι, αγαπούμε κι εμείς την ειρήνη, τον ανθρωπο… Και οφείλουμε σαν ενήλικες που είμαστε –και όχι σαν ‘αιώνιοι έφηβοι’, κλισέ που έχει καταντήσει εντελώς μπανάλ- σαν ενήλικοι λοιπόν, οφείλουμε, κάθε φορά, να κατονομάζουμε τον εκάστοτε βομβαρδιστή της ειρήνης, του ανθρώπου, των λαών.

Όσο για την ηγεσία του Κρεμλίνου, αποδείχτηκε εν τέλει, χωρίς να το ξέρει, σε τρομερή μάγισσα. Πώς τα κατάφερε και έκανε ένα λαό, τον ουκρανικό, ήρωα επικών διαστάσεων. Οι Ουκρανοί, όπως όλοι μας δηλαδή, κοίταζαν τη ζωούλα τους, τις δουλειές τους, την οικογένειά τους – και ξαφνικά απέκτησαν επική συνείδηση. Διότι μόνο με ψυχολογία έπους μπορείς να πας και να πεθάνεις γι’ αυτά τα υψηλά πράγματα, που όμως είναι και πολύ απτά, και λέγονται πατρίδα, ελευθερία, δημοκρατία. Καλή είναι η ευημερία, καλή είναι και η σχετική ξεγνοιασιά της. Αλλά φαίνεται πως την κρίσιμη στιγμή ο δρόμος που σώζει τον κόσμο είναι πάντα ο ίδιος και είναι ένας: η θυσία.

Η Ουκρανία τώρα υποφέρει για όλους μας. Μην σιωπήσετε. Ακολουθήστε το δρόμο της καρδιάς σας. Βοηθήστε όπως μπορεί ο καθένας τους Ουκρανούς. Είναι το δικό τους θυσιασμένο αίμα τώρα που έρχεται να σώσει αυτό που κανένας, ποτέ, κανένας ολοκληρωτισμός δεν θα καταφέρει να νικήσει: το μεγαλείο της ζωής. Προσκυνώ την Ουκρανία, σκύβω το κεφάλι και ψέλνω μαζί της».

Δείτε στο youtube:
Το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου για την Ουκρανία | Ένα τραγούδι για την Ουκρανία 
https://www.youtube.com/watch?v=0JHY-Rl4mBk

Νατάσσα Μποφίλιου, Μίλτος Πασχαλίδης

Το σύνολο των καλλιτεχνών που συμμετείχαν (αλφαβητικά) ήταν οι:

Παυλίνα Βουλγαράκη, Eric Burdon, Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Δημητριάδης, Στάθης Δρογώσης, Ευρυδίκη, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Ζούδιαρης, Βίκυ Καρατζόγλου, Κίτρινα Ποδήλατα, Νικήτας Κλιντ & Ρόδες, Γιάννης Κότσιρας, Μάρκος Κούμαρης, Κώστας Λειβαδάς, Θοδωρής Μαραντίνης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Ρένα Μόρφη, Αναστασία Μουτσάτσου, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Περρής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μαρίζα Ρίζου, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλεξάνδρα Σιετή, Μύρωνας Στρατής, Τζώρτζια, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Νεφέλη Φασούλη.

Δείτε στο youtube:
Ένα τραγούδι για την Ουκρανία | Tο συγκινητικό & δυναμικό φινάλε του «Μουσικού Κουτιού» της ΕΡΤ
https://www.youtube.com/watch?v=mRLv_-snJpk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου