1 Απριλίου 2022

DW: Ρωσία-Κίνα, ο «άξονας του αυταρχισμού»

Με αφορμή τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, αλλά και το διπλωματικό παρασκήνιο στην Ουκρανία. H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο γερμανικός τύπος βλέπει με κριτική διάθεση την οικονομική συνεργασία με το Πεκίνο

Από δυο δημοσιεύματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Deutsche Welle στη συνέχεια:

H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

«H EE καλεί την Κίνα να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. «Η ΕΕ και η Κίνα συμφωνήσαμε ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Αυτή η διπλή αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Κίνας, ούτε της ΕΕ, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ και οι διεθνείς εταίροι της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για να πιέσουν το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο. «Κάθε απόπειρα μεταστροφής των κυρώσεων ή βοήθειας προς τη Ρωσία θα παρατείνει τον πόλεμο με περισσότερες απώλειες ζωών και μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», προειδοποίησε ο Σαρλ Μισέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί κάθε απόπειρα οικονομικής ή στρατιωτικής βοήθειας προς τη Ρωσία, ενώ από την άλλη, τυχόν θετικά βήματα από την πλευρά της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου, θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την παγκόσμια κοινότητα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Από την πλευρά της, η 
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «ο κόσμος έχει πάρει πολύ ξεκάθαρη θέση» και η Κίνα θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Ανέφερε ότι πάνω από 40 χώρες έχουν ενωθεί με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και σημείωσε ότι η ΕΕ κατέστησε σαφές στην Κίνα ότι αν δεν θέλει να συμμετάσχει στις κυρώσεις, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να τις αντιστρέψει. «Δεν κατανοούμε κανενός είδους στήριξη στην ικανότητα της Ρωσίας να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα έκανε τεράστια ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποφάσεων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις». Υπενθυμισε, επίσης, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της ΕΕ με την Κίνα ανέρχονται σε 2 δισεκ. ευρώ ημερησίως, έναντι 330 εκατ. ευρώ εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Επομένως η παράταση αυτού του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, σίγουρα όχι για την Κίνα», ανέφερε, τέλος.

Ρωσία-Κίνα, ο «άξονας του αυταρχισμού»
(δήμοσιεύτηκε πριν την σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας) 

H οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει λόγο για «άξονα του αυταρχισμού» και σημειώνει ότι «πολλοί Ευρωπαίοι ευελπιστούν να αναλάβει η Κίνα εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μηδενικές». Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
 «Λίγο πριν αρχίσει ο πόλεμος ο κινέζος ηγέτης Ξι και ο κυρίαρχος του Κρεμλίνου Πούτιν ορκίστηκαν ‘φιλία χωρίς όρια'. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αποδυνάμωσε, αλλά μάλλον ενίσχυσε τον άξονα του αυταρχισμού. Τα συμφέροντα της Κίνας και της Ρωσίας μπορεί να μην ταυτίζονται, αλλά τέμνονται σε ένα σημείο καίριας σημασίας για τα δύο καθεστώτα: Η Μόσχα και το Πεκίνο θέλουν να περιορίσουν την επιρροή των ΗΠΑ. Η Ρωσία εστιάζει στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού».
Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ υποστηρίζει ότι μετά την αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία «η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν εκ βάθρων και τη στάση τους απέναντι στην Κίνα. Υπό τη σημερινή ηγεσία της η Λαϊκή Δημοκρατία δεν είναι εταίρος, αλλά στρατηγικός αντίπαλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαρραγούν όλες οι εμπορικές σχέσεις. Σημαίνει όμως ότι η ΕΕ πρέπει από τώρα να ελέγχει πολύ πιο αυστηρά την τεχνογνωσία που μεταφέρουν οι επιχειρήσεις στην Κίνα».

Εγκάρδιες χειραψίες σε παλαιότερη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας το 2019 στις Βρυξέλλες

Ο «κινεζικός κίνδυνος»

Για το ίδιο θέμα η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Για πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού, η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά, μαζί με τις ΗΠΑ. Αυτό που για πολλά χρόνια αποτελούσε αμοιβαίο πλεονέκτημα, μετατρέπεται πλέον σε οικονομικό κίνδυνο. Και από αυτή την άποψη, όπως και από άλλες απόψεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία ακονίζει τη συνείδησή μας για να αποφύγουμε επικίνδυνες εξαρτήσεις».

H εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει ότι «και μόνο η οπτική γωνία της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία φανερώνει πόσο δύσκολη θα είναι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής οι διπλωμάτες στη Λαϊκή Δημοκρατία απλώς κάνουν λόγο για την ‘κρίση της Ουκρανίας'. Αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ‘πόλεμος', υπογραμμίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη στενή σχέση της Κίνας με τη Ρωσία. Γι αυτό και οι κινέζοι διπλωμάτες, όταν μιλούν για 'ειρήνη' σε αυτά τα συμφραζόμενα, δεν εννοούν να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά να τερματιστεί η προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και αυτό που αποκαλούν ‘επιθετικότητα' των ΗΠΑ».

Πάντως η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι «η ενότητα των Ευρωπαίων τις προηγούμενες εβδομάδες έχει προκαλέσει ισχυρή εντύπωση στον κινεζικό μηχανισμό. Μέχρι τότε η υπόθεση εργασίας για το Πεκίνο ήταν ότι η Δύση παρακμάζει, οι μέρες της είναι μετρημένες. Και ξαφνικά οι Ευρωπαίοι, που υποτίθεται ότι είναι ανίκανοι για δράση, επιβάλλουν κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Με ένα και μοναδικό διάταγμα παγώνει μεγάλο μέρος από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Εδώ ακόμη και στο Πεκίνο αρχίζουν να προβληματίζονται, εάν έχει νόημα να επενδύουν πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου