4 Ιουνίου 2023

«Ακατάλληλες» παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες

Η λίστα του ΠΑΚΟΕ με τις ακατάλληλες παραλίες της Αττικής, 
η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ. 

Ανάμεσα στις επτά χαρακτηρισμένες ως «ακατάλληλες» από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), βρίσκονται και δύο πολυσύχναστες πλαζ της Γλυφάδας: «Ακτή Β- Οδός Μάρως και Διαδόχου Παύλου/ Εστιατόριο Δελφίνια. Πάρκινγκ Πελατών» και «Ακτή Β/ τέλος παραλίας». Το παράδοξο είναι πως και στις δύο παραλίες κυματίζουν Γαλάζιες Σημαίες.

Οι υπόλοιπες πέντε παραλίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ είναι: 
Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Ακτή Θεμιστοκλέους.
Πειραιάς. Παραλία Φρεατίδα. Στη μέση της παραλίας. Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων.
Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. Ολυμπιακός όμιλος χειμερινών κολυμβητών.
Πειραιάς. Παραλία Βοτσαλάκια. 100 μέτρα αριστερά από τον όμιλο χειμερινών κολυμβητών.
Παλαιό Φάληρο. Παραλία Φλοίσβου. Τέλος παραλίας.

«Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια και προδιαγραφές κάνει μετρήσεις το ΠΑΚΟΕ, ούτε σε ποιο εργαστήρια. Δεν μας στέλνουν κάποιο έγγραφο για το τι ακριβώς μετράνε, πώς το μετράνε ή πότε θα έρθουν για τις μετρήσεις» λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Ο ίδιος σημειώνει πως η Γλυφάδα βλέπει επανειλημμένα παραλίες της να χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ, την στιγμή που οι ίδιες παραλίες βραβεύονται με Γαλάζιες Σημαίες τα τελευταία επτά χρόνια. Ο δήμος θεωρεί πως αυτές οι λίστες αυτές «μας δυσφημίζουν», ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας αναφέρει πως θα προχωρήσει σε μήνυση κατά του ΠΑΚΟΕ.

Η Δαρεία Νεφέλη Βουρδουμπά, περιβαλλοντολόγος-ωκεανογράφος και υπεύθυνη του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, λέει στην «Κ» πως «εμείς λαμβάνουμε υπ’ οψιν μας τις επίσημες μετρήσεις του κράτους, οι οποίες διενεργούνται από ιδιωτικά εργαστήρια πιστοποιημένα από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης)», διευκρινίζοντας πως οι μετρήσεις γίνονται βάσει συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας (2006/7/ΕΚ), η οποία θέτει πολύ αυστηρούς όρους για τη δειγματοληψία και τη συχνότητα αυτής.

«Ο μόνος αρμόδιος για να κάνει ελέγχους και να δημοσιοποιεί αποτελέσματα για την καταλληλότητα/ακαταλληλότητα των παραλιών είναι το κράτος» σημειώνει από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης. 


Η θέση του ΠΑΚΟΕ

Το ΠΑΚΟΕ (
Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του, είναι ένας ανεξάρτητος, ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός φορέας «καταξιωμένος από τους αγώνες του». Στο δελτίο Τύπου της λίστας με τις κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες σημειώνει πως: «οι προσδιορισμοί μικροβίων γίνονται στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ από επιστήμονες με εμπειρία. Επίσης τις δειγματοληψίες πραγματοποιούν συνεργεία εξειδικευμένων εθελοντών με τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία».

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ Παναγιώτης Χριστουδουλάκης αναφέρει τα εξής: «ακολουθούμε και εμείς τον τρόπο μέτρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας. Φέτος πήραμε συνολικά 776 δείγματα, 247 στην Αττική και 529 στις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτά τα 247, τα 21 δείγματα στην Αττική, είναι ακατάλληλα. Παρόλα αυτά, είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι και από πρόπερσι».  

Στην ερώτηση πως γίνεται να βγαίνουν «ακατάλληλες» παραλίες οι οποίες είναι βραβευμένες με Γαλάζιες Σημαίες, ο κ. Χριστοδουλάκης απαντά τα εξής: «Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με τους δήμους, κάνουμε αδιαλείπτως τη δουλειά μας εδώ και 44 χρόνια. Το υπουργείο Περιβάλλοντος για την Αττική παίρνει γύρω στα 400 δείγματα και τα…401 είναι κατάλληλα. Η Γενική Γραμματεία Υδάτων εκπροσωπεί την εκάστοτε κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τουρισμό παρά για την καταλληλότητα των παραλίων. Στην Αττική το ποσοστό των ακατάλληλων φέτος είναι 8,5%. Έπρεπε να είναι όλες κατάλληλες για να είμαστε ευχαριστημένοι;»

Εντονη διαμάχη ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και ΠΑΚΟΕ

Πάντως, η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) βλέπει συγκεκριμένους λόγους και κίνητρα πίσω από τις λίστες του ΠΑΚΟΕ, κάνοντας λόγο μέχρι και για οικονομικούς εκβιασμούς εκ μέρους της ΜΚΟ, σε δημάρχους διάφορων περιοχών της Ελλάδας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ απαντά με τη σειρά του πως όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «είναι κακοήθειες και ψέματα» και σημειώνει ότι έχουν από πλευράς τους καταθέσει μήνυση και αγωγή κατά του δήμαρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αλλά και κατά της ΚΕΔΕ.

Πηγές: kathimerini.gr , 
pakoe.gr
Φωτογραφίες: Παραλίες της Γλυφάδας που κρίθηκαν ακατάλληλες από το ΠΑΚΟΕ ενώ φέρουν Γαλάζια Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου