1 Δεκεμβρίου 2016

Στις σχέσεις με τη... Λατινική Αμερική επενδύει ο Τσίπρας

«Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, πέρα από την αυτοτελή πολιτική του σημασία, είχε και παραλειπόμενα και, από ό,τι φαίνεται θα έχει συνέχεια» σημείωνε χθες κυβερνητική πηγή.
Συναντήσεις με τέσσερις ηγέτες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, εκτός της κατ' ιδίαν συζήτησης με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της εκδήλωσης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο.

Σε μία περίοδο που η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τις εξελίξεις σε Ιταλία (δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων την Κυριακή) και Αυστρία (προεδρική εκλογή, όπου είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει ο Χόφερ) και, παράλληλα, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενδεχομένως στις συζητήσεις γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες από το Μαξίμου για τις επικοινωνιακές προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η παρουσία αλλά και η ομιλία Τσίπρα έκαναν αίσθηση. Μόλις τέλειωσε τον επικήδειο, ο Ραούλ Κάστρο τον αγκάλιασε, ενώ μετά ο γιος, η κόρη και τα εγγόνια του Φιντέλ τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν. Ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος που τίμησε με την παρουσία την τελετή, και αυτό, για τους Κουβανούς, τους Λατινοαμερικάνους, αλλά και όλο τον προοδευτικό κόσμο που αγωνίζεται, σε όλο τον πλανήτη, έχει μεγάλη συναισθηματική, συμβολική και πολιτική σημασία. Ας περιμένουμε τη συνέχεια, με τα ταξίδια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής» σημείωναν χθες οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. 


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις και συνομιλίες που ηγέτες της κεντρικής και λατινικής Αμερικής και μοιάζει έτοιμος να... επενδύσει πολιτικά σε αυτές τις σχέσεις.

Συ
ζήτησε ο κ Τσίπρας με τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας και πρόεδρο της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος και τον κάλεσε να επισκεφθεί τη Νικαράγουα. Μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος του είπε: «Αλέξη, κρατάτε γερά, είσαι το στήριγμα στην Ευρώπη, του προοδευτικού κόσμου της Λατινικής Αμερικής»! Επίσης ο κ Τσίπρας συζήτησε με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, αλλά και με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο. Και οι δυο τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί τις χώρες τους.

Φαίνεται ότι το ταξίδι στην Κούβα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τον κ. Τσίπρα να αποδράσει στο παρελθόν, αφήνοντας κατά μέρος τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Χαρακτηριστική ήταν η σκληρή δήλωσή του πρώην πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος την Τετάρτη υπογράμμισε: «Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Κούβα εάν δεν είναι μια κυνική πράξη δήθεν αριστερής προπαγάνδας για να κρατήσει έναν πυρήνα οπαδών, είναι μια ανιστόρητη φαντασίωση. Η οποία θα ήταν γραφική εάν δεν ήταν επικίνδυνη. Δυστυχώς είναι επικίνδυνη για το στρατηγικό συμφέρον της χώρας».

afirimeno.com 

Πηγές: Με στοιχεία από Καθημερινή (kathimerini.gr) ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου