18 Δεκεμβρίου 2016

Ο «yesmen» της λιτότητας

Αφηρημένα ...Σχόλια 

Ίσως θεωρεί αποτελεσματική την πρακτική να προσάπτει στους άλλους αυτό που ο ίδιος ήδη έχει κάνει. Ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού θα τον πιστέψει και αυτό του είναι αρκετό. Ποιός; 

Αυτός που υπέγραψε το 3ο, και επαχθέστερο από όλα, μνημόνιο. Και σαν να μην έφτανε αυτό νομοθέτησε την αυτόματη ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών -μισθών και συντάξεων- όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. 

Αυτός που ουσιαστικά υποθήκευσε την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου (ΔΕΚΟ και ακίνητη περιουσία) για 99 χρόνια στους δανειστές, με τη σύσταση του λεγόμενου υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ). 

Αυτός, που ένα χρόνο πριν, οδήγησε όλες τις ελληνικές τράπεζες στα χέρια των ξένων κερδοσκοπικών funds (στα αρπακτικά των αγορών, όπως παλιότερα τα έλεγε) με μηδαμινές τιμές, με βάση την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία κατά μεγάλο μέρος ήταν αποτέλεσμα των capital controls που ο ίδιος επέβαλε. 

Αυτός που τα έδωσε όλα για να κρατήσει μόνο ...την καρέκλα του! 

Αυτός έρχεται τώρα και μας λέει: "Δεν θα εγκαταλείψω τους Έλληνες στους «yesmen» της λιτότητας"! 

Ποιος; Αυτός που μόλις πρόσφατα δέσμεσε τη χώρα σε υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, σε πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια και μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο. Και αυτό έναντι κάποιων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (επί του ΑΕΠ) έως το 2060! Που και αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προσωρινά πάγωσαν μετα τις προσφατες παροχές που αυτός ανακοίνωσε.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό το 3,5% πλεόνασμα, για μια σειρά ετών, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, με τη χρήση του "κόφτη". Και ποιά είναι αυτά; Τα συνήθη: Επιπλέον περικοπές δαπανών (μισθών και συντάξεων) και ενδεχομένως αυξήσεις φόρων! Που η εφαρμογή τους θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω λιτότητα. Την λιτότητα σε μόνιμη βάση για πολλά χρόνια!

Αυτός λοιπόν μόλις χθες, μιλώντας στο 5ο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν τη συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια»!

Και «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα»! που θα έλεγε ο λαός...


Σημείωση: Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή (επάνω αριστερά μέρος, στη συνέχεια ολόκληρο):

1 σχόλιο:

  1. Ξέρει γιατί θα κατηγορήσει τους αντιπάλους του, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πόσο κακό έχει κάνει σε αυτή τη χώρα. Και αυτό το προσάπτει, όπως λές, στους άλλους! Και αυτοί που δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν τον πιστεύουν και τον ψηφίζουν! Και είναι πολλοί. Ολοι οι άλλοι τι φταίνε όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή