3 Ιουλίου 2020

Deutsche Bank: Οι κορυφαίοι ασφαλείς προορισμοί για διακοπές φέτος

Η Ελλάδα, 
με βάση τον δείκτη καταγραμμένων θανάτων, θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός

Τρεις δείκτες ασφάλειας (αυστηρότητας, κρουσμάτων, θανάτων) εξετάζει η Deutsche Bank ώστε να εντοπίσει, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, τις πιο ασφαλείς χώρες για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις επίσημες συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, τα αυστηρά μέτρα των κυβερνήσεων, τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων, καθώς και το "άνοιγμα" των οικονομιών, η γερμανική τράπεζα συνιστά ανεπιφύλακτα στους τουρίστες να επισκεφθούν την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς εκτός Ευρώπης – καθώς η Ευρώπη είναι η κορυφαία της επιλογή - η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία σκοράρουν αρκετά ψηλά ως ασφαλείς προορισμοί.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank υπάρχουν χώρες που:
1. Κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό μετάδοσης με βιώσιμο τρόπο και κατά συνέπεια κατάφεραν να συγκρατήσουν το πρώτο κύμα. (π.χ. Δυτική Ευρώπη, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδάς)
2. Συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλό ρυθμό νέων κρουσμάτων καθημερινώς και συνεχίζουν να περνούν το πρώτο κύμα (π.χ. ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ινδία, Ρωσία, Αφρική), και
3. Βιώνουν ήδη ένα δεύτερο κύμα με αύξηση των νέων κρουσμάτων αφού είχαν μειώσει τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (π.χ. Ιράν, Ισραήλ, Βουλγαρία).

Οι τρεις δείκτες ασφάλειας

Δείκτης "αυστηρότητας" (Stringency Index)

Ο δείκτης "αυστηρότητας" (Stringency Index) που χρησιμοποιεί η Deutsche Bank για να αξιολογήσει την ασφάλεια των χωρών-προορισμών είναι ένα σύνθετο μέτρο. Πρόκειται για μια αξιολόγηση επτά δεικτών: 1. Κλείσιμο σχολείων, 2. Κλείσιμο χώρων εργασίας, 3. Ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, 4. Κλείσιμο δημόσιων μέσων μεταφοράς, 5. Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, 6. Περιορισμοί στην εσωτερική κίνηση και 7. Διεθνείς ταξιδιωτικοί έλεγχοι.
Εάν λοιπόν κάποιος θελήσει να ταξιδέψει εκτός Ευρώπης το καλοκαίρι, τότε με βάση και το σκορ των χωρών στον δείκτη αυστηρότητας, η Deutsche Bank προτείνει τις Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Φινλανδία. 


Δείκτης κρουσμάτων

Ένας δεύτερος δείκτης είναι ο αριθμός των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση αυτόν τον δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους τοπ προορισμούς. Σε αυτές τις χώρες, όπως φαίνεται και στον πίνακα, έχουν καταγραφεί σχεδόν μηδενικές περιπτώσεις νέων κρουσμάτων σε διάστημα επτά ημερών. 
Η Ελλάδα με βάση αυτόν τον δείκτη, βρίσκεται αρκετά μακριά από την κορυφή (σκορ 1,51 έναντι 0 σε Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία) λόγω και της καταγραφής νέων κρουσμάτων καθημερινά μετά και το "άνοιγμα" της οικονομίας, τα οποία και κινούνται στην περιοχή των 20. 


Δείκτης καταγεγραμμένων θανάτων ημερησίως

Ένας τρίτος δείκτης είναι ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 ημερησίως. Kαι με βάση αυτόν τον δείκτη η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ισπανία αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς με σκορ 0 καθώς σε διάστημα 7 ημερών δεν έχουν καταγραφεί νέοι θάνατοι, ενώ και τα νέα κρούσματα είναι (σχεδόν) μηδενικά. 
Η Ελλάδα σε αυτόν τον δείκτη πάντως βρίσκεται αρκετά υψηλά και στη δεύτερη θέση, καθώς το σκορ της διαμορφώνεται στο 0,01 (μαζί με την Αυστραλία), οπότε με βάση τον δείκτη καταγραμμένων θανάτων, η χώρα μας θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός.

Σε γενικές γραμμές η Deutsche Bank συστήνει στους τουρίστες να ταξιδέψουν φέτος στην Ευρώπη καθώς σε αυτήν την περιοχή συγκεντρώνονται οι περισσότερες χώρες που σκοράρουν υψηλά στους δείκτες ασφάλειας.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου