18 Ιουλίου 2020

Μια ελιά 1.300 ετών στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η υπεραιωνόβια ελιά των 1.300 ετών ξεχωρίζει στον κήπο χωρίς να εμποδίζει οπτικά τη θέα από την πόλη προς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Εξι χιλιάδες φυτά και δένδρα της ελληνικής χλωρίδας, που συνδέονται με την ελληνική μυθολογία και ιστορία, φυτεύθηκαν στα παρτέρια του κήπου του μουσείου δημιουργώντας τρεις μεγάλες ενότητες: τους βοτανικούς περιπάτους, το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο» και ένα μικρό τεχνητό λόφο στο κέντρο του κήπου, ορατό από την οδό Πατησίων, πάνω στον οποίο δεσπόζει μια αιωνόβια ελιά 1.300 ετών, συνδέοντας τον μύθο για την ονομασία της Αθήνας με το σήμερα. 

«Το σκεπτικό μας είναι ο κήπος του μουσείου να συνδέεται με το ίδιο το μουσείο και τις συλλογές του. Εχουμε επιλέξει φυτά που αναφέρονται στα ομηρικά έπη και σε κάθε παρτέρι θα τοποθετηθούν βοτανικές ταμπέλες με τις ονομασίες τους και θα μοιράζεται εποπτικό υλικό στους επισκέπτες», λέει ο βιολόγος Αντώνης Σκορδίλης και διευθυντής της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Ecoscapes που ανέλαβε το έργο της ανάπλασης και της συντήρησης του κήπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Στα τρία πλευρικά παρτέρια, περιφερειακά του κήπου, δημιουργείται το μυθικό «Αρκαδικό τοπίο», ένας συνδυασμός καρποφόρων φυτών που σμίγουν με αυτοφυή και ενδημικά φυτά της ελληνικής φύσης. Στους δύο βοτανικούς περιπάτους έχουν δημιουργηθεί συστάδες φυτών που «αγκαλιάζουν» και αναδεικνύουν, σαν μουσειακές προθήκες, έξι ελληνικά φυτικά οικοσυστήματα.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου