20 Φεβρουαρίου 2011

Δίαιτα slow carb, εβδομάδα 3η

Περιεχόμενα: Εισαγωγή Εβδομάδα 1 | Εβδομάδα 2 | Εβδομάδα 3

Όπως είπα σε προηγούμενο άρθρο, εχω ξεκινήσει να δοκιμάζω τη δίαιτα slow carb του Tim Ferriss. Ιδού τα αποτελέσματα & συμπεράσματα της 3ής εβδομάδας:


Σύνοψη προηγούμενων εβδομάδων

Γενικά ακολουθώ πιστά τους περισσότερους κανόνες της διατροφής Slow Carb του Tim Ferriss (4 γεύματα κάθε μέρα, κάθε γεύμα έχει όσπρια και σχεδόν κάθε γεύμα λαχανικά), με κάποιες μικρές αλλαγές που θεώρησα απαραίτητες στην πορεία (προσθήκη μικρής ποσότητας πίτουρου βρώμης, αύξηση λιπαρών, προσθήκη κανέλας.

Ενέργειες εβδομάδας

Αυτή η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερη, γιατί έπαθα μια ελαφριά υπερκόπωση και είχα και λίγα δέκατα πυρετό όλη την εβδομάδα. Έτσι ήμουν αναγκασμένος να απέχω από γυμναστική και συγκεντρώθηκα μόνο στη διατροφή μου. Τα αποτελέσματα με άφησαν έκπληκτο! (διαβάστε παρακάτω)
  • Προσθήκη του PAGG Stack σταδιακά στη διατροφή μου και σε μικρότερη ποσότητα από αυτή που προτείνει ο Tim Ferriss: Πολυκοσανόλη μάρκας Solgar (1 δισκίο 20mg ακριβώς πριν τον ύπνο), Alpha Lipoic Acid μάρκας Lamberts (2 δισκία των 250mg μαζί με το πρώτο και το τελευταίο γεύμα), Garlic μάρκας Now Foods (2 caps μαζί με το πρώτο και το τελευταίο γεύμα), EGCG μάρκας Now Foods (2 caps μαζί με το πρώτο και το τελευταίο γεύμα).
  • Μικρή αύξηση πρωτεΐνης (1-3γρ/γεύμα)
  • Μείωση σπανακιού σε 75γρ/γεύμα
  • Συντηρητικότερη ελεύθερη διατροφικά ημέρα (απέφυγα πίτσες, σουβλάκια κλπ, αλλά έφαγα αρκετά γλυκά και δημητριακά. Οι θερμίδες ήταν κάτω από το όριο συντήρησης - κοινώς όταν πήγα για ύπνο δεν ένοιωθα εντελώς γεμάτος).
Στατιστικά αρχής (12/2)
  • Βάρος 72
  • Μέση 83,4 εκατοστά
  • Ποσοστό λίπους 14,69%
  • Μυϊκή μάζα 61,42 κιλά
Στατιστικά τέλους (20/2)*
  • Βάρος 71,3
  • Μέση 82,2 εκατοστά
  • Ποσοστό λίπους 13,72%
  • Μυϊκή μάζα 61,52 κιλά

* Η μέτρηση στις 19/2 δε θα ήταν δίκαιη, γιατί είχα φάει έξω το προηγούμενο βράδυ επειδή με είχαν καλέσει. Για να μη διαστρεβλώνει τα αποτελέσματα, έβαλα 20/2, έστω και αν ήταν μετά από μία ελαφρώς ελεύθερη διατροφικά ημέρα (στην οποία έκανα όμως 60' ποδήλατο).

Γενικά

Η μυική μάζα παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή. Αυτό που είναι εκπληκτικό όμως είναι πως με μόνο μία φορά στατικό ποδήλατο 60' και παρόλο που έκανα και μία ελαφρώς ελεύθερη διατροφικά ημέρα (όπου έτρωγα ότι ήθελα) το ποσοστό λίπους έπεσε σημαντικά. Ο καθρέφτης το επιβεβαιώνει. Τα συμπληρώματα που προτείνει ο Tim Ferriss κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά απ ότι περίμενα, αν και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, γιατί μερικά συμπληρώματα έχουν μεγαλύτερη επίδραση όταν ξεκινά να τα χρησιμοποιεί κανείς (μετά τα συνηθίζει ο οργανισμός και πρέπει να σταματήσει για λίγο να τα χρησιμοποιεί).

Επίσης έχω πλέον συνειδητοποιήσει τη σημασία της άσκησης εκείνη τη μέρα: Την προηγούμενη βδομάδα παράφαγα πολλές θερμίδες, οπότε έκανα βάρη για να ωθήσω τους υδατάνθρακες να γίνουν γλυκαγόνο (αποθηκεύεται ως ενέργεια στους μύες), αντί για λίπος. Αυτή τη βδομάδα έφαγα λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμουν για συντήρηση σε συνδυασμό με 60' αερόβια και τελικά κατέληξα να κάψω και λίπος αντί να το πάρω.

Ανάλυση αποτελέσματος

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Στην αρχή της εβδομάδας, με την υπερκόπωση που είχα πάθει και χωρίς τα συμπληρώματα (δεν είχαν φτάσει ακόμη οι παραγγελίες μου), τα στατιστικά μου και ο καθρέφτης έδειχναν ότι δε θα πήγαινα καλά αυτή τη βδομάδα, παρά την αυστηρή διατροφή. Η απουσία άσκησης σε συνδυασμό με την ελεύθερη διατροφικά ημέρα του Σαββάτου θα με χειροτέρευαν μάλιστα.

Αλλά τη Δευτέρα ήρθαν τα πρώτα συμπληρώματα και την Τρίτη τα είχα πλέον όλα και τότε άρχισα να μετράω, να παρατηρώ, αλλά και - πολύ σημαντικό - να νιώθω τα αποτελέσματα:
  • Alpha Lipoic Acid: Ένοιωθα έντονα την επίδρασή του, καθώς ακόμη και μετά από τα ελεύθερα γεύματα (γλυκά) του Σαββάτου, ένοιωθα να γίνονται αργές καύσεις μέσα μου, όπως όταν τρώς κάτι πολύ υγιεινό.
  • EGCG: Ένοιωθα την ίδια επίδραση που είχε παλαιότερα η χρήση καφεΐνης πάνω μου (η κοιλιά ζεσταινόταν στην αεροβική άσκηση), αλλά πολύ πιο γρήγορα, λίγο πιο έντονα και - το κυριότερο - χωρίς τις παρενέργειες της καφεΐνης (νευρικότητα πχ).
  • Πολυκοσανόλη: Δεν είμαι σίγουρος ακριβώς τι, αλλά όταν ξυπνούσα το πρωί ένοιωθα μια διαφορά σαν να είναι λίγο πιο σφιχτή η κοιλιά μου.
  • Σκόρδο: Δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάποια αλλαγή στο πως ένοιωθα


Αλλαγές επόμενης εβδομάδας

Πλέον δε χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές, αφού όλα δουλεύουν ρολόι. Εννοείται πως θα ξαναμπεί σιγά σιγά η άσκηση στο πρόγραμμα και κυρίως η αεροβική, καθώς λόγω υπερκόπωσης δε θα βιαστώ με τα βάρη.

Διατροφικά, νομίζω θα πρέπει να κάνω λίγο πιο συντηρητικές ελεύθερες ημέρες (όπως έκανα και αυτή τη βδομάδα), δηλαδή να μην τρώω υπερβολικά πολλές θερμίδες και μετά χρειάζεται μισή βδομάδα για να φύγουν όλα τα υγρά που πήρα σε μία μέρα.