6 Σεπτεμβρίου 2012

Αισιόδοξη έκθεση της Alpha Bank για την Ελληνική Οικονομία

Η έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας είναι τώρα δυνατή, αναφέρει με συγκρατημένη αισιοδοξία χθεσινή έκθεση της Alpha Bank. 
Προτείνει δε ότι καλό θα ήταν να διαπραγματευθούμε την άμεση εισροή των κατανεμημένων ήδη πόρων του πακέτου διάσωσης, αντί να δίνουμε έμφαση στις αναλύσεις περί βιωσιμότητας ή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η χρηματοδοτική βοήθεια από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ και η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία επισημαίνει η Τράπεζα. 
Πρέπει να πάψει ο κρατικός πατερναλισμός να ευνουχίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, αναφέρει ακόμη η Alpha Bank.

Ορισμένα αποσπάσματα από την «Επισκόπιση της Ελληνικής Οικονομίας», που περιέχεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύουμε στη συνέχεια:

Οι σκληρές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων 2,5 ετών έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν καρπούς. Η πολύ ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) στο 7μηνο Ιαν.-Ιούλ. 2012 είναι αψευδής μάρτυς ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πλέον αποκτήσει μία εξαιρετικά ευνοϊκή δυναμική, που θα επιταχυνθεί όταν αρχίσει και η ανάκαμψη της οικονομίας.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα
της Γενικής Κυβέρνησης περιορίστηκε σημαντικά στα € 480 εκατ. στο 7μηνο. Ιαν.-Ιούλ.’12, από € 4,7 δις στο 7μηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις μας για εμφάνιση θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος της ΓΚ, ύψους άνω του 0,5% του ΑΕΠ, από το 2012 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους € 2,05 δις (-1,0% του ΑΕΠ) που προβλέπει ο επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός 2012 (Π2012).

Αυτή η ικανοποιητική επίδοση στο 7μηνο του 2012 επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της δραστικής μείωσης των πρωτογενών δαπανών της ΓΚ κατά -8,0% στο 7μηνο.’12, έναντι μείωσής τους κατά -5,1% που προβλέπει ο Π2012. ...

Για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, είναι απαραίτητη η ταχύτερη δυνατή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ύψους € 6,6 δις το 7μηνο Ιαν.-Ιούλ.΄12.  Η εξόφληση ενός μεγάλου μέρους αυτών των υποχρεώσεων, η οποία θα γίνει δυνατή με την είσπραξη της δόσης των € 31,5 δις που θα πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή της Έκθεσης της τρόικα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, θα συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία. ...

Η χρηματοδοτική βοήθεια από τη Ζώνη του Ευρώ (το EFSF) και από το ΔΝΤ (2012: € 44,5 δις, 2013: € 24 δις, 2014: € 22,5 δις) και η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα
αποτελέσουν τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία. Θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που ήδη προωθούνται εντατικά από την Κυβέρνηση. ...

Η έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας είναι τώρα δυνατή. Σε κάθε περίπτωση, το αναμενόμενο πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της ΓΚ ήδη από το 2012 και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου θα συμβάλλουν:

Πρώτον, στη σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων μέσω των αποκρατικοποιήσεων, με συνέπεια την σταδιακή ανάκαμψη και των ιδιωτικών επενδύσεων (από τα υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται σήμερα - μετά από μια πενταετία συνεχούς πτώσης τους κατά μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του -20%) και την ανάκαμψη της οικονομίας ήδη από το 2013....

Δεύτερον, στην ομαλή εξυπηρέτηση των ήδη σημαντικά μειωμένων χρεών της χώρα μας (λόγω του PSI Plus), ξαναχτίζοντας έτσι με επιμονή και συνέπεια τη χαμένη σήμερα αξιοπιστία της, με εξαιρετικά σημαντικές ευνοϊκές συνέπειες για την τρέχουσα και τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ο κεντρικός σκοπός της οικονομικής πολιτικής. 

 Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, πέραν της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που παραμένει ο πρωταρχικός καταλύτης και που εξυπηρετείται μόνο από την προσήλωση στους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων. 

 Αντί να δίνουμε έμφαση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη και στις αναλύσεις περί βιωσιμότητας του χρέους, που εξυπηρετούν τις πολιτικές επιλογές του πυρήνα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεδομένων των καθυστερήσεων και των ολιγωριών στην εφαρμογή του Μνημονίου, καλό θα ήταν να διαπραγματευθούμε την άμεση εισροή των κατανεμημένων ήδη πόρων του πακέτου διάσωσης ώστε, για παράδειγμα, 
1) να αυξηθεί ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων.
2) να αντιμετωπισθεί η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να ανταποκριθεί στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων οδικών αξόνων που έχουν σταματήσει έως ότου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επαναδραστηριοποιηθεί με την εξάλειψη του ελληνικού κινδύνου.
3) να ξεκινήσουν νέα έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.
4) να επιδοτηθεί η πρόσληψη νέων χωρίς υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Υπάρχουν, όμως, και ενέργειες που δεν απαιτούν χρηματοδότηση από το κράτος. Απαιτούν, όμως, ένα διαφορετικό πρότυπο οικονομικής οργάνωσης.

Πρέπει να πάψει ο κρατικός πατερναλισμός να ευνουχίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδίως σε τοπικό επίπεδο. ... 


Πηγή: Alpha Bank, Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου