28 Σεπτεμβρίου 2012

Λίστα Forbes: Πρώτος και πλουσιότερος ο Μπιλ Γκέιτς

Ο ηγέτης στο χώρο της τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς, με 66 δισ. δολάρια, συνεχίζει να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, για 19η χρονιά, σύμφωνα με τον κατάλογο που συντάσσει κάθε χρόνο το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Τον τελευταίο χρόνο, η περιουσία του αυξήθηκε κατά 7 δισ. δολάρια.

Στη 2η θέση παρέμεινε ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με περιουσία 46 δισ. δολάρια. Τον ακολουθεί ο Λάρι Έλισον της Oracle, με 41 δισ. δολάρια. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τρεις πρώτοι της κατάταξης, είναι μέλη του κλειστού κύκλου των 92 δισεκατομμυριούχων που έχουν δεχθεί, έπειτα από πρόταση του Γκέιτς, να προσφέρουν τουλάχιστον τη μισή τους περιουσία σε αγαθοεργίες. 

Η λίστα Forbes δεν είχε αλλαγές φέτος στην πρώτη πεντάδα, σε σχέση με την περσινή κατάταξη.

Στην πλευρά των "απωλειών", εκτός από τον Τζορτζ Σόρος που έπεσε από τη 10η στη 12η θέση, ιδιαίτερα μεγάλη "πτώση" είχε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (με περιουσία 9,4 δισ. δολαρίων), που από την 14η θέση βρέθηκε στην 36η, μετά την απογοητευτική εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατάφεραν να αυξήσουν τα πλούτη τους συνολικά κατά 13%, φτάνοντας στο 1,7 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/8 της αμερικανικής οικονομίας.

Το Forbes αναφέρει ότι η μέση περιουσία των 400 της λίστας του είναι 4,2 δισ. δολάρια έκαστος.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έξι ομογενείς επιχειρηματίες, η συνολική περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 14 δισ. δολάρια, "φιγουράρουν" στον φετινό κατάλογο των 400 πιο πλούσιων Αμερικανών πολιτών του περιοδικού Forbes.

Πρώτος από πλευράς των ομογενών, είναι ο ελληνο-ιταλικής καταγωγής 68χρονος Τζον Πολ Ντετζόρια, στην 92η θέση, με περιουσία στα 4 δισ. δολάρια. 
Στην 132η θέση είναι ο καταγόμενος από την Νίσυρο Τζον Κατσιματίδης, με περιουσία που ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. 
Ο επόμενος στον κατάλογο του Forbes ομογενής, στην 239η θέση, είναι ο Τζιμ Ντέιβις, με περιουσία στα 2.1 δισ. δολάρια. 
Στην 250η θέση βρίσκεται ο Μάικλ Τζαχάρης και στη συνέχεια ο ομογενής Τζορτζ Αργυρός, με προσωπική περιουσία 1,9 δισ. δολάρια έκαστος. 
Η παρουσία των ομογενών ολοκληρώνεται με τον 66χρονο Ντιν Μητρόπουλος, στην 360η θέση, με προσωπική περιουσία ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. 

Η πρώτη δεκάδα της λίστας 
Forbes :

1. Μπιλ Γκέιτς, Microsoft, 66 δισ. δολάρια
2. Γουόρεν Μπάφετ, Berkshire Hathaway, 46 δισ. δολάρια 
3. Λάρι Έλισον, Oracle, 41 δισ. δολάρια 
4. Τσαρλς Κοχ, Koch Industries, 31 δισ. δολάρια 
5. Νντέιβιντ Κοχ, Koch Industries, 31 δισ. δολάρια 
6. Κρίστι Γουόλτον & οικ., Walmart, 27,9 δισ. δολάρια 
7. Τζιμ Γουόλτον, Walmart, Arvest Bank, 26,8 δισ. δολάρια 
8. Άλις Γουόλτον, Walmart, 26,3 δισ. δολάρια 
9. Ρόμπσον Γουόλτον, Walmart, 26,1 δισ. δολάρια 
10. Μάικλ Μπλούμπεργκ, Bloomberg LP, 25 δισ. δολάρια. 


Πηγή: http://www.forbes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου