28 Σεπτεμβρίου 2012

Xbox Live Arcade: "Mark of the Ninja" - Ένα εξαιρετικό platform game

Το xbox live arcade μας έχει προσφέρει κατά καιρούς εξαιρετικά platforming παιχνίδια και το "Mark of the Ninja" είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία του είδους. Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου γιατί.


Το mark of the Ninja, χωρίς να αποκαλύψουμε πολλά για την κατάληξη της ιστορίας του παιχνιδιού, είναι η ιστορία μιας clan από ninjas, η οποία δέχεται επίθεση από ένα ιδιωτικό γκρουπ. Για να αντιμετωπίσουν την απειλή, επιλέγουν έναν ninja -  τον παίκτη - ο οποίος θα υπερασπιστεί την τιμή της και θα κυνηγήσει το γκρουπ αυτό. Λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος, ο παίκτης αποδέχεται να του κάνουν τατουάζ με ένα ειδικό μελάνι (εξού και το όνομα του παιχνιδιού) , το οποίο στην πορεία του παιχνιδιού του προσδίδει όλο και περισσότερες ειδικές ικανότητες. Όταν όμως φέρει σε εις πέρας την αποστολή του, ο κώδικας των ninja τον επιτάσσει να αφαιρέσει ο ίδιος τη ζωή του, καθώς λέγεται πως η επίδραση του μελανιού οδηγεί όποιον το χρησιμοποιεί σιγά σιγά στην παράνοια και τον κάνει επικίνδυνο για τους συνανθρώπους του.


Η ιστορία του παιχνιδιού θα οδηγήσει τον παίκτη σε αρκετά διαφορετικά περιβάλλοντα, με τα καιρικά φαινόμενα να παίζουν σημαντικό ρόλο (πχ ομίχλη η οποία περιορίζει το οπτικό πεδίο, αστραπές οι οποίες αποκαλύπτουν εύκολα τον παίκτη) και συνοδεύεται από μία γρήγορη, απλή και όμορφη αφήγηση, ακόμη και ορισμένες ανατροπές. Το παιχνίδι τελειώνει με ένα ενδιαφέρον επίπεδο, στο οποίο ο παίκτης απλώς προχωρά και ακούει φωνές - ατάκες που έχουν ειπωθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και θα τον βοηθήσουν να διαλέξει ένα από τα δύο διαφορετικά φινάλε. 

Αφότου ολοκληρώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να ξαναξεκινήσετε από την αρχή με αυξημένη δυσκολία (όχι με πιο δύσκολους εχθρούς, αλλά κάνοντας πιο ρεαλιστικές τις δικές σας δυνατότητες - πχ δε θα βλέπετε πλέον τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη σας), αλλά και διατηρώντας όλες τις αναβαθμίσεις που ξεκλειδώσατε. Μάλιστα σας επιτρέπει να διαλέξετε πλέον και τι τύπου ninja θα είστε (επιθετικός, stealth κα) και σας προσθέτει / αφαιρεί μερικές σημαντικές δυνατότητες (π.χ. ο stealth τύπος μπορεί να διαθέτει περισσότερα εργαλεία, αλλά όχι σπαθί).


Ο χειρισμός του παιχνιδιού μπορεί να φανεί πολύπλοκος στην αρχή, αλλά πολύ γρήγορα - και υπό την καθοδήγηση του παιχνιδιού στο πρώτο επίπεδο - γίνεται δεύτερη φύση. Συγκεκριμένα ο παίκτης, εκτός από τις αναμενόμενες ενέργειες όπως σκύψιμο, άλμα, τρέξιμο, μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο το περιβάλλον (να κρυφτεί, να κρεμαστεί, να ξεκλειδώσει πόρτες και αντικείμενα, κλπ), όσο και ειδικά εργαλεία (παγίδες, αντίπερίσπασμούς κλπ) για να πετύχει το στόχο του, ενώ το παιχνίδι του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει διάφορους τρόπους και διαδρομές για να πετύχει το σκοπό του. Ανάλογα με τις επιδόσεις σας σε κάθε επίπεδο, το παιχνίδι σας ανταμοίβει με πόντους τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε / αναβαθμίσετε ικανότητες του χαρακτήρα σας. Επίσης, το μελάνι προσθέτει σταδιακά νέες ικανότητες στον παίκτη, όπως πχ να διαισθάνεται τα πάντα τριγύρω του ή να τηλεμεταφέρεται σε μικρές αποστάσεις.

Και εδώ είναι το μεγάλο ατού του παιχνιδιού: Ο παίκτης δεν είναι αναγκασμένος πότε να παίξει το παιχνίδι με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να τελειώσει σχεδόν κάθε επίπεδο χωρίς να σκοτώσει ούτε έναν αντίπαλο, μπορεί να δολοφονήσει τους πάντες με το σπαθί του ή να στήνει παγίδες. Το παιχνίδι ανταμοίβει με βαθμούς όλα τα στυλ


Αφότου ολοκληρώσετε το παιχνίδι, μπορείτε να ξαναξεκινήσετε από την αρχή με αυξημένη δυσκολία (όχι στους εχθρούς, αλλά σε δικές σας ικανότητες, όπως η αδυναμία πλέον να δείτε πίσω από την πλάτη σας), αλλά και διατηρώντας όλες τις αναβαθμίσεις που ξεκλειδώσατε.

Το παιχνίδι σώζει πολύ συχνά (μόνο αυτόματα) την πρόοδο σας, ώστε σε περίπτωση που σας σκοτώσουν να συνεχίσετε αρκετά κοντά από εκεί που μείνατε. Σε συνδυασμό με τη χειρουργική ακρίβεια που χαρακτηρίζει όλες τις κινήσεις του παίκτη, ποτέ δε δημιουργείται η αίσθηση ότι φταίει το παιχνίδι όταν ο παίκτης χάνει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Mark of the Ninja είναι ένα εξαιρετικό platforming παιχνίδι με μία σύντομη, απλή και όμορφη ιστορία, ενδιαφέροντα στοιχεία RPG τα οποία πραγματικά επηρρεάζουν το παιχνίδι και ακριβή χειρισμό. Η διάρκεια ζωής του παιχνιδιού επεκτείνεται σημαντικά από τη δυνατότητα να το ξεκινήσετε ξανά από την αρχή (με μεγαλύτερη δυσκολία και νέες ικανότητες), αλλά και τα achievements τα οποία είναι σχεδιασμένα για τους τελειομανείς. 

Αξίζει τα 1.200 points της τιμής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου