26 Σεπτεμβρίου 2012

To Curiosity αγγίζει τον πρώτο αρειανό βράχο

Για πρώτη φορά στις 23 Σεπτέμβρη, μετά την άφιξή του στον Άρη στις αρχές Αυγούστου, το τροχοφόρο ρομπότ Curiosity της NASA ξεδίπλωσε το μηχανικό του βραχίονα και άγγιξε με τα όργανά του έναν μικρό βράχο σε σχήμα πυραμίδας.



Η εξωγήινη πέτρα από βασάλτη δεν είχε ιδιαίτερη επιστημονική αξία, επέτρεψε όμως στο ρομπότ να δοκιμάσει δύο τρία βασικά όργανα: την Αρειανή Κάμερα Χειρός ή MAHLI, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη μελέτη βράχων σχεδόν σε μικροσκοπικό επίπεδο, το Φασματόμετρο Σωματιδίων Άλφα - Ακτίνων Χ (APXS), το οποίο προσδιορίζει τη χημική σύσταση, και το σύστημα ChemCam, το οποίο χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη δέσμη λέιζερ για να εξαερώνει ίχνη πετρωμάτων και να προσδιορίζει τη σύσταση των αερίων.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα θα επιτρέψουν στους ερευνητές της αποστολής να ρυθμίσουν τα όργανα του Curiosity.

«Ολοκλήρωσα την πρώτη επιστημονική αποστολή επαφής» ανακοίνωσε η ομάδα του Curiosity μέσω του λογαριασμού του ρομπότ στο Twitter, o οποίος έχει προσελκύσει 1,1 εκατομμύρια αναγνώστες. 

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης με τον αναδιπλούμενο βραχίονα, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 2,1 μέτρα, το ρομπότ έβαλε μπρος για τη μεγαλύτερη διαδρομή που είχε πραγματοποιήσει ως σήμερα στη διάρκεια μιας αρειανής μέρας -συνολικά 42 μέτρα.

Πρώτος προορισμός του Curiosity θα είναι μια τοποθεσία που βαφτίστηκε «Γκλένελγκ», περίπου 400 μέτρα από το σημείο προσεδάφισης. Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι στην περιοχή αυτή συναντώνται τρία διαφορετικά πετρώματα που θα άξιζε να μελετηθούν.

Στο δρόμο για το Γκλένελγκ, το Curiosity θα αναζητήσει τώρα κάποια αμμώδη περιοχή όπου θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ένα σύστημα δειγματοληψίας που μεταφέρει σκόνη στο ενσωματωμένο χημικό εργαστήριο του ρομπότ.

Στο επόμενο στάδιο θα δοκιμαστεί και το τρυπάνι που φέρει το ρομπότ στην άκρη του μηχανικού του βραχίονα.

Βασικός προορισμός της αποστολής των 2,5 δισ. δολαρίων είναι το Όρος Σαρπ, ένα παράξενο βουνό που υψώνεται στη μέση του κρατήρα Γκέιλ, και φέρει στους πρόποδές του αρχαία ίχνη έκθεσης σε νερό.

Οι πρόποδες αυτοί βρίσκονται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Curiosity. Το ρομπότ αναμένεται να φτάσει εκεί γύρω στα τέλη του χρόνου προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα αν ο Άρης θα μπορούσε να είχε ποτέ φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.

Ο πρώτος βράχος που εξέτασε το ρομπότ βαφτίστηκε Jake Matijevic προς τιμήν του αρχιμηχανικού επιχειρήσεων εδάφους της αποστολής, ο οποίος πέθανε στις 20 Αυγούστου σε ηλικία 64 ετών. Ο Ματίεβιτς, μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA (JPL) είχε συμμετάσχει και στις τρεις προηγούμενες αποστολές τροχοφόρων ρομπότ στον Άρη -Sojourner, Spirit και Opportunity.

Προηγούμενες Φωτογραφίες:
20 Σεπτεμβρίου 2012 
First Contact: Preparing to investigate rock target “Jake”, named in honor of engineer Jacob Matijevic 

22 Αυγούστου 2012 
1st drive complete! This is how I roll: forward 3 meters, 90o turn, then back. Electric slide, anyone? 

_______________________
Πηγές:
https://twitter.com/i/#!/MarsCuriosity/media/slideshow?url

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου