7 Αυγούστου 2019

FT: «Πρώτη πολιτική δοκιμασία» του Κυρ. Μητσοτάκη, η αντικατάσταση της Β. Θάνου

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του δοκιμασία, με την απόφαση να αντικαταστήσει την πρόεδρο της ανεξάρτητης επιτροπής ανταγωνισμού, αν και δεν έχει κατηγορηθεί για παραπτώματα, αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times. Η νομοθεσία θα απαγορεύει σε πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και κυβερνητικούς συμβούλους να διορίζονται σε θέσεις ρυθμιστικών αρχών για πέντε χρόνια μετά από την αποχώρησή τους. 

Η κυβέρνηση υποστήριξε σήμερα ότι η συνταξιούχος ανώτατη δικαστής και νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει τα προσόντα να διοικεί μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή λόγω των στενών της δεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν οι FT. Ο κος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η αποχώρηση της κας Θάνου από το πόστο που διατηρεί, θα έχει άμεση ισχύ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα «αποπολιτικοποιήσει» τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας τέλος σε μια παράδοση ανάθεσης ανώτερων διοικητικών θέσεων σε υποστηρικτές του κόμματος με πολιτικά κριτήρια.

Η πρόταση προκάλεσε έντονη συζήτηση στο κοινοβούλιο, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν αν είναι νομικά αποδεκτό να εφαρμοστεί αναδρομικά μια τέτοια απόφαση.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Βασιλική Θάνου διετέλεσε για σύντομο διάστημα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2015, ως επικεφαλής μεταβατικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Διορίστηκε στη θέση της προέδρου της επιτροπής ανταγωνισμού τον Ιανουάριο και παραιτήθηκε από τη θέση της ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού για να υπηρετήσει πενταετή θητεία. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε από το γραφείο του κου Τσίπρα και αργότερα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο.

Μιλώντας στους FT, αξιωματούχος της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο διορισμός της είναι «προβληματικός», λόγω των σχέσεών της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι αποδεκτή η αναδρομική εφαρμογή της νομοθεσίας, διότι υπάρχει ένας πρωταρχικός στόχος δημόσιας πολιτικής.

Όταν η κυρία Θάνου είχε διοριστεί, ο κος Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στην τοποθέτησή τους διαμαρτυρόμενος σε επιστολή του προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ ότι ο διορισμός της είναι «απολύτως ασύμβατος με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».

Οι FT επικαλούνται επίσης Έλληνες δικαστικούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι η κα Θάνου είχε ενεργή συμμετοχή στην προώθηση της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, διερευνώντας πολιτικούς αντιπάλους για εμπλοκή σε εικαζόμενα σκάνδαλα διαφθοράς. Τέλος, αναφέρουν ότι ερευνητές στην επιτροπή ανταγωνισμού διαμαρτυρήθηκαν νωρίτερα φέτος, ότι η κα Θάνου παρεμβαίνει στο έργο τους. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, μια ομάδα 40 αξιωματούχων δήλωσε ότι υπονομεύεται η «σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ στελεχών και ανακριτών υποθέσεων» γράφουν οι FT.

Πηγή: amna.gr/article/383643 

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην "Καθημερινή":

Τι λένε όμως η Βασιλική Θάνου και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σχετική διάταξη που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τι απαντά η κυβέρνηση της ΝΔ;

Βασιλική Θάνου: Δεν παραιτούμαι, έχω στοχοποιηθεί

Η πρώην δικαστικός 
Βασιλική Θάνου, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, ερωτηθείσα αν θα παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία, ξεκαθάρισε ότι, θεωρεί παράνομη τη σχετική διάταξη, συνεπώς «αν παραιτηθώ, είναι σαν να συμπράττω στην παράνομη διάταξη. Γι’αυτό δεν παραιτούμαι».

Η Βασιλική Θάνου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αυταπόδεικτο» ότι η διάταξη με την οποία απομακρύνεται από τη θέση της είναι «φωτογραφική», αφού όπως εξήγησε, «αφορά τη μία από τις 22 Ανεξάρτητες Αρχές που λειτουργούν στο κράτος» και σχολίασε σχετικά πως «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών».

«Θεωρώ όλη αυτή η εμπάθεια αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί φωτογραφικής διάταξης», επιχειρηματολόγησε και έκανε λόγο για στοχοποίησή της από την κυβέρνηση, η οποία όπως σημείωσε την συνδέει με τον τέως πρωθυπουργό. «Πράγματι ήμουν προϊσταμένη του νομικού γραφείου πρώην πρωθυπουργού», είπε για να συμπληρώσει πως «όλοι σε αυτά τα γραφεία, υπηρετούν επιλεγόμενοι από τον πρωθυπουργό ή είναι τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης ήμουν κι εγώ».

«Δεν υπήρξα ποτέ κομματικό πρόσωπο με την έννοια που θέλει να μου βάλει ταμπέλα η Ν.Δ.», δήλωσε και έκανε λόγο για «αυθαίρετο προσδιορισμό» που της έχει προσάψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαι υπερκομματικό πρόσωπο, δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα», ανέφερε η κ. Θάνου.

Πηγή: efsyn.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».

«Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: amna.gr/article/383474

Πηγές Μαξίμου: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την  ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Ο κ. Τσίπρας απελπισμένα προσπαθεί να κρατήσει στην καρέκλα της, την εκλεκτή του κυρία Θάνου. Τα ίδια τα λόγια της εκλεκτής του, όμως, του δίνουν την καλύτερη απάντηση», απαντούν κυβερνητικές πηγές σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και παραθέτουν την εξής δήλωση της Βασιλικής Θάνου: «Τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν επιτρέπεται μετά τη συνταξιοδότησή τους να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε "προϋπάρχουσα συναλλαγή"».

Και προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές: «Ας καταλάβει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς θα κάνει».

Πηγή: amna.gr/article/383595






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου