21 Οκτωβρίου 2019

«Στρατηγικό λάθος» το όχι της ΕΕ σε Τίρανα και Σκόπια

Εκτενείς οι αναφορές στην ευρωπαϊκή απόφαση για ντε φάκτο «πάγωμα» των ενταξιακών διαβουλεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ κάνουν λόγο περί «στρατηγικού λάθους» αλλά και «προδοσίας» στα πρότυπα του Τραμπ. Τι αναφέρουν σχετικά τέσσερις εφημερίδες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle:

Την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να μην δώσουν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στηλιτεύει η αριστερή Tageszeitung. Υπό τον τίτλο «Στρατηγικό λάθος» η εφημερίδα σχολιάζει ότι το γαλλικό βέτο «βυθίζει κυριολεκτικά στην κατάθλιψη πολλούς ανθρώπους σε Σκόπια και Τίρανα».

Όπως αναφέρει, «[…] με τον συμβιβασμό με την Ελλάδα και την αλλαγή του ονόματος της χώρας ο αριστερών πεποιθήσεων βορειομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έθεσε νέα στάνταρ για μια περιφερειακή πολιτική ειρήνευσης. Κόντρα στις μεγάλες αντιστάσεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία εθνικιστών κατάφερε να περάσει τις επιταγές των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις. Πάντα με στόχο να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην ΕΕ, γνωρίζοντας όμως ότι η ένταξη θα διαρκέσει χρόνια. Δεν είναι λοιπόν μόνον οι ΗΠΑ του προέδρου Ντ. Τραμπ που είναι σε θέση να προδίδουν τους συμμάχους τους. To non του Εμανουέλ Μακρόν πλήγωσε βαθύτατα τις προοδευτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκαν οι ελπίδες και των άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων για ένα ευρωπαϊκό μέλλον […]. 

Ήδη πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να στραφεί το βλέμμα όχι πλέον τόσο προς την ΕΕ, αλλά προς τη Ρωσία και την Τουρκία και να υπάρξουν συμμαχίες με τους Πούτιν και Ερντογάν, ενδεχομένως και με την Κίνα. Ο Ζάεφ θέλει τώρα πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο λαός για τον προσανατολισμό της χώρας. Σε αυτά τα συμφραζόμενα αναφερόταν προφανώς ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν χαρακτήριζε το βέτο του Μακρόν μέγα ΄στρατηγικό λάθος'. Πόσο λυπηρό που ο άλλοτε φέρελπις της Ευρώπης κάνει τέτοια στροφή».

Αέρας στα πανιά των εθνικιστών στα Σκόπια 

«Αναστάτωση στα Σκόπια» είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ο Ζάεφ βρίσκεται σε δεινή θέση καθότι επένδυσε όλο το πολιτικό του κεφάλαιο στην προσέγγιση με την ΕΕ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που εν τέλει δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον αυτή τη χρονιά. Κόντρα σε μεγάλες εσωπολιτικές αντιστάσεις αλλά και χαοτικές συνθήκες ο Ζάεφ κατέφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή στα Σκόπια προκειμένου να περάσει τη συμφωνηθείσα μετονομασία της χώρας από ‘Μακεδονία' σε ‘Βόρεια Μακεδονία'. Η αλλαγή του ονόματος ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η Ελλάδα […] για να συναινέσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά την άρση του αθηναϊκού βέτο όμως ακολούθησε το γαλλικό, που ωστόσο δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό ο Μακρόν χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και τη διαδικασία εμβάθυνσης εκ των ων ουκ άνευ για την περαιτέρω διεύρυνση.

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια, προεξάρχοντος του πρώην κυβερνώντος VMRO και του επικεφαλής του Μικόσκι, θεωρεί τη συγκυρία ευνοϊκή για την ίδια. Το κόμμα ακολουθεί μια πορεία μεταξύ λαϊκισμού και εθνικισμού. Είχε ταχθεί κατά της μετονομασίας της χώρας, προειδοποιώντας ότι θα έχανε μέρος της ταυτότητάς της χωρίς να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Ο Μικόσκι βλέπει να επιβεβαιώνεται. […] 

Ο βουλευτής του VMRO και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι (φωτογραφία αριστερά), ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά της μετονομασίας, είπε προς την FAZ ότι ήταν μεγάλο λάθος να δεχθεί η χώρα το νέο όνομα. Η αλλαγή του ονόματος χωρίς καμία εγγύηση είναι ‘σαν να ακρωτηριάζεις το πόδι σου χωρίς να πάρεις προηγουμένως μια δεύτερη ή τρίτη γνώμη από άλλο γιατρό', όπως είπε».

Αποδυναμώνεται η ευρωπαϊκή επιρροή στα Βαλκάνια


«Η ΕΕ πυροδοτεί κρίση στα Σκόπια» επιγράφεται άρθρο της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. «Υπό τον πρωθυπουργό Ζάεφ η μαστιζόμενη από διαφθορά πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, πρωτίστως με την ιστορική συμφωνία με την Αθήνα που οδήγησε στη μετονομασία της μικρής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Για να υλοποιήσει τη λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση στα Σκόπια συνάντησε σθεναρές αντιστάσεις. […] Η απόρριψη των Βρυξελλών ενδέχεται να δώσει αέρα στα πανιά της αντιπολίτευσης, η οποία είχε επικρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι με το όνομα Bόρεια Μακεδονία η χώρα παραδίδει την εθνική ταυτότητα, χωρίς να ενταχθεί εν τέλει στην ΕΕ. Σε περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία το εθνικιστικό στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι […] θα υπάρξει πιθανότατα πισωγύρισμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Η ευρωπαϊκή πολιτική στα Βαλκάνια συνίσταται επί της αρχής στο ότι οι μεταρρυθμίσεις ανταμείβονται με βήματα προόδου στο πεδίο της ενσωμάτωσης. Όπως καταδεικνύει όμως το όχι στα Σκόπια, η αρχή αυτή ισχύει όλο και λιγότερο. Αυτό έχει επιπτώσεις που ξεπερνούν τα όρια της Βόρειας Μακεδονίας και αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή επιρροή στην ευρύτερη περιοχή». 

«Η ΕΕ αθέτησε την υπόσχεσή της» σε Σκόπια και Τίρανα 

Σε σχόλιο της η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο «σοβαρό ιστορικό λάθος», όπως το χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε σχέση με τη διαφωνία για έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Αθέτηση υπόσχεσης» είναι ο τίτλος του σχολίου. Διαβάζουμε: «Φυσικά καμιά χώρα δεν διαθέτει αυτόματα το δικαίωμα, αργά ή γρήγορα, να γίνει δεκτή στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων» σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Φυσικά και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την ένταξη θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις. Φυσικά και η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από το ό,τι στο παρελθόν κινήθηκε πρόωρα στο δρόμο της διεύρυνσης. Αλλά αποτελούν δικαιολογία όλα αυτά για μια συνολική άρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Μακρόν, κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας; Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν είχε επιδόσεις» συνεχίζει ο αρθρογράφος. 

«Το κράτος άλλαξε ως και την ονομασία του για να αποφύγει διένεξη με την γειτονική Ελλάδα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για ένα ναι ή ένα όχι σε μια άμεση ένταξη αλλά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν χρόνια και θα έχουν πολλά εμπόδια … Τα κίνητρα του Μακρόν είναι κυρίως εσωτερικοπολιτικά» υποστηρίζει η εφημερίδα. «Στο λαιμό του κάθεται η Μαρίν Λεπέν η οποία του επισημαίνει συνεχώς την ύπαρξη πολλών Αλβανών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία. Αλλά δεν αποδυναμώνει κανείς τους εθνολαϊκιστές με το να υιοθετεί τις θέσεις τους. Και δεν ενισχύεται η Ευρώπη με το να αθετεί τις υποσχέσεις της».

Πηγή: Deutsche Welle
Από δυο δημοσιεύματα και συγκεκριμένα από: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου