20 Μαΐου 2010

Awesome note: Το απόλυτο σημειωματάριο για iPhone/iPod Touch

Το awesome note είναι ένα από τα λίγα προγράμματα που χρησιμοποιώ εδώ και καιρό καθημερινά στο iphone. Είναι ένα σημειωματάριο, που όμως δεν είναι απλά σημειωματάριο. Είναι σαν να έχεις πολλές εφαρμογές σε μία και μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει από κειμενογράφο και ημερολόγιο, μέχρι λίστα για ψώνια ή φωτογραφικό αρχείο και μάλιστα κάνει καλά τη δουλειά του σε όλα!

Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά του ένα-ένα:

Περιβάλλον (Interface):

Πρόκειται για μια πολύ κομψή εφαρμογή, όπως φαίνεται και από τα screenshots. Αν και το "ξύλινο" background δεν αλλάζει (προσωπικά δε θα το άλλαζα έτσι κι αλλιώς), όλα τα χρώματα και εικονίδια των φακέλων μπορούν να καθοριστούν από το χρήστη. Το σετ των χρωμάτων και εικονιδίων είναι προεγκατεστημένα στην εφαρμογή και δε μπορεί κανείς να προσθέσει περισσότερα, αλλά αυτά που υπάρχουν θα ικανοποιήσουν στο 99% τις ανάγκες σας.

Μέσα σε καθε φάκελο υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσουμε τον τρόπο εμφάνισής των σημειώσεων (λίστα, thumbnails, to-do, ημερολόγιο σε προβολή ημέρας, ημερολόγιο σε προβολή μηνός) και τη σειρά εμφάνισής τους (κατά όνομα, ημερομηνία δημιουργίας, ημερομηνία επεξεργασίας, ημερομηνία υπενθύμισης, προτεραιότητα).

Τέλος, σε κάθε σημείωση μπορούμε να καθορίσουμε το background (περιέχονται μερικά πολύ όμορφα templates), την γραμματοσειρά και το μέγεθός της.

Χρησιμοποιόντας το στην πράξη:

Στην χρήση η εφαρμογή είναι πολύ ευχάριστη και πρακτική και με τα λιγότερα δυνατά κλικ (ή μάλλον taps) έχει φτάσει κανείς εκεί που θέλει:

Από την κεντρική οθόνη μπορούμε άμεσα να μεταβούμε σε ένα φάκελο, να δημιουργήσουμε κατευθείαν μια νέα σημείωση ή να δημιουργήσουμε ένα γρήγορο memo (επιτρέπονται ως 4). Επίσης στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν κουμπιά για τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, τον συγχρονισμό των σημειώσεών μας με τα google docs ή το evernote, το κλείδωμα προσανατολισμού της οθόνης, την επεξεργασία των φακέλων και τη δημιουργία νεου φακέλου.

Μέσα σε κάθε φάκελο έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε μία συγκεκριμένη σημείωση, να διαγράψουμε ή να μετακινήσουμε μαζικά επιλεγμένες σημειώσεις, να μεταβάλουμε τις ιδιότητες ενός φακέλου (τίτλος, εικονίδιο, χρώμα, κωδικός, επιλογή αν θα συγχρονίζεται με τα google docs ή το evernote), να χαρακτηρίσουμε μία σημείωση ως ολοκληρωμένη και τέλος να διαγράψουμε τις ολοκληρωμένες σημειώσεις.

Μέσα σε κάθε σημείωση μπορούμε να προσθέσουμε φωτογραφίες από την εφαρμογή "φωτογραφίες" του iphone μας, να προσθέσουμε έναν χάρτη τύπου google maps, να την στείλουμε με email, να την διαγράψουμε ή να την κάνουμε read-only ώστε να μην τη μεταβάλει κάποιος κατά λάθος. Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη σημείωση του φακέλου.

Πλεονεκτήματα:
  • Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή σε landscape mode (βολεύει πολύ στην σύνταξη σημειώσεων). 
  • Υπάρχει δυνατότητα να "κλειδώνουμε" τον προσανατολισμό της οθόνης (Αν για παράδειγμα θέλει κανείς να ξαπλώσει και να κρατήσει κάθετα το iphone του, με αυτό το κλείδωμα αποτρέπει την οθόνη να γυρίσει αυτόματα στην οριζόντια διάσταση). 
  • Η προβολή σε στυλ ημερολογίου είναι ανώτερη πολλών άλλων εφαρμογών που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά ως ημερολόγια. 
  • Η εφαρμογή θυμάται ακριβώς την οθόνη όπου είχαμε μείνει, σε περίπτωση που την κλείσουμε (π.χ. λόγω τηλεφωνήματος ή χρήσης άλλης εφαρμογής). 
  • Δυνατότητα να βάλουμε password σε συγκεκριμένο φάκελο. 
Μειονεκτήματα:
  • Στην αναζήτηση σημειώσεων μπορούμε να αναζητήσουμε λέξεις που περιέχονται στους τίτλους μόνο και όχι στο σώμα της σημείωσης και επίσης θα πρέπει να αναζητήσουμε την λέξη με την οποία ξεκινάει ο τίτλος (αν π.χ. ο τίτλος είναι "Σούπερ Μάρκετ" και αναζητήσουμε την λέξη "Μάρκετ", δε θα έχουμε αποτελέσματα). 
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα να εξάγουμε όλες τις σημειώσεις μας ή ακόμη και τις σημειώσεις ενός συγκεκριμένου φακέλου σε email. Θα πρέπει να μπούμε μέσα σε κάθε σημείωση ξεχωριστά και να την στείλουμε. 
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα να εισάγουμε μαζικά πολλές φωτογραφίες (θα πρέπει να προστίθενται μία-μία) και όλες οι φωτογραφίες θα βρίσκονται στο τέλος της σημείωσης (δε μπορείτε να γράψετε κάτι ανάμεσά τους ή κάτω από μία φωτογραφία). Επίσης δεν υπάρχουν λεζάντες για τις φωτογραφίες ή δυνατότητα να αλλάξουμε την σειρά με την οποία εμφανίζονται (θα πρέπει να προσέχουμε την σειρά με την οποία τις εισάγουμε δηλαδή). 
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει ξεχωριστό password σε κάθε φάκελο (υπάρχει ένα γενικό password με το οποίο κλειδώνουν όσοι φάκελοι επιλέξουμε). 
Συμπέρασμα:

Αν είστε από αυτούς που ψάχνουν μία κομψή, πρακτική και πλήρης εφαρμογή για να κρατάει παντώς είδους σημειώσεις, από λίστες για ψώνια και ημερολόγια, μέχρι το μυθιστόρημά σας ή τα ραντεβού σας και δεν σας πειράζει να μη μπορείτε να εξάγεται μαζικά τις σημειώσεις αυτές σε email (ή σας ικανοποιεί η δυνατότητα συγχρονισμού με τα google docs και το evernote), το Awesome Note θα σας καλύψει απόλυτα.

Links:
Awesome Note - iTunes
Awesome Note - Επίσημη Ιστοσελίδα