20 Απριλίου 2024

Χρηματιστήριο: Γιατί τα «μεσαία» δεν… τραβάνε

Από τις 20 μετοχές του δείκτη, οι 16 βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του 2024.


Σαφώς πιο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά έχει μείνει φέτος ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE MID) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος μετρά απώλειες της τάξης του 2,5% μέσα στο 2024, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει μια απόδοση σχεδόν +6%.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το re-rating όλων των προηγούμενων μηνών, με τον FTSE MID να κερδίζει σχεδόν 35% μέσα στο τελευταίο 12μηνο και +15% μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Από την άλλη πλευρά, όμως, στις τελευταίες 30 ημέρες ο δείκτης εμφανίζει μια υστέρηση που υπερβαίνει το -8%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η υποαπόδοση στον MID CAP εξηγείται από τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο αρνητικό εξωγενές περιβάλλον, κάτι το οποίο αναγκάζει τους επενδυτές να προβαίνουν σε εντονότερες ρευστοποιήσεις σε περιόδους αβεβαιότητας. Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες αποδόσεις των προηγούμενων 12 μηνών δικαιολογούν μια ισχυρότερη διόρθωση σε σχέση με τα blue chips, ενώ μην ξεχνάμε και το -σχεδόν μόνιμο- έλλειμμα στη διασπορά του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι από τις 20 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μόλις οι τέσσερις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγουν την πτώση σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ οι υπόλοιπες 16 παρουσιάζουν αρνητικές αποδόσεις για φέτος.

Η μεγαλύτερη κάμψη παρατηρείται στη μετοχή του ΑΒΑΞ, η οποία χάνει -27%, απέχοντας ισόποσα από τα φετινά υψηλά του 1,88 ευρώ. Με απώλειες κοντά στο -18% ακολουθεί, επίσης, η μετοχή της Αλουμύλ, η οποία παραμένει σταθερά κάτω του ψυχολογικού ορίου των 3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, Dimand και Πλαστικά Θράκης εμφανίζουν κάμψη κατά 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, αν και τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 6 ευρώ, αυτήν την στιγμή υπολείπεται των 5 ευρώ, έχοντας διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μηνου. ΕΥΑΘ και Profile έπονται στο -6%, ενώ η Epsilon χάνει από -5%.

Μακριά από τα πρόσφατα υψηλά βρίσκονται, παράλληλα, οι μετοχές των Intralot και Intracom, οι οποίες διανύουν μια περίοδο αφομοίωσης των πολύ σημαντικών αποδόσεων του προηγούμενου 12μηνου. Κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους χάνουν 1% και 6%, αντίστοιχα. 

Ideal, Premia, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Lavihparm και Τεχνική Ολυμπιακή κλείνουν τον κύκλο των αρνητικών αποδόσεων, με απώλειες από 4% έως 1%.
Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής»

Στον αντίποδα, η Κρι Κρι είναι ο μεγάλος κερδισμένος του δείκτη, έχοντας καταγράψει ένα ράλι +17% και έχοντας προσεγγίσει τα όρια των 400 εκατ. ευρώ, σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Η Intrakat, αν και έχει διορθώσει μερικώς από τα πολυετή υψηλά των 5,6 ευρώ, εξακολουθεί να κερδίζει 8% μέσα στο 2024. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ΟΛΠ, ο οποίος έχει «ψαλιδίσει» στο +3% την ετήσια απόδοση, λόγω κυρίως των επιπτώσεων των γεωπολιτικών ρίσκων στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Όσον αφορά την Αustriacard, η μετοχή έχει μηδενική μεταβολή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Με πτώση 2,4% το Χρηματιστήριο στις 16.4.2024
Χρηματιστήριο: Κέρδη 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2024
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 2,5% στις 11.3.2024
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 4,19% τον Φεβρουάριο του 2024
Χρηματιστήριο: Στο +5,74% η απόδοση του ΓΔ τον Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου