23 Νοεμβρίου 2016

DW: Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό

Αίσθηση προκαλεί στην Ευρώπη το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Μον Πελερέν της Ελβετίας. Όταν δεν υπάρχει συμφωνία, φταίει πάντα ο άλλοςΩστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ένα «παράθυρο ευκαιρίας» σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Λευτέρης Χριστοφόρου εξαίρει την προσπάθεια του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης στο εδαφικό και στο περιουσιακό, ενώ επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία. «Φαίνεται ότι στο τέλος και πάλι η Τουρκία εμμένει σε απαράδεκτες θέσεις και απόψεις, οι οποίες συγκρούονται με αρχές και αξίες» τονίζει ο κύπριος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο του Μον Πελερέν αποδίδει και ο Δημήτρης Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ. Θεωρεί ωστόσο ότι και η κυβέρνηση της Κύπρου φέρει ευθύνη, γιατί είχε δημιουργήσει κλίμα υπέρμετρης αισιόδοξίας ως προς τη διασφάλιση εγγυήσεων στο εδαφικό. «Δημιούργησαν ένα κλίμα, μία ευφορία και προς τους ξένους, όπου στο τέλος της ημέρας αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικο», υποστηρίζει.

«Αποστάσεις» από τον διεθνή παράγοντα. Ο Μπαρθ Άιντε, σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καλείται τώρα να αξιολογήσει την κατάσταση σε σχετική έκθεση. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενθαρρύνει μέσω Twitter «και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την επαναδιαπραγμάτευση», χωρίς να υποδείξει υπαίτιο για το αδιέξοδο. Αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βλέπει ρεαλιστικές πιθανότητες για επαναπροσέγγιση. «Σε μία τέτοια διαπραγμάτευση πάντα υπάρχουν δυσκολίες όταν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και την ιδιοκτησία. Ελπίζω ωστόσο ότι και οι δύο πρόεδροι, οι οποίοι στην πραγματικότητα θέλουν τη συμφωνία, θα δώσουν συνέχεια. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής. 

Έτοιμος για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης δηλώνει και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί. Αν όμως η Λευκωσία κατηγορεί την Τουρκία για το αδιέξοδο, ο Ακιντζί επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. 

Το σχόλιο του Έλμαρ Μπροκ στην Deutsche Welle: «Πάντα έτσι γίνεται. Όταν δεν υπάρχει συμφωνία, φταίει πάντα ο άλλος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν μεταξύ τους, αυτό ελπίζω τουλάχιστον. Πρέπει να γίνει ένα διάλειμμα και να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Ο χρόνος ως παράγοντας διαπραγμάτευσης. Τελικά, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ ή κατά της επιθυμίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού; Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, θέτει το ζήτημα ως εξής: «Βεβαίως ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας, όλοι το ξέρουν. Αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να λειτουργήσει εκβιαστικά, ούτως ώστε να φτάσουμε σε μία κακή λύση. Τουλάχιστον χρειάζεται μία λύση υποφερτή, για να μπορέσει να αντέξει στον χρόνο. Δεν μπορούμε άρον άρον να υπογράψουμε την οποιαδήποτε λύση».

Πηγή: http://dw.com/p/2T6Dl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου