20 Νοεμβρίου 2016

Ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προσπάθειες Αναστασιάδη-Ακιντζί για την επίλυση του Κυπριακού. "Μόνο με κάποια μεγάλη ανατροπή δεν θα έχουμε αύριο στο Μον Πελερέν θετικά αποτέλεσματα" αναφέρει η Deutsche Welle. "Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις
θα συνεχιστούν στη Λευκωσία για το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας" σημειώνει ο Φιλελεύθερος. Εν τω μεταξύ Χάρτη για τις διαπραγματεύσεις στο εδαφικό δημοσιεύει ο «Πολίτης».Υπάρχουν λοιπόν ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού. Πιο αναλυτικά:

Σε άρθρο με τίτλο "Βάσιμες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού" η Deutsche Welle μεταξύ άλλων αναφέρει: 

"Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσουν μέσα σε δύο μέρες, που έχουν προβλεφθεί για αυτή τη φάση αυτή των συνομιλιών, να καταλήξουν σε συμφωνία στο εδαφικό και να ορίσουν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης για τη συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκονται πολύ κοντά στα θέματα του εδαφικού, παραμένει ωστόσο αμφίβολο εάν μέχρι αύριο θα καταλήξουν σε ένα κοινό χάρτη. Δεν αποκλείεται να ανταλλάξουν χάρτες και να αφήσουν την οριστική ρύθμιση του εδαφικού στην πολυμερή διάσκεψη, όπως επιθυμεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Πάντως, στη προηγούμενη φάση του Μοντ Πελερέν οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές στα βασικά κριτήρια του εδαφικού που συζήτησαν, δηλαδή το ποσοστό εδάφους, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν και την ακτογραμμή, ήταν πολύ μικρές. Κάτι που δίνει την εντύπωση πως μόνο με κάποια μεγάλη ανατροπή, η οποία όμως θα συνιστά και αποτυχία της όλης προσπάθειας, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αύριο. 

Από αυτό το διήμερο πάντως στο Μον Πελερέν θα εξαρτηθεί το εάν θα οδηγηθούμε τελικά σε λύση του Κυπριακού ή όχι. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι τα πράγματα προχωρούν προς την κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας. Παραμένει ωστόσο αστάθμητος ακόμα ο παράγοντας Τουρκία, ο οποίος έχει και τον καθοριστικό ρόλο στο μεγάλο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων".


Πιο συγκεκριμένος ο Φιλελεύθερος σε άρθρο του με τίτλο "Μοντ Πελεράν: Ξεκίνησε η βραδινή συνάντηση" αναφέρει μεταξύ άλλων: 

"Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Μον Πελεράν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διάσκεψης με διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις για το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, καθώς και για εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα άλλων κεφαλαίων. Η θέση του προέδρου Αναστασιάδη είναι, όπως συμφωνήθηκε και στην Αθήνα, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Αντίθετα, ο κ. Ακιντζί επιμένει σε παραμονή Tούρκων στρατιωτών και μετά τη λύση. Η τουρκική πλευρά συζητά μεταβατική περίοδο πέντε συν πέντε χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις. Στην ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας θα γίνει, κατά τη δική τους πρόταση, επαναξιολόγηση και θα αποφασισθεί εάν θα παραμείνουν στο εξής ή θα όχι.

Καλά ενημερωμένες ελληνοκυπριακές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική για επιστροφή στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της Μόρφου και των Βαρωσίων, πέραν της κλειστής περιοχής, καθώς και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά την Καρπασία έγινε αναφορά, από τουρκοκυπριακής πλευράς, για δημιουργία για λόγους ακτογραμμής ομοσπονδιακών πάρκων, σε περιοχές που δεν κατοικούνται. Σύμφωνα με το ΡΙΚ αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από ελληνοκυπριακής πλευράς με το σκεπτικό ότι τα πάρκα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και γιατί ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε, επικαλούμενη κομματικές πηγές, ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Επίσης, μια «ιδέα» για την διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό προβλέπει ειδικό καθεστώς περιουσιών και προνομίων σε Μόρφου και Καρπασία. Δηλαδή, να έχουν Τουρκοκύπριοι ειδικά προνόμια στη Μόρφου και οι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία". 


Σε άρθρο με τίτλο "Πάμε για 28,7% στο εδαφικό - Κοντά η συμφωνία" η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» επισημαίνει ότι "όλα είναι έτοιμα για να κλείσει οριστικά το εδαφικό". Δημοσιεύει μάλιστα και σχετικό χάρτη: 


Ειδικότερα για το εδαφικό ο «Πολίτης» αναφέρει: "Μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%). 

Πηγές: Στοιχεία απο Deutsche Welle, philenews.com, politis.com.cy

1 σχόλιο:

  1. Μάλλον είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση. Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ο Ερντογάν θα προσαρτήσει το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου και τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή