15 Ιουλίου 2018

Μουντιάλ 2018: Η Γαλλία πρωταθλήτρια κόσμου

Η Γαλλία αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της, επικρατώντας με 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, 20 χρόνια μετά τον πρώτο της τίτλο.

Οι Γάλλοι πανηγύρισαν δίκαια την κατάκτηση του τροπαίου, με την εκπληκτική Κροατία, που είχε την υπεροχή στον τελικό, να περιορίζεται στη δεύτερη θέση. Μπορεί λοιπόν η Γαλλία να κέρδισε το κύπελλο, η Κροατία ήταν όμως εκείνη που "έκλεψε" τις εντυπώσεις.

Από τα πρώτα λεπτά του αγώνα, οι Κροάτες επέβαλαν τον δικό τους ρυθμό στον αγώνα, χωρίς όμως να είναι αποτελεσματικοί στην τελική τους προσπάθεια. Έτσι, ένα αυστηρό φάουλ που κέρδισε ο Γκριζμάν λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, έφερε το 1-0 για την Γαλλία, καθώς ο ποδοσφαιριστής της Ατλέτικο Μαδρίτης εκτέλεσε με σέντρα, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Μάτνζουκιτς και κατέληξε στα δίχτυα στο 18ο λεπτό. Με αυτό το τέρμα, ο Μάτζουκιτς έγραψε -δυστυχώς για αυτόν- ιστορία, σκοράροντας το πρώτο αυτογκόλ όλων των εποχών σε τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι Κροάτες αντέδρασαν άμεσα, και κατάφεραν να ισοφαρίσουν δέκα λεπτά αργότερα με ωραίο γκολ του Ιβάν Πέρισιτς, στο 28ο λεπτό, που αφού ξεπέρασε στο ύψος της μεγάλης περιοχής τον Καντέ, σούταρε με το αριστερό, νικώντας τον Γάλλο τερματοφύλκα Γιορίς.

Εννέα λεπτά μετά, η Γαλλία κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα, χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αντουάν Γκριζμάν. Ο Ιβάν Πέρισιτς έκανε χέρι μέσα στην μεγάλη περιοχή έπειτα από χτύπημα κόρνερ και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Νέστορ Πιτάνα, αφού συμβουλεύτηκε το VAR καταλόγισε την παράβαση. Έτσι η Γαλλία πήγε στο ημίχρονο προηγούμενη με 2-1.

Να σημειωθεί εδώ ότι στο πρώτο 45λεπτο η ομάδα της Κροατίας είχε κατά 61% την κατοχή της μπάλας και επτά τελικές προσπάθειες, έναντι... μίας των Γάλλων (το πέναλτι)! 


Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε πολύ δυνατά για την Κροατία, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Αντίθετα οι Γάλλοι, παρά τον μικρό αριθμό των τελικών προσπαθειών τους κατάφεραν να φτάνουν στο τρίτο γκολ στο 59ο λεπτό με τον Πογκμπά, που σκόραρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Λίγο αργότερα, στο 65’, οι Γάλλοι έκαναν το 4-1 με ωραίο σουτ του Εμπαπέ εκτός περιοχής. Στο σημείο αυτό φάνηκε πλέον καθαρά ότι η τύχη του τελικού είχε οριστικά κριθεί.

Ο τερματοφύλακας των Γάλλων, Ούγκο Γιορίς, ξαναέδωσε «ζωή» στο παιχνίδι με ένα παιδικό λάθος, αποφασίζοντας χωρίς λόγο να κάνει μια τρίπλα ακριβώς μπροστά στην εστία του. Ο Μάτζουκιτς του έκλεψε την μπάλα και σκόραρε για το 4-2 στο 69ο λεπτό. Ήταν και το τελικό σκορ που ανέδειξε την Γαλλία πρωταθλήτρια κόσμου, μετά από έναν όμορφο αγώνα. 



Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Πιτάνα έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το πανηγύρι στο Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας. 

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Γαλλία: (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς - Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ - Πογκμπά, Καντέ (54’ Νζονζί) - Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ματουιντί(73’ Τολισό) – Ζιρού (82΄ Φεκίρ).
Κροατία: (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς - Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς(81’ Πιάτσα) - Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς – Ρέμπιτς(71΄ Κράμαριτς), Μόντριτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς. 

Λούκα Μόντριτς και Κιλιάν Μπαπέ 

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας αναδείχθηκε ο Κροάτης Λούκα Μόντριτς. Ο αρχηγός της Κροατίας παρέλαβε συγκινημένος τη χρυσή μπάλα του Μουντιάλ από τα χέρια του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και δέχθηκε την παρηγορητική αγκαλιά της Προέδρου της Κροατίας Koλίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, που βρέθηκε και αυτή στο πόντιουμ των απονομών, δίπλα στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Η θριαμβεύτρια Γαλλία αρκέστηκε σε ατομικό επίπεδο στο βραβείο για τον καλύτερο νέο παίκτη της διοργάνωσης, που φυσικά κατέκτησε ο Κιλιάν Μπαπέ.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας, ο Ντιντιέ Ντεσάν, έγινε ο τρίτος άνθρωπος, μετά τους Μάριο Ζαγκαλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ, που κατακτά το Μουντιάλ τόσο με την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή, όσο και με αυτήν του προπονητή.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου