27 Ιουλίου 2018

Καμια ευθύνη δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την τραγωδία στην ανατολική Αττική

Δεν έδειξαν διάθεση να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη, για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην ανατολική Αττική, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, όσο και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης απέδωσαν την καταστροφή σε ακραίες καιρικές συνθήκες και εμπρηστές.

«Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά σοβαρά στοιχεία που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Το πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται στη διαχείριση των πυρκαγιών. «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Οι απώλειες είναι μεγάλες. Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς διήρκεσε μιάμιση ώρα», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας. Αναφερόμενος στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκδήλωσης των μεγάλων πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι για λόγους συνειδησιακούς υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, την επομένη της τραγωδίας, αλλά εκείνος δεν την έκανε δεκτή και του είπε «την ώρα της πάλης συνεχίζουμε».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο»... Ωστόσο, απαντήσεις στα φλέγοντα ερώτήματα δεν έδωσε ο κ. 
Τζανακόπουλος.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης ανέφερε ότι «το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου συμμετείχε στην πυρκαγιά» και ότι «ο χρόνος που χρειάστηκε από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της ήταν κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα». Όταν ο κ. Τερζούδης ρωτήθηκε εάν θα έκανε τις ίδιες ενέργειες, εάν θα γύριζε τον χρόνο πίσω, υπογράμμισε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, εάν γύριζε ο χρόνος πίσω, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Ο αρχηγός της αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας έκανε λόγο για «ακραίες καιρικές γεωμορφολογικές συνθήκες» και πρόσθεσε ότι «το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς ο μεγάλος αριθμός παραθεριστών επέτειναν τον βαθμό δυσκολίας και το έργο της αστυνομίας». Αφού τόνισε ότι είναι υπερήφανος για την προσπάθεια των αστυνομικών, αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΕΛΑΣ και ειδικά της Τροχαίας, τις κρίσιμες στιγμές, στη λεωφόρο Μαραθώνος: «Στις 6:12 δόθηκε εντολή να κλείσει η Λεωφόρος Μαραθώνος, μόνο στα στόμια εισόδου, ενώ τα στόμια εξόδου ήταν συνεχώς ανοιχτά. Και αυτό έγινε για να διευκολυνθούν όσοι ήταν στον δρόμο, αλλά και τα πυροσβεστικά, τα περιπολικά και τα υπόλοιπα οχήματα. Στις 6:25 είχαμε τα πρώτο πέρασμα της φωτιάς στο Μάτι. Καταφέραμε να αδειάσουμε τον δρόμο μέσα δέκα λεπτά. Εάν η Τροχαία δεν έκανε αυτήν την ενέργεια, σήμερα θα είχαμε μια λεωφόρο Μαραθώνος με καμένα πεντακόσια με χίλια αυτοκίνητα» υποστήριξε ο κ. Τσουβάλας. 


Τι είπε η αντιπολίτευση για τη συνέντευξη 

ΝΔ: Θλιβερή παράσταση της κυβέρνησης 

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Τόσκας.

«Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ» προσθέτει.

Ποτάμι: Με θράσος προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητα 

«Όλα έγιναν σωστά λοιπόν. Αυτό βγήκαν να μας πουν οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Τζανακόπουλος και Τόσκας.

«Για όλα φταίνε κάποιοι εμπρηστές, άγνωστοι βέβαια, και ο «στρατηγός άνεμος». Λες και τις κυβερνήσεις τις έχουμε για να δρουν όταν υπάρχει άπνοια και όλα κυλούν ομαλά. Οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους» προσθέτει το Ποτάμι και καταλήγει: «Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγγνώμη. Αντί όμως γι' αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες».



Π. Καμμένος: Οι ευθύνες στους πολίτες

Οι δηλώσεις των στελεχών είχαν διακυμάνσεις, ωστόσο εκείνες του υπουργού Εθν. Αμυνας Πάνου Καμμένου στο BBC ήταν ωμές. 


«H άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν, γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Επειτα από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στο BBC σχολιάζει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. «Κυνικός, απάνθρωπος, εγωπαθής, ακροδεξιός. Αυτός είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας. Αυτός είναι ο συνεταίρος του κ. Τσίπρα» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγές: Στοιχεία κυρίως από kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου