1 Ιουλίου 2020

Στ. Μάνος: Θεραπευτική αγωγή Novartis

Σε άρθρο του στην "Καθημερινή" ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος αναφέρεται στον πρόσφατο εξωδικαστικό συμβιβασμό βάσει του οποίου η Novartis συμφώνησε να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο, χωρίς αυτό να έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημία, τουλάχιστον 233 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Και ερωτά: "Εμείς στην Ελλάδα όπου η Novartis διέφθειρε τους γιατρούς του ΕΣΥ και διόγκωσε το κόστος των φαρμάκων, πόσο πρόστιμο θα έπρεπε να επιβάλουμε;". Καταλήγοντας επισημαίνει ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος για την επιβολή προστίμου στη Novartis και ελαφριάς τιμωρίας των εκατοντάδων γιατρών του ΕΣΥ που συμμετείχαν στα προγράμματα αθέμιτου πλουτισμού της Novartis".

Ειδικότερα, ο Στ. Μάνος μεταξύ άλλων στο άρθρο αναφέρει:


«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, η Novartis Hellas συμφώνησε να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο τουλάχιστον 233 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Γιατί επεβλήθη το πρόστιμο; Επειδή σύμφωνα με τις παραδοχές της Novartis, μεταξύ 2012 και 2015, η Novartis Greece συνωμότησε με άλλους για να παραβιάσει το FCPA (Foreign Corrupt Practices Act ), συμμετέχοντας σε ένα σχέδιο για δωροδοκία κρατικών υπαλλήλων και κρατικών νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσει την πώληση φαρμακευτικών προϊόντων Novartis.

Σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι η ελβετική εταιρεία που έχει όμως δραστηριότητα και στις ΗΠΑ συμφώνησε να πληρώσει τουλάχιστον 233 εκατ. δολάρια. Συμφώνησε προφανώς για να αποφύγει τα χειρότερα. Επαθε καμιά ζημία η Αμερική από τις δωροδοκίες της Novartis στην Ελλάδα; Καμιά απολύτως. Και όμως η Αμερική τιμώρησε τη Novartis και αυτή δέχτηκε την τιμωρία. Διότι η αμερικανική νομοθεσία κυνηγάει τη διαφθορά.

Και τώρα στα δικά μας: Οπως διαβάσατε η Novartis μεταξύ 2012 και 2015 δωροδοκούσε (λάδωνε) γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της Novartis που πλήρωνε το κράτος (εμείς οι φορολογούμενοι). Ο κύριος τρόπος του λαδώματος ήταν ταξίδια στο εξωτερικό.

Και τώρα σας ερωτώ: Αν οι Αμερικανοί επέβαλαν πρόστιμο 233 εκατ. δολαρίων χωρίς να έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημία, εμείς στην Ελλάδα όπου η Novartis διέφθειρε τους γιατρούς του ΕΣΥ και διόγκωσε το κόστος των φαρμάκων, πόσο πρόστιμο θα έπρεπε να επιβάλουμε; Το διπλό; Το τριπλό;

Κατά τη γνώμη μου το πρόστιμο πρέπει να επιβληθεί διοικητικά και όχι με τη μεσολάβηση της Δικαιοσύνης. Πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς νέες καθυστερήσεις. Για να συνετίσει τη Novartis, αλλά και το πλήθος των διαφθορέων που τριγυρίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους
».

Στη συνέχεια Στέφανος Μάνος αναφέρεται στο προ 12 χρόνων σκάνδαλο Siemens όπου τονίζει: «Η Γερμανία επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στη Siemens επειδή, κατά παραβίαση της γερμανικής νομοθεσίας, “λάδωσε” ξένους αξιωματούχους. Η Γερμανία εφαρμόζει τη γερμανική νομοθεσία που έμμεσα προστατεύει και τους Ελληνες φορολογουμένους. Η ελληνική κυβέρνηση αντιθέτως δεν επιδιώκει να πάρει πίσω τα λεφτά με τα οποία η Siemens υπερτιμολόγησε τις υπηρεσίες της. Γιατί;»

Και το άρθρο ολοκληρώνεται με τα ακόλουθα:

«Αν με είχαν ακούσει το 2008 με τη Siemens, θα είχαμε ενδεχομένως αποφύγει το σκάνδαλο της Novartis, αλλά και εκατοντάδες άλλα που δεν γνωρίζουμε. Η δωροδοκία έχει δύο μέρη. Το ένα δίνει και το άλλο παίρνει. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αλλήθωρη. Βλέπει μόνο (ψάχνει είναι ίσως πιο σωστό) αυτόν που παίρνει και αδιαφορεί γι’ αυτόν που δίνει.

Με τη Siemens έψαχνε ποιος πήρε, το ίδιο και με τη Novartis. Αδιαφορεί για τις εταιρείες μολονότι αυτές είναι οι διαφθορείς. Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρείες ομολόγησαν τις πράξεις τους, αλλά δεν τιμωρήθηκαν στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά μας είναι τέτοια που να δημιουργεί την εντύπωση ότι το λάδωμα δημοσίων λειτουργών είναι παραδεκτή (ευπρόσδεκτη) συμπεριφορά στην Ελλάδα.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για την επιβολή προστίμου στη Novartis και ελαφριάς τιμωρίας των εκατοντάδων γιατρών του ΕΣΥ που συμμετείχαν στα προγράμματα αθέμιτου πλουτισμού της Novartis. Ελπίζω η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από τη συγγενή της κυβέρνηση Καραμανλή».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου