5 Ιουλίου 2020

Τα «Ωραία» της Ημέρας 5.7.2020

Το φύλο των πολιτών δεν θα αναγράφεται στα δελτία ταυτότητας στην Ολλανδία.
Το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά στην Χαλκιδική θα μετατραπεί σε ψηφιακό και φυσικό Μουσείο.
Την κρυφή λήψη φωτογραφίας ποινικοποίησε η Γερμανία.  

Ολλανδία: Το φύλο των πολιτών δεν θα αναγράφεται στα δελτία ταυτότητας

Το φύλο των Ολλανδών πολιτών δεν θα αναγράφεται σε λίγα χρόνια στο ολλανδικό δελτίο ταυτότητας καθώς η υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, Ινγκριντ βαν Ενγκελσχόφεν, αρμόδια και για την Χειραφέτηση, σε  επιστολή προς το κοινοβούλιο κάνει γνωστή την πρόθεσή της «να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την άχρηστη αναγραφή του φύλου» από το 2024/2025. Ωστόσο η αναγραφή του φύλου θα παραμείνει  στα διαβατήρια, αφού είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ολλανδία δεν θα είναι η πρώτη χώρα μέλος με δελτίο ταυτότητας χωρίς αναγραφή του φύλου. Η γερμανική ταυτότητα δεν αναγράφει το φύλο», γράφει στην επιστολή της η υπουργός, η οποία πιστεύει ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα «να διαμορφώνουν την ταυτότητά τους και να την ζουν με πλήρη ελευθερία και ασφάλεια».

«Είναι μία εξαιρετική είδηση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα με αυτή την κατηγορία του φύλου στην ταυτότητά τους», ανακοίνωσαν οι ολλανδικές οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. «Είναι μία καλή είδηση για όποιον θεωρεί ότι αυτό που κρύβουν τα εσώρουχα δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση, ούτε τις αρχές», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr


Χαλκιδική: Το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά θα μετατραπεί σε Μουσείο

Το σπίτι όπου έζησε επί 22 χρόνια ο ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, εκεί που έκανε οικογένεια και απέκτησε 12 παιδιά εργαζόμενος κατά κύριο λόγο ως μεταλλωρύχος, θα μετατραπεί σε ψηφιακό και φυσικό Μουσείο, έπειτα από δωρεά στο δήμο Αριστοτέλη, των κληρονόμων του ακινήτου.

Το σχέδιο ανάδειξης της οικίας Ζορμπά παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στο Παλαιοχώρι παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ανέφερε ότι «χωρίς το Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη, ο παγκόσμιος Ζορμπάς δεν θα υπήρχε, διότι εδώ έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια, από τα πιο παραγωγικά της ζωής του». «Εδώ έγινε ο μεταλλωρύχος που ενέπνευσε αργότερα τον Νίκο Καζαντζάκη. Εδώ χτίστηκε η προσωπικότητα που έγινε βιβλίο μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες από τον Καζαντζάκη και ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη, κερδίζοντας τρία Όσκαρ. Γι` αυτό λοιπόν, εδώ, στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι, θα δημιουργηθεί ένα σημείο ιστορικής αναφοράς στον Αλέξη Ζορμπά» τόνισε ο κ. Βαλιάνος. 

Πηγή: naftemporiki.gr 


Η Γερμανία ποινικοποίησε την κρυφή λήψη φωτογραφίας

Η Γερμανία ποινικοποίησε το «upskirting», δηλαδή την κρυφή λήψη φωτογραφίας ή βίντεο κάτω από τα ρούχα ενός ανθρώπου, μια πράξη που θα τιμωρείται με πρόστιμα ή με ποινή φυλάκισης έως και δύο έτη. «Η φωτογράφιση κάτω από την φούστα ή μέσα από την μπλούζα μιας γυναίκας είναι μια αναίσχυντη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της, η οποία εφεξής θα τιμωρείται», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ.

Το «upskirting» προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία σε πολλές χώρες μετά την έλευση των κινητών με κάμερα. Σε πολλές περιπτώσεις φωτογραφίες ή βίντεο ανεβαίνουν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες. Τον περασμένο χρόνο η Αγγλία και η Ουαλία ποινικοποίησαν το «upskirting», ενώ η Γαλλία το 2018.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετική ανάρτηση: Τα «Ωραία» της Ημέρας 2.7.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου